Потребителска култура или „Каквото повикало, такова се обадило“ !

39
Добави коментар
orangelion
orangelion

Много често аз самия или с приятели се възмущаваме от качеството на стоките и услугите, за които плащаме в ежедневието си. Така стигаме до проблема за потребителската култура на българина. От пазаруването в харнителните магазини до веригите за електроника или бижутерия в България сякаш времето е спряло за последните петнадесет години.

Уж сме пазарна икономика, демокрация и т.н., а като влезеш в кварталния магазин те посрещат със „ .. същите като едно време..”. Потрбителската култура също не се е променила съществено. Няма да засягам чисто човешката страна на въпроса, защото не това е целта на сайта, а ще обърна внимание на пазарната такава.

Реването и роптаенето срещу пазара не помагат поради една оснвна причина: Докато има кой да купува в достатъчни за търговеца количества той няма да си мръдне пръста да направи нещо ново и по-хубаво.

Стигаме до извода, че няма конкуренция , или че е малка и незначителна. Ето тук е голямата грешка на българската потребителска култура. Дори и още един магазин да има трябва да предпочетем да пазаруваме от него отколкото от другия, в които обслужването не е на ниво и така ще създадем конкуренция.

Веднага някой ще каже: Ами какво да правим ако и в двата магазина нивото е едно и също? Това е доста примамлива теза за тези, на които не им се занимава да променят нещата около тях. И тук има решение: Избирате един от двата магазина (нали са еднакво лоши) и не пазарувате от него. Следователно или ще се промени и ще инвестира или ще фалира, ако се промени започвате от него и така дърпате другия. Примера е доста опростен, но идва да покаже, че силата на парите, с които аз и вие пазаруваме не трябва да се подценява и постоянно да се извиняваме с обстоятелствата.

Като потребители трябва да ценим силата на парите си защото тя е движещата сила на пазара. Не винаги е възможно да постъпваме правилно, но и нетрябва да го правим всеки път. Достатъчнпо е всеки път когато имаме възможност да проявяваме потребителска култура и да поощряваме или да порицаваме доброто или лошото отношение.

Аз намалих покупките си от единия от двата супермаркета до офиса на фирмата, в която работя с повече от 90% заради лошото обслужване и представлявам подвижна антиреклама на магазина. Голяма част от колегите ми също споделят това мнение.

Какво правите вие за да промените нещата?