Народни традиции по Преображение

2
Добави коментар
vestitel
vestitel

Народни традиции по Преображение

На 6 август православната църква чества празника Преображение Господне.

Според народните вярвания, празникът Преображение Господне е специфичен водораздел на сезоните – „лятото се пречупва“ и времето се преобръща – върви към есента и студа. Празникът се отбелязва на 6 август и датира още от първите векове на християнството. Според Светото писание, на този ден Исус Христос укрепва вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите им.Той се явява в небесната слава пред трима от тях – Петър, Яков и Йоан, като ги завежда на планината Тавор в Галилея. Лицето Му засиява, дрехите Му стават бели като сняг, редом се появяват двама мъже, „сияещи от светлина“ – Мойсей и Илия, и беседват с него. Светъл облак осенява всички и се чува глас: „Този е моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!“. Иисус моли учениците си никому да не разказват за случилото се – до възкресението му от мъртвите. Когато видят своя учител, опозорен и прикован на кръста, да не се разколебават във вярата си и да проповядват, че той наистина е Син на Небесния Отец. Докато Иисус проповядвал сред миряните, мнозина се усъмнили в неговата божествена същност. Те приемали пророчествата на Стария завет буквално и си представяли, че изпратеният от Бога Спасител ще възстанови царското достойнство на Израилевата държава, ще седне на престола и ще прогони чуждите господари. Дори сред Христовите ученици имало такива, които трудно приемали неговото учение за смирение и за поемане на страдания в името на Бога, за преходността на земната слава и за вечността на небесния живот.

На Преображение Господне вярващите, след петдневен пост, се причестяват. На този ден стопаните носят в църквата първото грозде за благослов. Всред всички плодове гроздето е най-привилегированият плод, защото от него се прави виното – символичният образ на Христовата кръв. На празника Преображение то се благославя, но според църковните правила на този ден не се яде грозде. Узрелите преди това къпини, които според народната вяра са дяволско грозде, могат да се ядат след едва 6 август.

Според народните вярвания, празникът Преображение Господне е специфичен водораздел на сезоните – „лятото се пречупва“ и времето се преобръща – върви към есента и студа.

Създадена на 06.08.2014 г.