Започна външното оценяване за учениците от 4-ти клас | Матури 2015

13
Добави коментар
rivo
rivo

Започнаха „малките матури“ за четвъртокласниците

05
07
14′

Започна външното оценяване за учениците от 4-ти клас

Децата се оплакаха, че най-големи затруднения са имали с текста за четене и разбиране

Малки матури

От днес започнаха т.нар. „малки матури“ за четвъртокласниците в цялата страна. Първият изпит от националното външно оценяване бе по български език и литература. Децата се оплакаха, че най-големи затруднения са имали с текста за четене и разбиране, към който е имало 11 въпроса, на които е трябвало да отговарят.

В основното училище „Райна Княгиня” в Пловдив се явиха 77 деца. Повечето признаха, че са влезли притеснени.

Изпитът по български език и литература включва диктовка, текст за четене и разбиране и 11 въпроса към него. За 40 минути децата е трябвало да се справят със задачите. Правописните правила не са затруднили учениците.

По-големите трудности децата са имали с четири от въпросите, свързани с разбирането и тълкуването на литературния текст. Те са били с отворен отговор и точно в тях децата трябвало да проявят творчество. Според родителите матурите в четвърти клас са истински стрес за децата им и трябва да отпаднат.

Резултатите от днешната матура ще са ясни до три дни. Те ще бъдат качени на сайта на Образователното министерство, където всеки ще може да провери оценката си.

Целта на външното оценяване е да прецени на какво ниво четвъртокласници у нас са усвоили знанията и уменията по предметите. Следващият изпит ще е утре – по математика. След това четвъртокласниците ще се явят и на още два изпита – по „Човек и природа“ и по предмета “Човек и общество“.

Репортер: Благой Бекриев 

Още за матури 2014