Работа с чакрите. Медитация за изчистване

4
Добави коментар
lubopav
lubopav

ИЗЧИСТВАНЕ НА ЧАКРИТЕ
ЧУВСТВАТА, КОИТО ПОРАЖДАТ БАЛАНС НА ЧАКРИТЕ

Чакра означава колело. Тя е най-известният аспект на енергийната анатомия в човешкото тяло. В съвременния свят чакрите се използват като метафора на психологическо и духовно израстване.

Чакрите обаче не са просто метафора – те са действителни енергийни центрове в тялото. Чакрата е просто мястото където се пресичат енергийните канали. Тъй като има хиляди канали и още толкова пресечни точки, съществуват и много чакри. В духовните практики обаче, фокусът е върху най-големите чакри, местата където най-големите канали (ида, пингала и сушумна) се пресичат. Ако си представим как множество канали се пресичат, и от пресечната си точка се насочват във всички посоки, то няма да ни е трудно да разберем защо чакрите биват представяни като колела със спици, или като овали, оформени от венчелистчета на лотос.

Тъй като съзнанието и прана винаги се движат заедно, насочвайки вниманието си, насочваме и прана. В този смисъл движението на прана не може да бъде отделено от преживяването.
Като центрове на прана в тялото, чакрите, особено главните, влияят върху качеството на преживяването. Всяка от чакрите е свързана със свойствата на една от седемте сфери на съществуване – от чисто физическия аспект, до божествения аспект.

Чрез йога упражненията с каналите и прана, ние отваряме каналите така, че прана да може да се движи по тях без да среща препятствия. Отваряме чакрите и провокираме положителни преживявания свързани със съответните чакри.

Ние преживяваме с тялото си положителните и отрицателни прояви на елементите:
Удоволствие и дискомфорт
Умора и жизненост
Стрес и покой
Щастие и нещастие
Притъпена сетивност и възбудимост

Преживяването на всичко това тръгва от телесните ни усещания.
В този смисъл, всяко преобразуване на преживяването от негативно в позитивно или обратно, включва промяна на качеството на телесността.

Ето защо духовните практики могат да имат голям принос към качеството на живота ни, укрепване на здравето, увеличаване на радостта и удовлетворението.

Упражненията водят до контрол наз възприятията и мисловната дейност и до освобождаване на негативни въздействия.
Истинското положение на нещата се моделира във въображението, и се разгръща в преживяване, и точно тук е силата на нашия избор, какво ще изберем да преживеем?

Например преживяването в сърдечната чакра, може да се прояви като Буда на състраданието, любовта и откритостта, но може да се прояви и като демон на гнева и ревността. Всички ние имаме положителни и отрицателни преживявания.

Въпросът е към кои от тях се насочваме? Какво неволно привлеча вниманието ни? Какви мисли властват над нас?

Начинът по който гледаме, определя нещата които виждаме и онова, което усещаме!

Ако се появи мисъл, изпълнена с гняв и ние реагираме ”О, каква лоша мисъл” – няма да сме решили проблема. Ако обаче оставим негативната мисъл да се появи и изчезне от съзнанието ни, без да се вкопчваме или да я отблъскваме, ние я отблъскваме и отслабваме кармата, която я поддържа.

Когато се появи негативна емоция, нейната природа е чиста. Това е енергия – преживяване на тялото и на ума. И това е всичко. То не е веществено. Освен това е мимолетно ако не го поддържаме.Това е един проблясък и се трансформира от самосебе си.

Дори вътрешният ни смут е чист по своята природа. Той настъпва само, когато за нас е проблем, да се справим с проблема- вкопчваме се в него и продължаваме да се занимаваме с него или пък се борим с него и се опитваме да го отстраним.

Всъщност, оставен на самия себе си, той изчезва – саморазгражда се!

Как на практика става това?
Правим упражнения за прочистване на каналите и отваряне на чакрите. После при отварянето им, генерираме положителни качества – работи елемента Пространство.

Ако пребиваваме в състояние на недуално съзнание, няма нужда от защита, тъй като ние сме отвъд добро и зло, отвъд положително и отрицателно.

Ако обаче се намираме в дуалността, то положителното и отрицателното се проявяват при нас като наш обичаен опит. Враговете обикновено са наши собствени творения, основани на собствения ни обичаен начин да виждаме нещата.

Ние се намираме в Самсара – сферата на страданието. За тази цел трябва да държим ума си обърнат не към страданието, а повече обърнат към сфещенни символи – броеници, мали, молитви, мантри, икони – това е тяхното предназначение. Те ни дават усещането за порядък и покой.

