КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – Готви ли се Китай за пилотирани полети до Луната?

13
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 347

4 август 2014 г. 11:10 ч.

Светослав Александров. Готвят ли се китайците за пилотирани мисии до Луната?

Това е въпрос, който е често задаван в западните медии. През последните 15 години се наслушахме на редица предсказания, че китайците ще изпратят пилотиран кораб до Луната през 2005, 2008, 2010 година. Нито един път тези предсказания не се сбъднаха. Ясно е, че подобни слухове съвсем умишлено се раздухват в САЩ от разни лобисти, за да стреснат американското правителство, което да даде повече пари на НАСА. От друга страна, китайските космически ръководители винаги са твърдяли, че до 2020 година лунните полети на Китай ще са изцяло роботизирани. И до този момент китайската официална информация не се е разминавала с реалността, вече са осъществени три мисии – „Чанг’e 1“, „Чанг’e 2“ и „Чанг’e 3“ (последната от които реализира благополучно роботизирано кацане с доставка на луноход). Нито един път Китай не показа, че планира реално пилотируема мисия за близко бъдеще.

Лунната капсула на Китай, която е предназначена за роботизиран възвращаем полет до Луната. Тя изглежда подозрително подобна на капсулите на пилотираните космически кораби „Шенчжоу“. Credit : CASC

В края на месец юни обаче Китай публикува снимка, на която се вижда как техници тестват възвращаема капсула за лунна мисия. Капсулата ще лети до Луната в края на 2014 или през 2015 година, известно време преди същинската възвращаема мисия за роботизирано доставяне на скали от Луната. Въпросната снимка отново доведе до редица спекулации в медиите – само че този път спекулациите не могат да бъдат отминати с лека ръка.

Защото показаната капсула е твърде голяма за роботизирана възвращаема лунна мисия. Китай няма нужда от толкова голяма капсула, за да достави на Земята проби от Луната. Толкова е голяма, че един човек почти може да влезе вътре, макар че очевидно не е предназначена за тази цел. И освен това капсулата прилича твърде много на корабите „Шенчжоу“, които се използват за пилотирани полети в Китай.

През 70-те години на миналия век СССР проведе няколко възвращаеми мисии до Луната, които успешно донесоха на Земята проби от естествения ни спътник, изцяло в роботизиран режим. Възвращаемите капсули на тези мисии са били малки. През последните 15 години НАСА събра проби от слънчев вятър (мисия „Дженезис“) и проби от комета (мисия „Стардъст“), а сега планира да вземе проби от астероид (мисия „Озирис-Рекс“). Капсулите на тези мисии са също малки.

В сравнение с това китайската възвращаема капсула е доста голяма. Преди известно време страната оповести някои от детайлите на спускаемата роботизирана мисия през 2017 година, и те се различават от досегашните практики. Мисията ще включва орбитален и спускаем модул. Но спускаемият модул след излитането си от Луната няма да отлети директно до Земята, а първо ще се скачи с орбиталния модул, който лети около Луната. Моделът на мисията е сходен с този на „Аполо“, но в роботизиран вариант.

Значи ли това, че Китай планира пилотирана мисия до Луната? Все още не, но това, което е очевидно, е че роботизираната лунна програма започва да се трансформира в тестова технология за по-нататъшни пилотируеми мисии. Нещо като плавен преход между двете.

Една от възможните мисии за „Чанг’e 4“ (в края на 2014 или през 2015) е да се изстреля апарат, който още няма да каца на Луната, но ще лети до нея, ще направи сближение с нея и ще се върне обратно на Земята. Подобен циркумлунарен апарат е сходен с мисиите „Зонд“ на СССР и отваря път на китайците за пилотирана мисия до Луната без кацане, но с облитането й.

Според Морис Джоунс, космически анализатор, подобна мисия може да е факт до 2025 година, което вече е в графата „обозримо бъдеще“. Това не означава, че китайците веднага ще се втурнат да изпращат хора до Луната. По-вероятно е да изчакат да разработят новата си тежкотоварна ракета – „Лонг Марч 5“ (която още не е готова) и да проведат няколко изстрелвания с нея, за да се уверят, че е стабилна. Ще проведат първо роботизираната си възвращаема мисия и вероятно ще изстрелят модулна космическа станция, преди да се отправят към Луната.

Да, китайците разработват технология, която ще им позволи да изпратят хора до Луната, но знаем, че китайската космическа програма се развива с бавни и методични стъпки. Китай провежда пилотирана космическа мисия средно веднъж на две години. И няма изгледи това статукво скоро да се промени.

Но както казва Дуейн Дей, не че НАСА работи по-бързо. НАСА също не се надпреварва с никого до Луната, но изглежда, че пилотираните й планове се менят със смяната на всеки нов президент. Така че НАСА просто се върти в кръг.

Но ако две костенурки се надпреварват, нищо чудно да спечели тази, която върви в права линия (сиреч, китайската). Така че все по-вероятно изглежда до 2030 година следващите хора, които стъпят на Луната, да не са западняци, а китайци.

Източници: SpaceDaily, The Space Review

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

< Предишна

Следваща >