Какво трябва да знаем при спиране за проверка на пътя?

1
Добави коментар

Тук ще откриете няколко полезни съвета при срещите си с пътните полицаи, които винаги зачестяват през летните месеци.

Какво трябва да знаем за униформените белези на пътните полицаи?

Законово определената полицейска униформа е в цвят – тъмно син и/или жълта светлоотразителна жилетка.
Задължителна е и маркировка на стоп-палката и надпис върху автомобила на служителите на реда „Полиция” или „Пътна полиция”.
Не спирайте и не изпълнявайте разпореждания на лица, които не носят тези отличителни белези.
Възможно е да бъдете спрян и от други служители на МВР с униформени надписи “Охранителна полиция”, “Гранична полиция” и т.н. Те имат същите права и задължения както и пътните полицаи.

Служителите на МВР могат да ви спрат само, когато са най-малко двама и при следните случаи:
ако видимо сте нарушили правилата за движение по пътищата;
ако автомобилът ви е в неизправно състояние или ако разположението на товара, който превозвате, създава опасност за другите участници в движението;
ако начинът, по който управлявате автомобила си и поведението пораждат съмнения за това, че сте преуморен, употребил алкохол или упойващи вещества;
ако има налични данни или предположения, че сте участвали в пътно транспортно произшествие или в извършване на престъпление;
Полицаят е в правото си да ви спре и без видима за вас причина.

Изисквания при спиране МПС от контролните органи
За да бъда правилно спрян от пътните полицаи те трябва:
Да застанат срещу движението върху пътното платно, непосредствено до банкета или бордюра.
Да подават сигнал със стоп-палка, възможно е и с ръка, а през нощта да описват полукръг с червена светлина. Сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се полицейски автомобил или мотоциклет.
Да се представят, като се идентифицират с име и звание, към кое структурно звено на МВР принадлежат и какъв е поводът за спирането. При съмнение от страна на водача са длъжни да покажат полицейските знаци по себе си и служебната си карта.
Ако някой от тези три елемента в началото на процедурата на проверка не са спазени, служителите на КАТ подлежат на дисциплинарна отговорност и се стига до нередовност на процедурата. Водачът има право да предявя възражения относно начина, по който е бил спрян, в акта или на собствен лист в 3-дневен срок пред органа, който го е издал.

Проверка на водача на МПС за налични документи

В Закона за движение по пътищата (ЗДвП), в Правилника за прилагането му, както и в Закона за МВР е регламентирана контролната функция на Сектор „КАТ – Пътна полиция” за безопасност и спазване на правилата за движение по пътищата. При проверка на редовността на документите на спрения водач, органите на реда са овластени да проверяват:

документи за самоличност – лична карта или паспорт (в случай на задгранични пътувания);
свидетелство за управление на МПС, контролен талон (ако е бил иззет от КАТ, се представя препис от акта за констатираното административно нарушение);
документи за регистрационния талон на превозното средство;
за сключена застраховка „Гражданска отговорност” на автомобила и талон от годишен технически преглед;
удостоверителни стикери, залепени на предното стъкло на колата – платена винетна такса (за пътища, които изискват такава); стикер за преминат технически преглед и за сключена застраховка „Гражданска отговорност”.

Служителите на Пътна полиция могат да изискат извършване на обиск на водача или пътниците в автомобила, проверка на лични вещи и на самото превозно средство (задълбочен, щателен оглед на купето, багажника и други места в автомобила), при което полицаят е длъжен да състави протокол, подписан от него, от един свидетел и от проверяваното лице. Този вид проверка става само в посочените от закона случаи, а не произволно. Например при наличие на данни, че проверяваното лице е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред, или при данни, че носи опасни и забранени за притежание предмети. В този случай имате право да поискате обяснение и посочване на правни основания за конкретния повод на обиска, както и задължителното изготвяне на протокол с вписани подробно причините за претърсването.

Проверките на Пътна полиция за съдържание на алкохол в кръвта на шофьорите са често явление, което не трябва да се подценява и също засяга определени права на проверявания. Установяване на алкохол в кръвта на водача на МПС над 0,5 промила е административно нарушение по ЗДвП, а концентрация над 1,2 промила е престъпление по НК. Престъпление е и управлението на МПС при употреба на наркотични вещества или техни аналози.

При съмнение на водача в отчетеното количество промили алкохол в кръвта му или в изправността на уреда за измерване на алкохол в дъха, може да бъде поискано показване на знаците върху дрегера, които са задължителни и отчитат годишния преглед и редовността на апарата или да бъдат видени знаците на удостоверението, придружаващи апарата за измерване.
Друг начин за оспорване на отчетения резултат, е да се поиска издаването на талон за медицинско изследване от полицаите. В него те отбелязват лечебното заведение, в което следва да се яви лицето за снемане на нова проба със срок на явяване – до 45 минути, когато нарушението е извършено на територията на населено място, в което се намира лечебно заведение, и до 120 минути – в останалите случаи.
Право на проверявания водач е още да поиска нов накрайник за дрегера и дори да си го постави лично.

При съмнения в изправността на мобилния уред за измерване на скоростта на МПС, може да бъде поискан неговия идентификационен номер и представяне на самото устройство за експертиза, като се посочат тези данни и възражения в издадения акт за административно нарушение.

Законово установено е още, че водачът на МПС може да бъде проверен и за наличието на аптечка, пожарогасител, светлоотразителен триъгълник и резервно колело (джанта с гума).

Източник: pravatami.bg – цялата статия >>