Бъдещето на медицината вече и у нас

1
Добави коментар
ZelenaQbulka
ZelenaQbulka

Сряда, 12 Март 2014г. 05:52ч.

Пръв по рода си за България и един от малкото в Европа – така определят проекта по внедряване на медицински информационно-технологични решения в „Сити клиник” специалистите от болницата и от „Сиско Системс”.

„Сити Клиник“ е първото медицинско заведение в България, което изгражда своята мрежова свързаност по стандарта Cisco Medical-Grade Network – стандарт, създаден от световния мрежови лидер, който сертифицира цялостната компютърна мрежа за гарантиран и високо защитен обмен на медицинска информация в здравните заведения. Освен това болницата използва редица технологии от гамата Cisco Collaboration, които са компоненти на виртуална, базирана в ИТ-облак настолна инфраструктура. Проектът добива завършеност чрез услуга за управление на цялостната инфраструктура от страна на един от иновативните партньори на „Сиско Системс” в България – Аосиа.

„Това, което направихме в „Сити клиник” показва как технологиите могат да променят ежедневието на хората”, коментира в жива връзка от Сан Франциско Питър Хайду, ген. директор на „Сиско Системс” за Югоизточна Европа. „Всъщност точно тогава технологиите имат смисъл – когато са част от ежедневието ни. Когато са в помощ на хората, в грижите за здравето. През следващите 5 години животът ни ще бъде много по-различен. Не само хората, но и машините, и процесите ще бъдат свързани в мрежа”, коментира още Хайду.

Внедрените технологични решения подпомагат диагностиката и лечението на пациентите и осигуряват възможност за едновременни консултации със специалисти от цял свят.  „За нас бъдещето на медицината е чрез все по-развиващите се технологии да предоставяме възможно най-добрата услуга на пациентите на болницата”, коментира Илиан Григоров, съосновател и управител на болницата. Използването на интегрираните технологии, позволяват на „Сити Клиник” да подобри болничното сътрудничество, тъй като лекарите и външните консултанти разполагат с по-лесен достъп до медицинските картони на пациентите. Всички виждат едни и същи данни, информацията следва пациента, където и да бъде преместен той.

„Нашите технологични решения и архитектури дават възможност за изграждане на една сигурна и надеждна информационна инфраструктура. В днешния “свързан” свят информационните технологии предоставят редица възможноси в сферата на здравеопазването – от подобряване на работата и взаимодействието между различните субекти в здравния процес, до разработване и предоставяне на нови здравни услуги базирани на облачните технологии”, коментира Борислав Димитров, управляващ директор „Сиско Системс” България.

Доц. д-р  Иво Петров демонстрира как протича наблюдението на живо на една операция и как могат да се използват технологиите за по-добри резултати в диагностиката и лечението: „Внедряването на тези технологии ни позволяват да обсъждаме в реално време със свои колеги от други болници у нас и в чужбина и заедно да определяме стратегия за провеждане на интервенцията, да коментираме самия й ход и това от изключителна полза за нашите пациенти. От друга страна телеконферентните системи ни дават възможност за провеждане на обучения на студенти и специализанти, както да участваме със случаи на живо и демонстрации по време на конференции и научни конгреси”.

Инвестицията, направена от Сити клиник е седемцифрена сума, но ние не гледаме на нея като на разход, а като на инвестиция в бъдещето, коментираха от болницата. И допълват, че вече им е спестила много пари. Новата система позволява не само да бъдат използвани максимално технологиите, но и да бъдат обучавани специалисти, да се провежда изследователска дейност. Говори се за медицина без граници, именно технологиите ще ни помогнат тези граници да паднат, ще ни помогнат да научим младите специалисти да работят с тях. Важен елемент в приложението на технологиите е т.нар. e-learning. Инсталираната система за телемедицина свързва на този етап една от ангиографски зали с конферентната зала на болницата. Чрез нея студенти, специализанти и специалисти могат да наблюдават в реално време образи от ангиографския апарат, както и своите колеги по време на процедури, да обсъждат с тях протокола на работа и специфични техники касаещи интервенцията. Тези кадри могат да се препращат на различни места, като съществува възможност на хора от личните си компютри да влязат чрез сигурен линк, да се регистрират и да се включат в изнесена форма на обучение. Като част от проекта е предвидено и сътрудничество с Медицинския университет във Варна.

Назад