ПРАНАЯМА – УПРАЖНЕНИЯ, ЛЕЧЕБНИ ЕФЕКТИ, ПРАНИЧЕСКО ЛЕЧЕНИЕ

1
Добави коментар
Magicktarot
Magicktarot

Продължение:

Свами Шивананда Сарасвати – уроци по ПРАНАЯМА:

ЩО Е ПРАНАЯМА?

1. Пранаяма – това е управление на праната.

 

2. При регулиране на дишането, праната се намира под контрол.

3. Пурака – това е вдишване; кумбхака – това е задържане на дишането; речака – това е издишване;

4. Интервалът след вдишването и преди издишването – това е кумбхака.

5. Практиката пранаяма е напълно подходяща  за всички хора от Изток и Запад, за мъжете и жените.

6. Общият брой вдишвания и издишвания на ден е равен на 21600. Като правило, човек извършва 15 дишания в минута. А когато намали честотата на дишането си, човек увеличава продължителността на живота си.

7. За начало, в продължение на един месец изпълнявайте опростения вариант на пранаяма – само с вдишвания и издишвания.

 

                                УПРАЖНЕНИЕ 1

 

8.  Седнете в  каквато и да е, удобна за вас поза (асана). Главата, шията и туловището са прави. Притиснете дясната ноздра с палеца на дясната ръка. Изпълнете плавно вдишване през лявата ноздра, максимално бавно, но така, че да не усещате дискомфорт. След това издишайте през същата ноздра, със същото темпо. Зпълнете това шест пъти. То е един цикъл.

9. Притиснете лявата ноздра със средния и безименния пръст и бавно вдишвайте и издишвайте през дясната ноздра. Направете това шест пъти. Това също представлява един цикъл. Можете да изпълните шест такива цикъла за всяка ноздра, с редуване, като постепенно увеличавате броя на циклите до тридесет.

 

УПРАЖНЕНИЕ 2

10. Бавно и плавно вдишвайте и издишвайте през двете ноздри. Не задържайте дишането. Изпълнете шест пъти. Това е един цикъл. Направете това упражнение три или четири цикъла. Правете го всекидневно.

 

УПРАЖНЕНИЕ 3

11. Изпълнете вдишване през лявата ноздра и издишване през дясната. Не задържайте дишането.

12. След това изпълнете вдишване през дясната и издишване през лявата ноздра. Повторете този процес шест пъти, с редуване. Това е един цикъл. Можете да изпълните три или четири такива цикъла.

 

УПРАЖНЕНИЕ 4

13. След един месец започнете да практикувате задържане на дишането, с продължителност, която ви  позволява да не усещате напрежение. Това се нарича кумбхака.

14. Вдишайте дълбоко през лявата ноздра, след това задръжте дишането без напрежение, после бавно издишайте през дясната ноздра.

15. Вдишайте през дясната ноздра, задръжте за толкова време, колкото усещате комфорт, и издишайте бавно през лявата ноздра. Повтаряйте този процес с редуване. Това е сукха-пурвака-пранаяма. Можете да я практикувате ежедневно. Започнете с дванадесет цикъла на ден, като постепенно ги увеличавате, в зависимост от вашите възможности и тренираност.

16. Кумбхака удъжава живота, но към тази практика трябва да се подхожда постепенно.

17. Изпълнението на различните фази на упражнението сукха-пурвака трябва да се съотнася по продъжителност като 1 : 4 : 2, но постепенно доведете това съотношение до 16 : 64 : 32.

Т.е. постепенно увеличете продължителността на всяка фаза 16 пъти. Както е видно от следващите точки, това се постига само след продължителна практика. Първото число е вдишването, второто – задръжката, третото – издишването.

18. Първоначално фазата на задържане на дишането не бива да превишава една минута.

19. Не се стремете да се придържате към това съотношение на фазите в началния етап на практикуване. С времето това ще стане от само себе си.

 

УПРАЖНЕНИЕ 5: ШАВАСАНА-ПРАНАЯМА

20. Легнете по гръб. Отпуснете се физически и умствено. Вдишайте дълбоко; задръжте дишането без напрежение; бавно издишайте. Повтаряйте наум ОМ във фазата на вдишването, задръжката и издишването. Ще усетите прилив на сили.

 

УПРАЖНЕНИЕ 6: БХАСТРИКА

21. Седнете в каквато и да е удобна поза. Много бавно изпълнете вдишване и издишване за десет секунди; след това изпълнете дълбоко вдишване и бавно издишайте. Изпълнете шест такива цикъла.

22. Бхастрика произвежда топина. Можем да я практикуваме с полза през зимата.

