Борисов: Дянков e финансист, който удържа в най-тежката криза в света

17
Добави коментар
mignews
mignews

Водещ: Добро утро на, г-н Бойко Борисов, лидер на политическа партия ГЕРБ. Здравейте.
Бойко Борисов: Добър ден на вас, не е нужно толкова представянето – хората вече знаят кой кой е.
Водещ: Абе, да не се е появил някой друг Бойко Борисов, това беше шега. Как оценявате вчерашната ситуация – кризата във Варна кой как я отигра, защо, какво се случва?
Бойко Борисов: То не е само във Варна. Бог да ги прости хората първо, моите съболезнования. В много градове, повече от половин България е така. Има проблеми вече и с реколтата сигурно, обаждат се зърнопроизводители. Много тежка ситуацията, затова няма какво да политиканстваме, а да отидат при Барозу. За радост, вчера така се изказа и той в подкрепа – бързо да правят комисии, ако им трябва специалисти – това мога да им услужа, и да подпомогна и общините, и министерствата, ако трябва, за да препратят документите в Брюксел, колкото може по-бързо да се започне ремонта на инфраструктурата и на всичко, което е разрушено. Така че Брюксел има готовност от изказването на г-н Барозу, което чух вчера. Кристалина Георгиева разбрах, че днес ще е в България, с президента ще ходят по наводнените места. Има инструменти, които да се направят – да започнат веднага да строят, да поправят, да монтират и да им бъдат дадени някакви пари.
Водеща: Някаква критика към кмета на Варна Иван Портних, който е от вашата партия? Вчера казахте, че той е реагирал емоционално, когато е казал думите си, че няма държава.
Бойко Борисов: Аз го критикувах и Портних, и Орешарски. Общо взето, това е смисъл критика за изказванията, защото не е възможно да не могат да се намерят по телефона. Но то за критики – можеш да ги критикуваш от сутрин до вечер.
Водеща: Всъщност, аз ви питах за критика за работата, защото вие сте бил кмет и можете да си представите в една криза какво се случва, кой реагира – дали е областният управител, дали е кметът?
Бойко Борисов: Кметовете не са най-големите специалисти за реакции в криза, защото хората не ги избират, за да са конкретно пожарникари или спасители, а ги избират преди всичко да могат да оправят градовете. Така че и кметът да не реагира много адекватно в условията на криза, там на място пристига пожарна, „Гражданска защита“, хора, които получат заплати за това, и би трябвало дори намесата на кмета да е чисто подкрепяща, морална там, а не да е самият той ръководител. Затова има закон, има /…/.
Водещ: Точно законът казва, че кметът трябва да ръководи по време на криза оперативни щабове, координация между различните служби и институции.
Бойко Борисов: Като е начело на оперативния щаб, както премиерът е начело на държавата.
Водещ: Точно така.
Бойко Борисов: Като него има началници на пожарната във Варна, началник на „Гражданска защита“, Червен кръст – има всичко. И тези хора получават заплата там, в този щаб, да дадат най-верните указания и съответно да извършват всички действия.
Водещ: Сега и вие ли ще кажете, че това е природно бедствие, никой не може да се справи с него, няма, някак си никой не носи вина?
Бойко Борисов: То е очевидно. Очевидно е, че е природно бедствие.
Водещ: То е очевидно, ама БАН например казват, че са изпратили информация на областния управител и на кмета минимум 24 часа преди дъжда?
Бойко Борисов: Вижте, ако тръгна… Има и разследващи органи, има и много хора, които да създадат проблем от това. Аз виждам две неща, които да се направят веднага – фактури след комисии в Брюксел, да може оттам да се платят пари, защото в бюджета няма пари и това е проблем. И най-важното нещо, където вече пък, ако вече искаме да се говори за правителството – това е превенция, а превенцията се състои да работят оперативните програми. Особено програма „Екология“ – да се строят пречиствателни станции, канализации, да се чистят деретата. Всичко това е в тези програми. С една дума – да се направят изводи и след това да се работи. Сега, при толкова трупове, да политиканствам не ми е в характера.
