Стерилизация – защо, до кога, как и необходима ли е въобще?

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Чакате дете, но никак не сте от породата педантичен чистофайник, което обаче не ви оправдава да се превърнете в специалисти по стерилизацията на всичко бебешко. Или пък не? Необходима ли е въобще стерилизацията и до кога?

Стерилизация – защо, до кога, как и необходима ли е въобще?

Малкият човек все още не е излязъл на бял свят, но в ентусиазма си навярно бабите вече са грабнали тенджерите и тиганите на стартова позиция и пълна готовност да изваряват всичко, което ще се докосва до бебето.

Но преди сляпо да последвате всичките им съвети и методи за стерилизация, ето какво трябва да знаете за хигиенизирането на бебешките съдове и аксесоари.

Защо е необходимо стерилизирането?

Тъй като новородените имат слаба имунна система и недобре развита храносмилателна система, е необходимо полагането на по-специални грижи за хигиена на бебешките бутилки и залъгалки. В противен случай рискът от стомашни разстройства, хранителни натравяния, млечница и т.н. е по-голям.

До кога е необходимо стерилизирането?

До около 6-месечна възраст е препоръчително да стерилизирате бебешките шишета, биберони, залъгалки, прибори и т.н. Това е периодът, в който се смята, че вече бебето има достатъчно силна имунна система, за да се пребори с бактериите в заобикалящия го свят.

Винаги има изключения

Не всички майки, обаче, са на мнението на педиатри и баби, че всичко бебешко трябва да се стерилизира. Мнозина въобще не го правят или стерилизират не повече от месец, смятайки че така бебето се калява, както и че имунната му система е достатъчно силна. Тези майки са на мнение, че стерилизането на бебешките бутилки и залъгалки е абсолютно излишно, тъй като те са само малка част от нещата, които са в пряк контакт с детето. Тоест как няма напълно да изолирате бебето от бактериите в света около него, което обезсмисля стерилизирането само на шишетата и другите бебешки аксесоари.

Начини за стерилизация

След хранене е важно веднага да измиете бебешките шишета и прибори, като използвате мека четка или гъба, а преди хранене следва да бъдат стерилизирани.

Изваряване в тенджера – използвайте тенджера, предназначена само за тази цел, и изварявайте в продължение на 5-10 мин.Стерилизиране в ел. стерилизатор – стерилизирането става чрез пара в специализиран уред. Минусът е, че не са особено евтини, а и заемат много място. Плюсът е, че в тях може да стерилизирате голям брой шишета едновременно, както и да ги съхранявате стерилни до 24 часа под капака на уреда.Стерилизатор за микровълнова – работи на принципа на ел. стерилизатор и също може да съхранявате стерилни бебешките шишета вътре до 24 ч. Когато купувате такъв стерилизатор съобразете това дали се побира в микровълновата ви.Микровълнова стерилизация в обикновена кутия – не е нужно да купувате специална кутия за микровълнова стерилизация. Използвайте обикновена такава с капак, като не затваряте плътно капака. И също като при стерилизаторите за микровълнова сипете един пръст вода на дъното и стерилизирайте около 5-10 мин., като внимавате кутията да не остане съвсем без вода в микровълновата.Студена стерилизация – използва се течен препарат или таблетки, които се разтварят в дълбок съд с вода (съотношението е указано на опаковката). Бебешките шишета и залъгалки се потапят и киснат в рамките на определено време.

25.08.2014/Ели Йорданова