Безсъние (insomnia)

3
Добави коментар
hipnoza
hipnoza

Какво е инсомния

Инсомнията е проблем, от който страда един, от всеки четири човека. Тя представлява нарушение на нормалния сън през нощта, а наименованието инсомния, в превод от английски означава безсъние.

Сънят е времето, когато и тялото и съзнанието на човека са в покой. Ако сънят е пълноценен, човек се събужда отпочинал, изпълнен с енергия и зареден с настроение, за да посрещне предизвикателствата на новия ден. При некачественият или неспокоен сън, или изобщо при липсата на сън, човек се събужда още по-изморен, няма желание и енергия за нищо, не може да се съсредоточи върху работата си, няма настроение, а всичко това, малко или много, влияе негативно върху неговата производителност.

Всеки човек се нуждае от различна продължителност на съня, като тя зависи от неговия начин на живот, хранене, заобикаляща среда. Обикновено, за един човек в трудоспособна възраст, от 6 до 8-9 часа сън, са напълно достатъчни. Децата се нуждаят от малко повече време за сън – между 9 и 10 часа, а бебетата пък, имат нужда от 16-17 часа пълноценен сън.
Никой не е застрахован от безсъние, но то най-често засяга възрастните хора, жените в периода на менопауза, хората със здравословни проблеми, пушачите и алкохолиците. Ако безсънието продължава само 2-3 дни, няма място за притеснение. Ако продължителността на инсомнията е повече от три дни, но по-малко от 3 седмици, става дума за така нареченото краткосрочно безсъние. Ако обаче безсънието продължи повече от 3 седмици, вече говорим за хронична инсомния, а тя може да създаде още ред други здравословни проблеми.

Симптоми

Симптомите на инсомнията се свързват с трудно заспиване, чести безпричинни събуждания през нощта, събуждане много рано сутрин, и невъзможност за заспиване след това. Последващите от безсънието симптоми пък се изразяват в главоболие, раздразнителност, трудно, или дори невъзможно концентриране, умора, изтощение и отпадналост.

Причини

Причините за инсомния могат да бъдат много и различни. Сред тях се нареждат: физическа болка, дискомфорт, главоболие. Психическото натоварване също може да доведе до безсъние. Така например, ако човек е загубил близък, има притеснения и проблеми на работното си място, проблеми във взаимоотношенията с някой, и други подобни безпокойства, също могат да предизвикат безсъние. Други причинители на инсомнията могат да бъдат кафето, алкохола, антидепресанти или други медикаменти, а също и вълнението, ако сте се нанесли в нов дом, ще започвате нова работа, или пък ще кандидатствате в университет. Възможно е причината да се крие и в дълбоко несъзнавани конфликти, които на подсъзнателно ниво генерират напрежение и тревожност.

Съвети

Ако и Вие страдате от безсъние, сега ще Ви дадем няколко съвета, благодарение на които може сами да опитате да се справите с проблема:

Най-напред, ограничете цигарите, алкохола и кафето, до колкото Ви е възможно, особено към края на деня.
Спортувайте активно, но избягвайте натоварването непосредствено преди сън. Малко медитация или йога преди заспиване, могат да Ви помогнат за по-бързо заспиване, и по-спокоен сън.
Избягвайте да спите през деня, пък било то и само за 10-тина минутки.
Не бива да си лягате гладни, но и не бива да приемате твърде много храна, непосредствено преди да си легнете.
Създайте си режим, и се старайте да го спазвате – лягайте си по едно и също време всяка вечер, и всяка сутрин ставайте в един и същи час.
Опитвайте се да не мислите за проблемите и притесненията си, особено когато си легнете.
Вземете топла вана.
Може да послушате някаква успокояваща музика преди лягане.
Температурата в спалнята Ви трябва да е нормална – да не е нито твърде студено, нито твърде горещо. Също така, леглото на което спите трябва да бъде удобно – неудобното легло ще Ви причинява дискомфорт, и няма да може да заспите, или ще спите неспокойно.
Ако въпреки всичко не може да заспите, можете да опитате, да вземете интересна успокояваща книга и четете, докато Ви се доспи.

Лечение на безсъние

Всъщност, инсомнията може да бъде излекувана. Всички сте чували за сънотворните лекарства, които Ви карат да заспивате бързо, и да спите дълбоко. Знаете обаче, че тези медикаменти са нож с две остриета – колкото Ви помагат, два пъти повече Ви вредят, а и освен това може да станете зависими от тях. Те обаче, далеч не са единственият начин, чрез който може да се отървете от безсънието.

Хипнотерапията действа отпускащо както на тялото, така и на психиката на човек. При хипнозата се използват различни техники за релаксация и отпускане, чрез които с успех ще се отървете от инсомнията. Освен това, благодарение на хипнотерапията, може да се открият и причините за Вашето безсъние.
Повечето хора, които страдат от безсъние, си мислят че никога повече няма да могат да спят спокойно. Това обаче не е така. Хипнотерапията е в състояние да Ви избави от инсомнията, и да си върнете спокойния и здрав сън, от който се нуждаете.

Още по темата:
Лечение на безсъние (insomnia) с хипноза