Водеща: Добре, дадохте решение за тази криза.
Бойко Борисов: Още повече, че когато се случи наводнението в Бисер, помните – от сутрин до вечер същите хора ми искаха оставката и говориха глупости. Просто не трябва с нищо да им се подражава.
Водещ: Можете ли да дадете просто решение за кризата, която е свързана с Корпоративна търговска банка (КТБ)?
Бойко Борисов: Това е не по-малко бедствие от това, което се случи, от наводненията. Не по-малко бедствие, защото снощи ми се обади Вежди Рашидов, който си има лични пари там, и каза: „Ако не ми върнат парите, ще си посегна на живота“. Това са маса човешки съдби, стоят сега там заложник на този процес, който няколко седмици вървя. И дано дотук спрат бедствията. Затова и тук, пак без да политиканствам, максимално подкрепих действията на БНБ, макар че закъсняха с действията – вече се бяха извили опашките. Правителството не си мръдна пръста по този въпрос, макар че всички предупреждавахме, че така ще се случи. Дано, само се моля, дотук да се приключи и това да е проблемът, след това няма оправяне.
Водеща: На кого се молите до тук да се приключи?
Бойко Борисов: Само на Господ, нямаме друг в България, на който да се помолиш.
Водеща: Сигурен ли сте, че в тази ситуация той ще помогне?
Бойко Борисов: Нито на Орешарски може да се помолим, защото той е част от всички тези процеси, нито, като го слушах това министърчето вчера, се съмнявам, че то може нещо да направи.
Водеща: Какво трябваше да реши правителството? Казвате, че не е реагирало правителството на кризата в банката, казахте.
Бойко Борисов: Много неща трябваше да направи. Когато все пак ДАНС и МВР ходеха да арестуват хора, трябваше да мислят, че когато влизаш в един финансов ресор и обявяваш шефовете му за убийци, хората няма да отидат и да си държат парите в банката. Това е много близко до акъла, за да се налага такъв извод и повтарям: дано се размине всичко само с това. Защото, ако тръгнат да правят повече аналогии 1996 година същите тези лица – Бобева, Гечев, сега е в комисията, депутат от БСП, тогава беше министър при Жан Виденов – те този номер с банките вече са го играли и сигурно много им се е усладил. Дано не си мислят да посегнат и на парите на хората. Дано БНБ устои на натиска, дано има някакъв здрав разум, останал в тези хора.
Водещ: Добре, но вие нали знаете, че случката с КТБ от вчера е резултат от една дълга война между Цветан Василев и Делян Пеевски?
Бойко Борисов: Тя не е дълга война, разрази се последните две-три седмици. Вие помните, че една година те бяха в голямо съдружие срещу мен, срещу ГЕРБ, срещу нас. Нима забравяте, че ТВ7 стоеше пред дома ми в „Банкя“ и ми разболяха детето – една година? Вие нима сте забравили пресата и техните вестници с какви заглавия излизаха всеки ден?
Водещ: Не, не сме забравили и тази година, не сме забравяли и предишните три години, но въпросът е такъв…
Бойко Борисов: Тогава би трябвало да сте забравили и по-предишните три години.
Водеща: Да, докато бяхте кмет на София – не сме забравили.
Водещ: Също, докато бяхте кмет на София, така е.
Бойко Борисов: Точно така. Сиреч, в една частна организация как и какво ще правят – вярно, тяхна работа си е. Но не искам по никакъв начин да се спекулира с това. Нито мога някой да накарам да пише хубаво, нито да пише лошо. Така че просто вижте периодите и не ги оневинявайте /…/.
Водещ: Не, в никакъв случай. Въпросът е кажете като човек – сигурно сте един от най-информираните хора в държавата, да не използвам по-силна дума…
Бойко Борисов: Да, бях, защото министър-председателят получава оперативната информация.
