С куче на море? Има само 57 места

2
Добави коментар
balin
balin

По Българското Черноморие има над 3000 хотела. Само 57 хотели, къщи за гости и къмпинги обаче приемат почиващи с домашни любимци и открито го заявяват в рекламите. Останалите или не пускат четириноги, или пък го правят само при изрично запитване. И то независимо дали става въпрос за домашен любимец, или пък за куче – водач на незрящ човек.

Причината за тази потайност при повечето хотелиери е страхът да не се отблъснат клиентите, които са без кучета, обясни собственикът на голям хотел по Южното Черноморие. Той лично пускал кучета, но като цяло по-големите хотели отказват да приемат домашни любимци. Въпреки това при търсене в интернет се намира информация из кучкарските форуми и за петзвездни хотели. Правилото при тях обаче обикновено е да не приемат кучета над 10 кг, защото цапали и плашели останалите гости.

Един-единствен курорт в страната има официална политика да приема кучета. Това е Албена, но информацията е достъпна само при запитване и не се рекламира. В Слънчев бряг и Златни пясъци също има хотели, готови да приемат клиенти с домашен любимец, но с ред условия. Едно от тях е кучето да не се оставя само в стаята, което означава, че трябва да се води на плаж и ресторант. А повечето охраняеми плажове по нашето море пък са забранени за кучета и е много вероятно такива туристи да бъдат помолени да ги напуснат.

Принципно по-отворени към домашните любимци са семейните хотелчета и къщите за гости. И при тях обаче не липсват прецеденти, като например стаите да са забранени за кучета. „Връзвате си го на двора, какъв е проблемът, нали е куче“, обясни пред репортер на в. „24 часа“ собственик на семеен хотел по Северното Черноморие. Хотелът дори е включен в появилите се в последната година специализирани сайтове за почивка с животни. Дори фактът, че потенциалното куче, което ще почива, е булонка, обаче не трогва мъжа. Въпреки това за домашния любимец се заплаща такса.

Всъщност повечето хотели, които приемат домашни любимци, искат и за тях да се заплаща. На места дори таксите са диференцирани според размерите на животното. Все едно хората с наднормено тегло да плащат по-скъпо престоя си.

Тарифите за дребни кучета започват от 5 лв. и стигат 10 лв. Таксуването обаче не е унифицирано. В едни от хотелите и къщите за гости искат само еднократна такса, в други обаче се плаща на нощувка.

Доста по-високи са тарифите за големите кучета. Започват от 30 лв. и могат да стигнат и 50% от цената на нощувката на възрастен клиент. По същия начин се формират и цените за престой на деца в повечето хотели по морето.

Естествено, и при таксуването на домашни любимци има изключения от правилото. Част от хотелиерите предпочитат да вземат депозит от клиентите си, които ще почиват с куче. Той е в рамките на 100-200 лв. независимо от продължителността на почивката. Възстановява се при напускане на хотела, ако няма щети в стаята.

Реално по Българското Черноморие няма хотел, който да следва философията Pets Friendly, показа проучване на в. „24 часа“. Тя изисква специални стаи, които да са за посетители с домашни любимци. Те не би трябвало да се отличават като качество от останалите, но в тях трябва да има и различни аксесоари за кучета например. Точно както в нормалните хотелски стаи се оставят хавлии, сапунчета и дори еднократни четки за зъби и самобръсначки. След като се освободи стаята, тя трябва да бъде дезинфекцирана, за да не се пренасят болести.

Върхът на сладоледа е хотелът да има и обособена площ за разходки на кучета, която да е отделена и недостъпна за туристите с малки деца и кучемразците.

Грижете се за животното, но не пречете на хората

Да пътуваш с куче, е равносилно да си с дете.

В багажа на кучето задължително влизат паничките за храна и вода, постелка за спане и кърпа. Ако екскурзията е в планински и гористи местности, полезни са и щипките за вадене на кърлежи, малко йод и ръкавици. Проверете и дали не сте забравили каишката и паспорта на животното. В колата трябва да има съд за вода, защото кучетата не обичат горещината и често изплезват езици.

В хотели и ресторанти е важно човек да се съобразява и с околните. Ако ви пуснат с кучето в ресторанта, задължително го вържете за стола си и го накарайте да седи близо до вас или под масата, а не да проси храна от съседната. В хотела е желателно да се погрижите след вас да не остава драстична мръсотия. Нека кучето спи на собствената си постелка, а не на луксозния килим. А ако краката му са мръсни, задължително ги измийте и избършете с кърпа. Ако искате да заведете домашния си любимец на плаж, изберете за целта някой по-пуст и неохраняван. Там ще може да тича на воля и да се къпе в морето, колкото си иска. По принцип на повечето плажове животните са забранени, а там, където още няма вето, често хора се дразнят от куче на пясъка и правят проблем. Затова е хубаво да го държите на каишка до себе си. И не забравяйте, че му е горещо, затова опънете чадър над него. А къпането в морето е позволено само сутрин рано или вечер, след като плажът опустее. И още нещо полезно – винаги носете в себе си куп найлонови торбички, за да избегнете конфузни ситуации и да почистите, ако животното го налегне нуждата.

ЛИЛИ КЛИСУРОВА

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти