Фетални (акушерски) монитори – за какво служат?

17
Добави коментар

Моментите непосредствено преди раждането са изключително вълнуващи, понякога дори леко плашещи. Нормално е жената да таи в себе си тревоги за това как ще протече то.

 

За да протече едно раждане гладко, лекарите се нуждаят от подробна информация за плода. Тe слагат външен фетален монитор на майката за известно време. Чрез него се измерва пулса на бебето и интервалите между конракциите. Резултатите след това измерване са добри тогава, когато пулсът е в нормални граници.

 

Четете още: Какви са най-честите усложнения при нормалното раждане?

 

Препоръчва се постоянно електронно наблюдение в случаите, когато има риск от фетален дистрес, т.е има патологично изменение във функциите на плода. Причини за дистресът могат да бъдат аномалии в пулса на бебето или здравословни проблеми на майката.

 

 

Вътрешно мониториране на контракциите и сърдечната честота на плода се налага, когато външният монитор не дава достатъчно информация. В тези случаи за скалпа на плода се прикрепя тънка жичка. Тя изпраща електронни сигнали до сърцето и така позволява непрекъснато следене на пулса му.

 

Понякога се случва пулсът на бебето да разтревожи лекарите. Ако доловят признаци за проблем, те препоръчват на майката да смени позата. Така може да се облекчи притока на кръв към матката или натиска върху пъпната връв. Възможно е също екипът от специалисти да подава кислород на раждащата жена или да и вливат венозно течности, но за кратко.

 

Четете още: Какво е епизиотомия и кога се налага?

 

Обикновено тези действия са достатъчни за да се избегне евентуален проблем, но ако признаците за сериозен такъв са големи, се обмисля методът на изваждане на бебето чрез цезарово сечение.

 

Кабелите на феталните апарати са с дължина 2,5 метра и това осигурява възможност на майката да стане от леглото, дори да се раздвижи около него. Това е удобно решение, ако се налага непрекъснато следене на плода.

 

Снимки: Telstar Logistics, fotosdesalud Foter.com