Водещ: Още сте.
Бойко Борисов: Сега Орешарски би трябвало да е най-информиран, но онзи ден на Консултативния съвет ме удиви този човек, като на всички мои въпроси казваше, че просто не го е чел – нито договора за „Южен поток“, нито пълномощното за Брюксел, нито нищо не бил чел.
Водещ: Как да стане – още една дума по конфликта Пеевски – Василев. Първо – какво доведе дотам, че в края на краищата някаква разправия между двама души разклати цялата държава? И второ – политиците къде са в тази игра, кой къде и какво може да се направи?
Бойко Борисов: Единият депутат от ДПС, другият е банкер. Изводът ми е категоричен – за четири години управление на ГЕРБ, въпреки атаки по мен, които съм имал, в най-тежката финансова криза в света ние не дадохме една банка да се разклати. В синхрон с БНБ правихме необходимото, ако някъде има пробойна, да се запушва и да не се повлече банковата система към фалит и удържахме четири години. Дори на упреци, че съм оставял на моменти повече пари в тази банка или в друга частна банка, защото, август мисля, че беше, преди две или три години, изтеглихме 300 милиона, за да запушим дупки в други частни банки, защото са върнати. Изводът е един – по времето на управлението на ГЕРБ, в най-тежката финансова криза, няма нито един проблем с банка. Идват ли БСП на власт, проблемите и с банките започват. Видно може да се посочи.
Водещ: Това е лесното политическо обяснение.
Бойко Борисов: Това е виден факт, но не е лесно.
Водещ: Трябва ли, може ли някой да каже, примерно на г-н Пеевски „Спри с атаките“?
Бойко Борисов: Никой не може да му каже. Има си ръководител на партия – г-н Местан, ако може да му каже. Най-вероятно той самият си взима тези решения за неговата група, какво да пише или как да го прави.
Водещ: Направи ли ви впечатление, той в едно от изявленията си тази седмица, г-н Пеевски, казва: „Цветан Василев искаше да стане премиер и аз отказах да го подкрепя и това е нали част от конфликта“. В какво качество г-н Пеевски, според вас, би могъл да подкрепи Цветан Василев за премиер?
Бойко Борисов: Мисля, че и двамата се изсилват малко повече, когато си определят възможностите за подобно нещо. Аз неслучайно ви напомнят, че за по-предишните три или четири, както вие ги смятате, в тези издания срещу мен излизаше подзаглавието „Да изметем боклука от София“, ако си спомняте, и станах премиер. Така че пресилено е да се мисли в тази посока и да се дават толкова много възможности на един човек. Факт е, разбира се, че когато се създаде подобен конфликт, мечтата на едно слабо правителство, едно нещастно правителство се поврежда.
Водеща: Ако се окаже, че КТБ е раздала над 1 милиард, както се твърди, на свързани лица, кой трябва да понесе отговорността – БНБ като контролираща институция? Вие говорихме за политическа отговорност.
Бойко Борисов: Вижте, ако е силно правителството, нещата никога няма да стигнат до такива размери. Но в случая, при слабо правителство, винаги се получава така. Първо, БНБ трябва да контролира всичките тези процеси. Дали го е правила или не – не мога да знам. Надявам се, след като беше повдигнато.. или проверка беше направена, вече пропуснах, защото нали имаше убийци, убийства, арести кое къде, какво беше… И аз в Америка – съм пропуснал. Подуправител имаше виновен, прочетох някъде, в БНБ.
Водещ: Има образувана проверка, да. Какъв е сюжетът със Симеон Дянков и руската „ВТБ Кепитъл“?
Бойко Борисов: Да ви кажа, в САЩ го видях Дянков веднъж. Каза, че очаква да бъде назначен там. Колкото вие сте се учудили, толкова и аз. Дянков си е финансов министър, който удържа в най-тежката финансова криза в света четири години. Трябва да ви кажа, че тогава се разсипаха не банки, цели държави – ние удържахме.
