КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – Планините на сатурновата луна Япет са паднали от небето

15
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 780

27 април 2014 г.  17:45 ч.

Светослав Александров. Около планетата Сатурн обикаля една интересна луна, която се нарича Япет. Япет е сравнително известен сред космическите фенове поради две причини. Първата е, че още от преди космическата ера с телескопична техника е открито, че двете полукълба на луната са различно оцветени – едното е тъмно, с червеникаво-кафяв оттенък, а другото е бяло.

Другата причина за славата на Япет се дължи на романа на Артър Кларк – „Една Одисея в космоса през 2001 година“, в който на Япет е разположен черен монолит с извънземен произход. В известния филм със същото име, създаден заедно от Артър Кларк и Стенли Кубрик, има промяна и корабът „Дискавъри“ не пътува до системата на Сатурн, а до Юпитер. Тогавашната кинотехнология не е позволявала да се пресъздадат реалистично пръстените на Сатурн и е имало други органичения, това е една от причините за разликите между книгата и филма. По-нататъшните продължения на космическите одисеи са продължение на филма и приемат неговия сюжет за полет единствено до Юпитер, но луната Япет вече е добила популярност.

Човешки космически кораб, в случая роботизираният „Касини“, успя наистина да посети Япет неколкократно след навлизането си в орбита около Сатурн през 2004 година, а при голямото сближение през 2007 година направи много детайлни снимки.

Монолит, разбира се, не беше открит (макар че ръководителите на мисия „Касини“ в НАСА продължават да се шегуват по въпроса, стане ли дума за Япет). Бяха открити обаче други неща от изключителен научен интерес. Оказа се, че на Япет има огромни планини. Наистина огромни планини, едни от най-високите планини в цялата Слънчева система. Върховете на Екваториалния хребет се извисяват на 20 километра над повърхността. За сравнение на това земният Еверест не е висок дори 9 километра. Планините на Япет са сравними по височина с върха Олимпус на Марс, който е висок 22 километра.

Екваториалният хребет на Япет, заснет от „Касини“ през 2007 година. Credit : NASA/JPL-Caltech

В продължение на доста време не се знаеше как са се образували тези гигантски планини. Но днес, изучавайки данни, получени от „Касини“, учените имат представа. Планините на Япет са паднали от небето – в буквалния смисъл на думата.

Новите заключения са публикувани на arXiv, макар че самата статия все още не е минала през двойното рецензиране, което е характерно за научния процес.

Вероятно планините наистина са паднали от небето, или по-точно от космоса, но учените отиват и една крачка по-напред в своите предположения. Те вярват, че около Япет е имало система от пръстени в далечното минало.

Знаем, че всяка една от планетите – гиганти имат пръстени – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, но пръстените около техните спътници са изключително рядко явление. Само за една луна се знае да има система от пръстени – и това е луната Рея на Сатурн.

Ако обаче и Япет е имал пръстени, това променя радикално нашите възгледи за това как еволюират луните в планетарните системи.

Предположенията за външния произход на планините на Япет се базират на 3D модели, които анализират типовете върхове на екваториалния хребет. Наблюденията не съвпадат с това, което се очаква, ако хребетите са се формирали под действията на активност на самата луна, например вулканизъм.

Според екипа допълнително доказателство за външния произход на планините е неправилната орбита на Япет, както и това, че тя винаги е насочена с едната си страна към Сатурн.

Япет е интересна луна, макар и на нея да няма извънземни монолити. Тепърва ще разгадаваме нейните загадки.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

< Предишна

Следваща >