КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – Учени доказаха, че земни бактерии могат да пропътуват през космоса до Марс и да го заселят!!!

13
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 647

6 май 2014 г. 01:22 ч.

Светослав Александров. В научно-фантастичните филми често се случва героите да се страхуват от нашествие от Марс. Но в науката основното притеснение е по-скоро обратното. Учените се притесняват, че микроскопични земни нашественици биха могли да попаднат на Марс и да се развият до такава степен, че да попречат на отговора на въпроса : „Има ли живот на Марс?“ Ако роботизиран спускаем апарат например открие присъствието на микроби в марсианската почва, как можем да сме сигурни, че това са наистина местни организми, а не попаднали случайно от Земята?

Три научни статии бяха публикувани наскоро в списание Astrobiology. Проучванията показват, че положението е много сериозно с някои земни бактерии. Оказва се, че те безпроблемно могат да престоят дълго време в космическото пространство, без да умрат. Така биха могли да бъдат пренесени на чужди планети съвсем случайно от земен изследователски апарат.

Понастоящем космическите апарати, които работят на Марс – например „Опортюнити“ и „Кюриосити“ са преминали през специална стерилизационна програма. Стерилизирането на космически кораб, било то и безпилотен, е сложна задача – практически е невъзможно да се стерилизира изцяло. Затова се говори за „максимално допустимо количество живи организми“, при които се допуска той да излети. Счита се, че при такова ниско количество шансът Марс да се замърси е минимален.

Но оказва се, че има бактерии, които при неблагоприятни условия образуват такива спори, позволяващи преживяването при ужасяващи условия на околната среда. Например бактерията Bacillus pumilus SAFR-032 е изключително устойчива и оцелява при съвременните техники за стерилизация на космически апарати – чрез UV радиация и третиране с пероксид. Когато изследователи изложиха този организъм в симулирана марсианска околна среда, при която повечето спори биха загинали за 30 секунди, спорите на горепосочената бактерия оцеляха 30 минути.

Европейската платформа EuTEF за излагане на биологични проби в космоса, която е монтирана от външната страна на модула „Колумб“ на „Международната космическа станция“. Именно с нейна помощ беше доказано, че бактерии могат да преживеят в космоса и да достигнат до Марс. Credit : DLR/Institute of Aerospace Medicine/Dr. Gerda Horneck

Наскоро бактерията Bacillus pumilus SAFR-032 дори беше изложена в открития космос посредством европейския прибор EuTEF. Спорите престояха 18 месеца извън „Международната космическа станция“ и се оказа, че след този период някои от тях са все още живи! Нещо повече – след завръщането на Земята съживените бактерии се оказват изключително устойчиви към UV радиация!!!

При едно друго проучване спори на същата бактерия бяха изсушени и прикрепени към алуминий, който се използва в структурата на космическите кораби. След това те бяха изведени в космоса. Повечето от бактериите, които бяха изложени на UV радиация загинаха, но при филтриране на UV лъчите и престой в космоса на тъмно около 50% от бактериите оживяха!!! Всичко това показва, че бактерии безпроблемно могат да оцелеят в тези части на космическите апарати, които не са осветени пряко от Слънцето, и така да достигнат до Марс.

При един трети експеримент беше тествана теория дали бактерии могат да се пренесат от една планета към друга посредством скала – процес, известен като литопанспермия. Това би станало ако например планета се сблъска с астероид и от нейната повърхност се изхвърли скала с бактерии. Тя може да пътува в космоса и да попадне на друга планета. Дали бактериите ще оцелеят? За тази цел посредством прибора EuTEF бяха поставени организми в открития космос, които населяват скали. Резултатът отново е положителен – организмите оцеляват за 1.5 години в космоса!

Резултатите са изключително важни при планирането на бъдещи мисии, особено тези, които са предназначени да търсят живот на други планети. Никой не иска да сбърка чуждопланетния живот със земния.

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

< Предишна

Следваща >