Водещ: Не, въпросът е: той влиза в Надзорния съвет от вчера, както вие казвате, на „ВТБ Кепитъл“.
Бойко Борисов: Това е решено от преди една година.
Водеща: Не, това е решено от март месец.
Бойко Борисов: Да, март ли или кога беше…
Водещ: Но въпросът е – тази банка засега е единственият или основен кандидат за купувач на КТБ. Затова ви питам имате ли обяснение, имате ли представа какъв е този случай?
Бойко Борисов: Нямам информация. Нямам никаква информация в тази посока.
Водеща: Не го ли питахте? В крана сметка, ВТБ се твърди, че банката на Кремъл, т.е. тя е с държавно участие. „Банката на Путин я наричат. Все пак Дянков по ваше време той дойде от Америка и някак си сега отиде в Русия – странно е това движение.
Бойко Борисов: Той пак си е в Америка.
Водещ: Добре, т.е. не сте го питал какво прави той там?
Бойко Борисов: Светът е глобален и добрите финансисти в света – а повтарям, особено извън България, с тази строга фискална дисциплина, която видяхме… Ето, виждате вчера излиза Европейската комисия (ЕК) – чак сега вадят шест държави от процедурата за свръхдефицит от ЕК, а нас ни издавиха първи с Германия, ако си спомняте, преди две години. Токова бяхме стабилни. Нямаше никакъв шанс заради нас да си помисли някой, че има проблем с финансите в България.
Водещ: Какво стана с предсрочните избори?
Бойко Борисов: Не знам.
Водещ: Нашето впечатление е, че някак си се отдалечават и не е ясно ще има ли всъщност, няма ли да има, кога, кой ще ги инициира? Какво става?
Бойко Борисов: Тези хора така лъжат, че ние /…/ на Консултативния съвет уж се разбрахме по всички теми. Те изготвиха споразумение, подписаха го и след това нарушиха всички точки в него. Така че и тази точка могат да нарушат, така че…
Водещ: Вие искате ли избори?
Бойко Борисов: Естествено, че искаме избори, защото не заради нас го искам, държавата просто си замина. Няма я, видно е.
Водеща: Преди малко тук Румен Овчаров каза, че хора от „Позитано“ се опитват да направят голяма коалиция ГЕРБ – БСП, което би било пагубно, защото била ясна съдбата на всички коалиционни партньори на ГЕРБ.
Бойко Борисов: Овчаров си му харесва с ДПС, те отдавна си се обичат.
Водещ: Не, то въпросът е, той казва: „Има хора на „Позитано“, които усилено работят в посока за голяма коалиция“. Познавате ли ги тези хора, кои са?
Бойко Борисов: Аз /…/ познавам, така че, ако си работят, би трябвало да… Те са на БСП номера – има хора, има сценарии, има еди-какво си. Те онзи ден говориха за оставка, че не могат да управляват, че нямат право да управляват – те си ги говореха тези работи и сега се държат все едно няма нищо такова.
Водещ: ДПС къде стои в тази ситуация? Нали те дръпната килимчето, така да се каже, под правителството, но в момента всъщност мълчат.
Бойко Борисов: В момента си назначиха министър.
Водещ: Назначиха си министър, ето. Те продължават ли да искат…
Бойко Борисов: Разбира се. На тези хора не може да се вярва. Просто нормалното политическо говорене, нормалните отношения са невъзможни с подобни партии.
Водещ: Има ли вариант, в който вие да кажете на вашата парламентарна група: „Напускаме това Народно събрание, няма повече да се върнем“?
