Сладки заменки на прощаване

18
Добави коментар
sttella
sttella

Сладки заменки на прощаване

Добавена на: 01.08.2009 12:25
Брой 15 Автор : Севдалина Пенева

 

Шефът на агенцията по горите Стефан Юруков уредил свои със 140 декара край морето в Приморско срещу шубраци в Северна България
С два имота от общо 140 декара край морето уредил свои хора шефът на държавната Агенция по горите Стефан Юруков.

 

Семейство от Плевен и преподавател в софийския Лесотехнически университет за подозрително кратък срок, буквално в последните дни на предишното правителство на тройната коалиция, успели да сложат ръка на пясъчни дюни и стогодишни дъбови гори на юг от Приморско. Срещу атрактивните имоти управляваното от Юруков ведомство получило селски шубраци в Северна България. Скандалът гръмна в началото на седмицата, след заседание на комисията по общинска собственост в Приморско. По настояване на председателя на ОбС Пламен Георгиев и колегата му Дончо Гунчев (и двамата от групата на АТАКА в местния парламент) заменките влизат за проверка в ДАНС и прокуратурата.

На 30 юли, в четвъртък общинските съветници в Приморско трябваше да дадат съгласие за изготвяне на проект за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на един терен от 40 декара на брега на морето на изхода на крайморския град по посока Китен (близо до къмпинг „Лес“)и на втори от 100 дка в землището на странджанското село Писменово, на 7 км от морския бряг. Двете предложения са внесени от кмета Лиляна Димова. От докладните става ясно, че парцелите са предвидени за изграждане на ваканционни селища.
Кои имат апетити да строят върху подарената от държавата земя?
Новите собственици на пясъците до къмпинг „Лес“ са Тихомир Иванов Георгиев и Даниела Петкова Георгиев от Плевен. На 29 януари 2009г те са придобили право върху 41 567 кв.м гори и земи от държавния горски фонд с идеята да вдигнат там хотелски комплекс. В замяна, семейството е прехвърлило собствените си имоти на държавата. Според договора, подписан от Стефан Юруков, въпросните имоти са пръснати на 10 места в различни села край Угърчин и Ловеч. Някои от тях, като Лесидрен и Лисец, даже не са отразени на картата на България, установи проверка на вестник „Десант“.
Абсолютно неизвестни се оказват и населените места, в които държавата се е сдобила с неатрактивни терени по втората сделка. Пак през януари т.г., преподавателят по „горско почвознание“ в Лесотехническия университет Цветан Цонев Йорданов се сдобива със сто декара край село Писменово. И той смятал да строи туристически комплекс с луксозни вили на по два етажа. В замяна доцентът предоставил общо 123 декара в селата Долни Лом, Репляна, Горни Лом (и трите в община Чупрене), в село Бело Поле, община Ружинци, Костичовци в община Димово и с. Праужда (за него не намерихме никакви данни).
Всико това е абсурдно, затова настояваме за проверка на одобрените от Юруков заменки, каза ден преди сесията на ОбС Пламен Георгиев.
В началото на миналата седмица в общинската администрация постъпиха две молби за откриване на процедура по изготвяне на подробен устройствен план на терените в Китен и Писменово. Бях длъжна да входирам докладните за разглеждане в ОбС, преди да е изтекъл предвидения от закона 14-дневен срок, в който местната власт трябва да се произнесе, обясни кметът Лиляна Димова. „При нас пристигнаха само копия на скиците на тези парцели, както и договорите за замяна на недвижимите имоти. Но на какъв принцип са се сдобили тези хора с тях, ние не можем да кажем, нито пък да коментираме и подлагаме на съмнение подписа на Стефан Юруков. Има си компетентни органи, които да извършат проверка, а в правомощията на Общинския съвет е да спре процедурата по изготвяне на ПУП“, добави кметицата на Приморско.
Мнозинството общински съветници в крайна сметка не разрежиха промяна на Общия устройствен план и не допуснаха разглеждането на двете докладни.

Цветан Йорданов: Друг ще строи в Писменово, не аз

Съгласно предварителното планиране на ПУП, на този етап засега предвиждаме край Писменово да построим едно селище от седем къщички с 25 процента плътност на застрояване. Аз съм само собственик на терена, инвеститорът ще е друг, но за нещо все още нямам право да говоря. Ако властите дадат разрешение за изключване на терена от горския фонд, за което съм подал документи, ще задействаме всичко много бързо и още догодина там ще има нещо красиво. В момента правя ОВОС. Дали са атрактивни терените, които съм дал на държавата, срещу 100-те декара край Приморско, това просто не е ваша работа. Ваши колеги вече писаха разни непроверени работи по вестниците, все едно аз, като съм доцент и преподавател във ВУЗ, не мога да имам пари да си купя земя.

Пламен Георгиев: Главният прокурор да каже!

Общинският съвет не е съгласен да се изготвят проекти за двата терена. Мотивът ни е, че първият парцел от 40 дка в местността „Кокиче“ в землището на Китен попада в зона В. Тоест, намира се на по-малко от два километра от морското крайбрежие, където законът не позволява да се строи.
Това е само една от причините да изпратим сигнал до главния прокурор на републиката, до държавната Агенция по горите и до Министерството на околната среда и водите за извършване на проверка по законосъобразността на договорите за замяна от януари тази година. Както и до колко те са целесъобразни, като се има предвид че крупни парцели край морето са сменени за парчета земи из вътрешността на страната, в никому неизвестни села и паланки.  

Галерия

И двата договора за замянка за подписани от Стефан Юруков през януари тази година

Местността „Кокиче“, където върху 40 дка са слажили ръка Тихомир и Даниела от Плевен, се намира вдясно от моста на влизане в Приморско откъм село Писменово. Разстоянието до морето от тук е по-малко от два километра

Пламен Георгиев

  Вашите коментари »