Десертите в ресторантите на Варна: Крем брюле

19
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

Екипът на блог „Ресторанти Варна“ продължава да разкрива тайните на едни от най-популярните десерти в ресторантите във Варна и по света. Днешното сладко изкушение отново произлиза от неизчерпаемата френска кулинарна история. Любопитни факти за същността, историята и многобройните интерпретации на  крем брюле  може да прочетете в статията.

Какво представлява крем брюле? – от блог „Ресторанти Варна“

Наименованието на разкошния десерт, предлаган в ресторантите на Варна, произлиза от френски език и буквално се превежда като „горéн крем“. То се свързва с процеса на приготвяне на крем брюле, който включва загряване на поръсената върху десерта захар до температура, при която тя се карамелизира и придобива съблазнителен кафеникав оттенък. Карамелизирането се извършва от кулинарните майстори в ресторантите на Варна и по света с помощта на готварска газова горелка или под грила на фурната. Крем брюле обикновено се сервира със стайна температура в керамични купички, които вече са се превърнали в част от цялостното оформление на десерта.  В ресторантите във Варна и по света крем брюле се приготвя на основата на яйчен крем с вкусен карамел на повърхността. Традиционно яйченият крем се овкусява с ванилия, но към него могат да се добавят и други, по-нетипични съставки. Според екипа на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“  разнообразието от кулинарни добавки, което е разгледано в края на статията, предоставя на готвачите в ресторантите във Варна и по света възможност да експериментират в търсенето на нови изненадващи интерпретации на десерта.

Споровете за произхода на изкусителния десерт, предлаган в ресторантите на Варна

Крем брюле е десерт, който може да се похвали с много богата история, започваща стотици години преди да стане част от менютата на добрите ресторанти във Варна и по света. Историческата справка, която направи екипът на блог „Ресторанти Варна“, показва, че най-ранните данни за произхода на крем брюле се свързват с готварската книга на François Massialot, издадена през далечната 1691 година. Любопитен факт е, че при превода на тази книга на английски наименованието на публикуваната рецепта е било сменено от „crème brûlée“ на „crème anglaise“ („английски крем“). От тук произлиза и спорът между Великобритания и Франция за произхода на този прекрасен десерт. В началото на осемнадесети век десертът е преименуван в английските кулинарни книги на „burnt cream“ (английски еквивалент на „crème brûlée“) и днес повечето гастрономи и кулинарни майстори в ресторантите на Варна и по света са убедени във френските корени на десерта.

Вариации на крем брюле в ресторантите във Варна и по света

Във Великобритания съществува версия на оригиналното крем брюле под името „Trinity Cream“ или „Cambridge burnt cream“, представена в Trinity College, Cambridge през 1879 година. Историята, която екипът на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ откри, свидетелства, че рецептата за новооткрития тогава десерт произлиза от семейство в Абърдийншър (област в Шотландия) и е предложена на готвача в колежа от студент, но първоначално бива отхвърлена. По-късно, когато същият този студент започва работа в колежа, той успява да убеди готвача, че този десерт заслужава да добие популярност. Така крем брюлето, любимо на много гастрономи в ресторантите на Варна, става един от най-предпочитаните десерти във Великобритания.  Освен английския вариант на крем брюле в Испания също съществува десерт, подобен на френския. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че в каталунската кухня той се нарича „crema catalana“ („каталунски крем“) или „crema cremada“ („горен крем“) и традиционно се приготвя на 19-ти март – Денят на Свети Йосиф. В наши дни обаче той се консумира от любителите на сладките  удоволствия през цялата година. Каталунската рецепта включва лимонова или портокалова кора и канела – добавки, които и някои готвачи в ресторантите на Варна също използват за постигане на по-интензивен вкус. Различното при каталунския крем е, че поръсената захар се карамелизира най-често с помощта на грил или със специално изработен метален инструмент, но не и с пламък. Понякога се пече с парче ананас на повърхността, което според екипа на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ придава доза екзотика на популярния десерт.

Екипът на блог „Ресторанти Варна“ вече спомена, че приготвянето на крем брюле предлага възможност за развихряне на въображението от страна на готвачите. Десертът може да комбинира в себе си интересни минималистични вкусове. Идеални кулинарни попадения за френския десерт, приготвян в ресторантите във Варна, са канела, ванилия, кокос, тиква, разтопен шоколад или еспресо. По-експериментаторски настроените кулинари използват силни алкохолни напитки като ликьор от касис, бърбън или мента, които създават вълнуващо усещане. За някои готвачи в ресторантите на Варна и по света чаровните малки купички, в които се поднася крем брюле, не са достатъчно впечатляващи. В такива случаи те декорират десерта с листа от мента, свежи малки плодове, настърган шоколад, кокосови пръчици, натрошени лешници или ядливи цветя.

А Вие потърсихте ли разкошния френски десерт в менюто на ресторант Вила Марциана до Варна? Подарете си наслада за всички сетива в гурме ресторанта до Варна!

Още от рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“