Бойко Борисов: Не, защото вече веднъж хората, на които разчитам в Брюксел, дори от нашата Европейска народна партия, включително и Мартин Шулц, който вчера канцлерът Меркел подкрепя вече за председател на Европейския парламент, ми казаха, че това е много неправилно действие. А след като искаш да бъде уважаван и да те чуват в Брюксел, трябва и те като те, кажат нещо, да го чуеш. Така че повече няма да го правим това, защото то не се одобри и аз считам, че действително е неправилно.
Водещ: Професионалната съдба на Станишев, кариерната, политическа съдба на Станишев част ли е от пъзела, който за момента изглежда разбъркан? Очевидно някъде се реди, мисли и се правят сценарии.
Бойко Борисов: Просто аз не съм участник в тази евентуални, както казахте, пъзели, сценарии. И аз като вас седя отстрани и гледам докъде може да им стигне нахалството.
Водещ: Това трудно ще ви повярва някой, че стоите отстрани и гледате.
Бойко Борисов: Не, позицията ни е ясна.
Водещ: Има ли вариант, в който вие гласно или негласно да подкрепите Станишев да бъде предложен за еврокомисар, за да се развърже възелът тук?
Бойко Борисов: А тук какъв възел трябва да се развърже?
Водещ: Трябва да стане ясно кога са изборите, кога правителството ще подаде оставка, трябва да се направи някакъв план на тази държава, трябва да се емитира външния заем, трябва да се подготви бюджет. Всичко това, с извинение, че се изказвам като коментатор, ама всичко това трябва да се договори, за да се върви нататък.
Бойко Борисов: Вие чувате ли се всъщност какво казвате? Най-важните неща, които изброихте, абсолютно правилно, са всички в името и благото на човека, а човекът е Станишев. Значи трябва да решим дали той ще е еврокомисар, за да бъде държавата бюджет, за да можем да ходим на избори.
Водещ: Това питам, де, това питам.
Бойко Борисов: Не ви ли звучи диктаторски, не ви ли звучи недемократично, не ви ли звучи ХХІ век?
Водещ: Това питам.
Бойко Борисов: Аз не участвам в подобни неща.
Водеща: Дайте, ако обичате, едно разяснение…
Бойко Борисов: Има избори и още избори, това е демокрацията – печелиш, губиш. В единият случай управляваш, а в другия си в опозиция. Това е нормалната практика. Тези падат избор след избор и /…/ управляващи. /…/
Водеща: Какви са вашите планове за управлението? Миналата седмица тук Цветан Цветанов каза, че трябва голямо мнозинство, което да успее да направи съдебна реформа например, и това включва Реформаторския блок. Вие също минахте през такава хипотеза, след което тази седмица казахте, че ако всъщност, ако ГЕРБ няма мнозинство да управлява сама партията, тогава няма да управлявате.
Бойко Борисов: Това са различни вариант, които не можем отсега да ги знаем, преди избора.
Водещ: Т.е., ако спечелите 50 плюс 1, ще управлявате?
Бойко Борисов: Затова демокрацията /…/. Затова дали ще имаме 100, дали ще имаме 90, дали 40… Може да имаме и 120 – зависи от ситуацията. Върнете се пет години назад – ние имахме 117, другите имаха 40. Моралното право да се откажеш да управляваш и отговорността пред хората, макар че нямаш 120, е много по-силно от това да кажеш „Нямам мнозинство, нещо ще мисля друго, ще сме опозиция“. Би трябвало да се държим отговорно и това е проблемът – загубилите партии… Г-н Местан за един час-два се държа демократично, европейски излезе и каза „Ние не потвърдихме правото си да искаме да управляваме, защото на европейските избори се показва, че резултатите, особено на БСП, са много лоши, на „Атака“ също, и трябва да подадем оставка“. Но това беше за няколко часа. Както бяха в оставката, така отидоха и си назначиха министъра на екологията. Значи там си вървят всичките тези стари дружби, целувки от „Орлов мост“, с които задкулисието си се прави.