Когато се чувстваме слаби, изплашени и уморени, ние сме лесна мишена за отрицателните външни и вътрешни сили. Някой може да каже само една дума и ние се озоваваме в спиралата на гнева и страданието. Ставаме по-уязвими за болести, депресии и като цяло, за въздействието на отрицателните сили.
Причината за това може да бъде обстоятелството,че умът ни се придържа към някакъв отрицателен символ „Всичко е безсмислено. Светът е един пълен хаос и такъв съм и аз”

Когато постъпваме така, ние не сме свързани с чистото съзнание – естественото състояние на съзнанието. Тогава самите ние сме се привърнали във войната на Самсара. Медитативните йога практики ни предпазват, като ни даряват с преживяването на блаженство, яснота, стабилност, покой и облекчение.
Тогава ние сме някак си по-положително настроени, виждаме повече възможности и имаме повече енергия да преодолеем препятствията пред нас.

Щастието само по себе си е вид предпазване!!!
Ако се чувстваме добре в телата си – това ни помага да предотвратим болестта, а духовната практика ни закриля от атаките както на външни, така и на вътрешни отрицателни сили.

МЕДИТАЦИЯ ЗА АКТИВИРАНЕ НА ЧИСТОТО ПРИСЪСТВИЕ В ЧАКРИТЕ.
Когато насочваме вниманието си към дадена чакра, визуализираме светлина, или сфера от светлина. Тя представлява качеството на съзнанието, което се стараем да култивираме. Докато поддържаме сферата със силата на нашето внимание, отрицателните условия не могат да се появят отново, и качеството култивирано от вас, може да остане непроменено.
Използваме въобръжението си колкото си може по-пълноценно. Обръщаме внимание на сетивните аспекти. Чувстваме как каналите се отпушват, как чакрите се отварят и прана потича плавно по цялото ни тяло.
Възможно е по време на медитацията да се появи отрицателна емоция – оставяме я да се прояви и да отмине. Не я задържаме или подтискаме!
Когато емоцията изчезне, слейте съзнанието си с мястото, където е изчезнала. Какво има там? Пространство! Есенцията на пустотата. Основата. Когато пребиваваме в чистото присъствие и не се фокусираме върху нищо, получава се огромен простор и перспектива
Това е изживяването на разширяването.

Кои отрицателни емоции заменяме с положителни и в коя чакра:
ЧАКРА                    ОТРИЦАТЕЛНА ЕМОЦИЯ         ПОЛОЖИТЕЛНА ЕМОЦИЯ
Теменна                 разсеяност                             състрадание
Гърлена                 надменност                             миролюбивост
Сърдечна               ревност                                  откритост
Слънчев сплит       невежество                             яснота
Сакрална               алчност                                   щедрост
Коренна чакра       гняв                                        любов

Ако работите за развитие на определено качество, се концентрираме върху съответната чакра. Същото се отнася и когато се стараете да преодолеете определено отрицателно качество

Извикваме в представите си определена чакра. Визуализираме сияещо кълбо от светлина във външните очертания на чакрата, а в центъра и една сияеща буква А.
Визуализирането на буквата А вътре в светлинното кълбо действа като защитен слой. Буквата А символизира природата на истинската реалност. Докато тя е там задържана от силата на нашето внимание, докато съзнанието остава свързано с основата и естественото си състояние, отрицателните емоции не могат да се появят отново.

Можете да си представяте всички чакри едновремонно, или една по една. А може да работите само с една в продължение на дни или седмици.Трябва да откриете кое дава резултат при вас, така че експериментирайте.

Тази практика е взаимствана от традицията Бон, създадена преди повече от 17 хиляди години, призната за местната религия на Тибет и за първоизточник на много от тибетските духовни практики.

Пробвайте и вие-може би това е точно вашата практика за да живеете в състояние на Чистото съзнание- сияйната пустота. Каним ви от сърце да споделим на практика тази сияйна пустота и да я изпълним с най-съкровените дарове на Духа – лични, повдигащи, трансформиращи и разкриващи един нов свят за всеки. Следващата спирка от цикъла духовни пътешествия с Меги Колева и Мартина Иванова е Банско, от 24 – 17 април. 
НАМАСТЕ

Меги Колева, Център Аюрведа

Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Tags: аюрведа, водени медитации, духовни практики, духовни центрове, енергийна система, енергийни центрове, изчиестване на чакрите, какво е чакра, Меги Колева, медитация, медитация с чакрите, тибетски духовни практики, чакри