Заваряване на медни детаили

1
Добави коментар
agrokom
agrokom

Дори и ръчните апарати за електродъгово заваряване могат да се използват за заваряване на мед, въпреки че качеството на заварката е по-ниско от тази, получена с други процеси.

Твърда заварка /спойка/

Спояване е процеса на присъединяване на две метални парчета, с помощта на друг метал, който е с по-ниска точка на топене от точката на топене на неблагородните метали, но с по-висока от 450 градуса по Целзий. Спояването може да се извърши с  по два начина – индуктивен и резистивен. Индуктивното спояване използва електрически ток, така че да не се нуждае машината да осъществи контакт с детайла. Резистивното спояване изисква контакт между машината и детайла.
Заваръчни апарати за  ацетилен-кислородно заваряване

Ацетилен-кислородните заваръчни апарати могат да бъдат използвани за заваряване на мед или медни сплави, въпреки че този начин на заваряване може да доведе до по-ниско качество на заварката в някои случаи. Възможно е кислородът да се натрупа в границите на заварката, от което нагревната площ може да стане чуплива.

Заваръчни апарати за волфрам инертен газ (ВИГ) заваряване

Медни парчета с дебелина до 16 мм. може да се заваряват с волфрам инертен газ апарат  за електродъгово заваряване и подходящ метален пълнител със състав, подобен на базовия метал. Аргон защитен газ е най-подходящ за заварки върху метал с дебелина до 1.6 мм, сместа от хелий-аргон е най-добра за по-дебели от 1.6 мм метали.

Заваръчни апарати за метал електродъгово заваряване с инертен газ (МИГ)

Медта може да бъде заварена със заваръчни апарати за метал-електродъгово заваряване с инертен газ с голям ампераж. МИГ заваръчните апарати могат да използват различни видове защитни газове в зависимост от дебелината на медният детайл, който ще бъде заваряван – аргон до 6 мм и хелий-аргон смес за по-дебели детайли. Диаметъра на електродите, подгряващите температури и напрежението също трябва да се увеличат с дебелината на медния детайл, който ще се заварява.