Водещ: Единственото, което не си обяснявам, е как вие се поставяте в позиция на наблюдател от ООН по този популярен израз и всъщност нищо няма да направите, за да развалите това…
Бойко Борисов: Ето, нали сте умни вашето семейство? Какво би трябвало да направя, за да ги принудя тези хора с демократични средства да признаят изборите и да си отидат? Какво трябва да направя? Всеки ден, всеки ден в парламента им го обяснявам, пред медиите, пред хората, на събрания – всеки ден. Какъв е демократичният… Те нямат нито морал, нито усет. И виждате, много тактично какво е написал или какво си казали Пеевски и Василев, и в същото време – нов министър на екологията. А този министър, като го назначават днес, какво ще прави? Второ – върнато ни е писмото. Ние за следващият програмен период не сме пратили нашите приоритети. Юли месец, сега, пада мандалото. Може да се окаже и 2015 година нулева година. Спрени фондове, спрени… За Северната тангента губим 100 милиона евро безвъзвратно – 200 милиона лева. Всичко това минава, минава. Във времето, в което ние гледахме какво точно е казал единият или другият, руската страна каза, че за ремонта на 5-ти и 6-ти реактор, за да им се удължи живота ще бъде най-малко, най-малко 600 милиона евро, което е 1,2-1,3 милиона лева, а НЕК и БЕХ нямат парите, а това трябва да се случи 2017 година. Просто аз издивявам как може по такъв безупречен начин да се отклонява общественото внимание и всъщност да летим към пропастта, а да си мислим, че нещо тук става ей така. Хора, 1996 година не е толкова отдавна. Пенсиите станаха по 3 долара като фалира банковата система. Преди пет години спряха всички фондове – на 0,8% бяхме усвояване. Ние ги докарахме до близо 40%. Вместо да си усвоим всичките пари от Брюксел, ние се занимаваме кой какво е казал. Просто безотговорна работа. И като ме питате така: „Ама, вие какво?“ Ами, аз онзи ден за последно проявих максимум и даже предупредих, с добро възпитание, и предупредих и вас, като журналисти и медии, които бяха там – нека тези хора, това което са се разбрали, да го спазват, да не правят такива евтини трикове и номера. Хайде, ще изберем Сметна палата между двете партии; хайде ще изберем Закон за МВР, да назначим нашите хора, които да ни правят изборите; хайде ще назначим Национален статистически институт; хайде нали ще направим до вторник, докато се отиде на консултации, ние ще си подредим всичко и там, като отидем, ще му кажем на Бойко „Е, било каквото било. Хайде сега, оттук вече – други сме“.
Водещ: Вие какво ще кажете във вторник последно?
Бойко Борисов: Във вторник ще им кажа: „Други сте, ама не сте“. Затова една седмица и говорих и докато не се върнат обратно Сметна палата, Закон за МВР и т.н., аз не участвам в преговори. И да не ми излизат с номерата „за България, за хората“. Ако те са мислили за България, за хората и всичко останало, нямаше да правя тези неща в момента. Аз им се молих от трибуната на парламента, на маймуна се направих да им обяснявам, че това не е правилно и не трябва да го правят, че те не са победители на изборите, че хората не са им казали „Правете само вие Сметна палата“ или „Правете само вие Закон за МВР“. Има по-голяма партия от вас, която зад нея стоят хора – те трябва най-малкото да участват във всичкото това. Пълна е наглост.
Водеща: Добре, това може да осигури по-дълъг живот на правителството, ако вие не отидете, но това си е ваш политически избор.
Бойко Борисов: А какво трябва да направим? Ние сме се разбрали за датата на избори. Те я подписаха.
Водеща: Не знам какво трябва да направите. Ние питаме, вие отговаряте обикновено.
Водещ: Между 29 септември и 12 октомври – това е подписано.
Бойко Борисов: Да, да изберат. Ето, аз им казвам от вашия ефир: която дата изберат, аз я приемам. Няма за друга за какво да ходя да се консултирам. Която я изберат я приемам.
Водещ: Добре, благодарим.