Цацаров разчиства едно по едно делата около Борисов преди изборите

15
Добави коментар
mignews
mignews

Месец и половина преди изборите прокуратурата започна да разчиства разследванията около лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тази седмица стана ясно, че са прекратени делата за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, както и за намесата в работата на митниците при проверките на пивоварната на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.

До този момент прокуратурата не е разкрила какви са мотивите за прекратяването на двете разследвания.

Ужсяващите манипулации се оказаха… междинен резултат

Разследването за смъртта на Тодор Димов-Чакъра беше възобновено след като Европейският съд по правата на човека осъди България за необективно проведено разследване. Миналата година главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за възобновяване на делото до Върховния касационен съд, който излезе с решение през юни миналата година.

Тодор Димов загина при полицейска акция през 2003 г., която беше проведена под личното ръководство на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Къщата, в която се укриваше Димов беше подложена на обстрел с гранатомети, специално „поръчани“ за операцията от гранично полицейско управление, тъй като баретите нямали такива на въоръжение. Проведеното тогава разследване прие, че Чакъра се е самовзривил. Според ЕСПЧ обаче българската държава е нарушила правото на личен живот и ефективно разследване. След възобновяване на разследването беше извършена ексхумация и нова съдебно-медицинска експертиза. Бойко Борисов беше извикан на разпит в Софийската военноокръжна прокуратура. В края на миналата година в. „Преса“ цитира резултатите от експертизата, като информацията беше потвърдена от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

„Граната е имало, но тя е взривена в задната лява част на тялото му, сочат данните. Шрапнели от нея са открити в лявата бедрена кост с вход отзад. Чакъра е бил десняк и е невероятно човек да използва подобна изкълчена поза, за да се самоубие“, пише тогава в. „Преса“. Според експерти „гранатата е била пъхната под тялото му и после взривена“.

„Бях изненадан, че почти на 90% от изложението в статията на в. „Преса“ е вярно. Нямаме още заключение на експертизата. Междинните резултати от ексхумацията дават извод, че осколките са проникнали в тялото му отзад, което изключва напълно версията за самовзривяване. Тези междинни експертизи дават основание да смятаме, че той е бил взривен“, каза тогава зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Още повече по думите му „убийствени манипулации са маскирали смъртта на Чакъра като самоубийство“.

Половин година по-късно, заместникът на Цацаров вече е на друго мнение: „Това бяха междинни резултати, окончателната експертиза не показа да има извършени престъпления от длъжностни лица.“
Какви са мотивите, които са накарали прокуратурата да прекрати делото в края на юни не е ясно, защото прокурорът е в отпуск.

От „Ало, Ваньо“ до „Чао, Ваньо“

В края на юли е било прекратено и делото по разговорите между Бойко Борисов и Ваньо Танов от времето, когато първият беше премиер, а вторият директор на митниците. Танов е бил подслушван през 2010 година по разследване срещу него. Именно тогава е прихванат негов разговор с Борисов, на който тогавашният премиер му нарежда: „Ало, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…  Поех ангажимент, аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.“ Става дума за проверка в акцизен склад на фирма на покойният днес Михаил Михов, която е била прекратена.

Още след изтичането на записите започна разследване, което беше за изнасяне на класифицирана информация. Тогава стана ясно, че подслушването е било по искане на прокуратурата (делото срещу Танов е наблюдавано от обвинителя Пламен Георгиев, който впоследствие стана председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество), а разговорите са изтекли от ДАНС (по това време председател на агенцията беше вътрешният министър в кабинета Орешарски Цвелин Йовчев).

Разследването замря, но след оставката на правителството на Бойко Борисов и идването на власт на Пламен Орешарски, прокуратурата съобщи, че вече работи по разследване за възпрепятстване работата на митническите власти. Прекратяването на разследането е станало няколко седмици преди Ваньо Танов отново да бъде назначен директор на митниците от служебния финансов министър Румен Порожанов. Зад назначението застана и премиерът проф. Георги Близнашки.

В сряда, в интервю за агенция „ПИК“ зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че „делото е прекратено на базата на събраните доказателства и на базата на извършените по случая експертни заключения, които казват, че не може да се потвърди автентичността на разговорите в тези записи“.

Остава: Полетите на властта

След прекратяването на делата Мишо Бирата и Чакъра в държавното обвинение остават още две разследвания, които имат отношение към Бойко Борисов и са публично известни. Това са преписките за т.нар. полети на властта – използването на самолетите на „Авиоотряд 28″ от футболни отбори и бизнесмени, както и използването на военния авиопарк за нуждите на премиера. По тези дела прокуратурата съобщава единствено, че „разследването продължава“.

В досъдебна фаза все още и делото за мобилната техника за подслушване – т.нар. кечъри, по което се разследва бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Там прокуратурата се опитва да докаже, че техниката, с която МВР е разполагала може да подслушва разговори. Именно по това разследване държавното обвинение съобщи, че е открило тефтери, в които са записани телефонни номера, за които не са издавани разрешения за подслушване, но така и не стана ясно дали тези номера са подслушвани.

Срещу Цветанов има и три дела в съдебна фаза – едното е за неупражнен контрол, другото е за отказано подслушване (по което беше осъден на първа инстанция) и за длъжностно присвояване (на което беше оправдан на първа инстанция).  Висящо пред Софийски градски съд е и делото за т.нар. афера в „Костинброд“. По него е подсъдим бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков.