Прахосмукачки заради които ще забравите старата си прахосмукачка!

1
Добави коментар
mikanikova
mikanikova

Прахосмукачка и принцип на работа.

Всяка една прахосмукачка, като тази която имаме у дома или тези които се продават в магазините работят на сходен принцип, патентован от Англичанинът Хюбърт Бът още през 1901-ва година.

Принципът на работа на повечето прахосмукачки е следният. Електромоторът на прахосмукачката завърта перката, която от своя страна започва да движи въздуха по тръбопровода на прахосмукачката от четката към мясото откъдето излиза филтрираният въздух.

Всяка прахосмукачка е оборудвана с няколко филтъра (за едри и дребни частици) през които въздухът преминава преди да бъде върнат отново във помещението което се почиства.

Видове прахосмукачки според филтрите

Прахосмукачките могат да се разграничат по отношение на филтъра!

Прахосмукачки с хартиена торбичка

Най-разпространените прахосмукачки са тези имащи торбичка (хартиена или от друг материал), която играе роля на прахоуловител, в който попада по-голямата част от засмуканите частици. Обикновенно след торбичката има поне още един филтър за финни частици, който улавя останалите по-финни частици които първият филтър-торбичка не успява да залови.

Този тип филтри на прахосмукачки изискват подмяна след всяко запълване на обема си. Многократната им употреба е нехигиенична и неприятна процедура и с времето пропускливостта има се намалява, а с това и ефективността на самата прахосмукачка.

Прахосмукачки с HEPA филтър-цилиндър

HEPA филтър е абривиатура за „Високо Ефективен Въздушен филтър за частици“, като технологията е разработена още през 40-те години на 20-ти век и към момента се използва във космическите технологии, в медицината и в много други насоки. Първоначалната идея на тази технология е била замислена за защита от ядрена атака в САЩ (за филтриране на тежки частици). Но в последствие намира приложение в много други области и разбира се в прахосмукачките.

Прахосмукачките оборудвани с HEPA филтър могат да филтрират дори цветният прашец и оставащите след животните бактерии, което е много важно за хора страдащи от астма или като превенция срещу нея, но ефективността на хепа филтъра зависи изключително много от това колко често се почиства, като на практика се налага почистване след всяко използване, ако искате той да си върши работата както е предвидено!

Освен хепа филтърът прахосмукачките имат поне още един филтър на изхода за съвсем финни частици, който обикновенно е хартиен.

Мощности на двигателя на прахосмукачката

Обявенатите на прахосмукачите мощности от производителя обикновенно са мощностите на двигателя, които са обвързани с енергоразхода на самата прахосмукачка.

Освен обаче мощността на електродвигателя, прахосмукачките могат да се различават и по така наречената „Всмукателна мощност на прахосмукачката“, което на технически език може да бъде намерено като “Air Wat” или „Въздушен Ват“

Всмукателна мощност на прахосмукачката „Air Wat“

Всмукателната мощност на една прахосмукачка се изчислява като се вземат няколко параметъра в предвид. Това са обема на всмукваният въздух и вакуумът който прахосмукачката прави. Хубаво е да се знае че колкото по фин е филтърът на прахосмукачката толкова по голямо е съпротивлението на въздуха, което от своя страна намалява ефективността и!

Различните производители пресмятат тази мощност по различен начин, но препоръчителната всмукателна мощност на прахосмукачка с хартиен филтър е поне 100 Air Wat а за такава с цилидър и HEPA филтър поне 220 Air Wat. Това са препоръчителните минимални мощности които са достатъчни за една прахосмукачка от посоченият тип за да засмуква с достатъчна сила.

Коя прахосмукачка е по-лесна за поддръжка?

Най-лесна за поддръжка и най-евтини са тези прахосмукачки които са с хартиен филтър! При тях е нужно само да отворите прахосмукачката, да извадите торбичката и да я подмените с нова! Това е нужно да се направи когато торбичката се запълни.

Следващите са прахосмукачките с HEPA филтър, при тях поддръжката е също сравнително евтина, но след всяка употреба се налага почистване на филтрите, което се изразява в разглобяване, почистване на различните елементи и пране на филтрите. След определен период от време се налага подмяна на филтрите които са по-скъпи сравнено с тези на прахосмукачките с хартиен филтър.

 

Каква прахосмукачка да си избера?

Този въпрос няма универсален отговор и зависи от конкретните нужди на всеки човек!

Ако вие търсите прахосмукачка с много голяма всмукателна мощност, която ще се ползва за почистване на силно замърсени повърхности и не искате да я почиствате след всяко използване, а когато торбичката се запълни тогава за вас по-добрият варият е прахосмукачка с хартиена торбичка!

Ако пък си търсите прахосмукачка която ще се използва за не толкова замърсени места, на която основната и цел ще е да филтрира максимално финни частици и не се притеснявате от това, че ще трябва да я почиствате по-често за вас най-добрият избор е да си изберете прахосмукачка с HEPA филтър.