23. Продължителната практика на тази пранаяма може да излекува астма, туберкулози и други белодробни заболявания.

 

УПРАЖНЕНИЕ 7: КАПАЛАБХАТИ

24. Капалабхати напомня бхастрика, но само издишването се прави бързо и енергично.

25. То възстановява дейността на дихателната система и прочиства носните ходове. Има също такъв целебен ефект, както и бхастрика.

 

УПРАЖНЕНИЕ 8: УДЖДЖАЙИ (уджай-пранаяма)

26. Изпълнявайте бавно вдишване през двете ноздри – плавно и равномерно. Задръжте дишането толкова, колкото се чувствате добре, и изпълнете издишване през двете ноздри. По време на вдишването и издишването частично затваряйте гласовата си цепка. При това действие възниква мек безгласен звук. Това е уджджайи. (бел. прев – звукът е малко като мъркане, мрмрмрмр)

27. Уджджайи премахва огъня в главата. Увеличава храносмилателния огън. Оказва лечебен ефект при заболявания на гърлото и белите дробове.

 

 

УПРАЖНЕНИЕ 9: СИТКАРИ

28. Допрете върха на езика до небцето и вдишайте въздух през устата. Вдишването се съпровожда с характерен шипящ звущ. Задръжте и после изпълнете бавно издишване през двете ноздри. Това е ситкари.

29. Може да вдишвате въздуха, като стискате плътно зъби; след това задръжте дишането и изпълнете издишане през носа.

30. Ситкари охлажда системата. Може да се практикува през лятото. То отстранява чувството на глад, жажда, вялост и сънливост. То ободрява и укрепва тялото.

 

УПРАЖНЕНИЕ 10: СИТАЛИ

31. Леко изплезете език и го завийте на тръбичка. Вдишайте въздух през устата, после задръжте и бавно издишайте през двете ноздри. Вдишването и тук се съпровожда с характерния шипящ звук.

32. Ситали също охлажда системата. Това упражнение пречиства кръвта. Има същите лечебни ефекти като ситкари.

 

УПРАЖНЕНИЕ 11: СУРИЯ-БХЕДА

33. Направете вдишване през лявата ноздра. Притиснете двете ноздри и задръжте дишането без напрежение. Сега бавно издишвайте. Трябва да увеличавате постепенно периода на кумбхака (задръжката).

34. Сурия-бхеда-пранаяма очиства и укрепва мозъчните клетки. Това упражнение лекува ревматични заболявания и избавя от хелминтоза.

 

УПРАЖНЕНИЕ 12: БАНДХАТРАЙЯ-ПРАНАЯМА

35. Това е комбинация от мула-бандха, джаландхара-бандха и удияна-бандха. Тази техника се практикува, седейки в сидхасана. Контролирайте ануса във фазата на вдишването (мула-бандха). По време на задържането (кумбхака) притиснете брадичката към гърдите (джаландхара-бандха). Сега вдигнете глава, издишайте и притеглете коремната повърхност към гръбнака, под диафрагмата (удди-яна-бандха). Изпълнете 10 такива цикъла.

36. Бандхатрайя-пранаяма лекува коремната област. Подпомага практикуването на брахмачария и лекува хемороиди.

 

УПРАЖНЕНИЕ 13: КЕВАЛА-КУМБХАКА

37. Кумбхака бива два вида: сахита и кевала. Кумбхака, свързана с вдишване и издишване (като в сукха-пурвака), се нарича сахита. Кумбхака, свободна от вдишване и издишване, се казва кевала.

38. След като овладеете техниката сахита-кумбхака, преминете към изпълнение на техниката кевала-кумбхака. С течение на времето, при съответната практика, кумбхака ще бъде изпълнявана без вдишване и издишване.

 

УПРАЖНЕНИЕ 14: ДЪЛБОКО ДИШАНЕ

39. Изпълнява се на открито, в непринудена поза. Ръцете на кръста. Вдишайте дълбоко. Изправете цялата си горна част. Издайте гърди напред. Сега бавно издишайте.

40. Това упражнение лекува болести на сърцето и белите дробове.

41. По време на ходене също може да се изпълнява опростена техника на дълбокото дишане, като в  УПРАЖНЕНИЕ 2.

 

ПРАНИЧЕСКО ЛЕЧЕНИЕ

42. Практикуващите пранаяма могат да се излекуват от много болести, направлявайки праната към заболялата част на тялото. Санкалпа (намерението) за изцеление от болестта се проектира с огромно волево усилие.

43. Седнете заедно с пациента. Затворете очи. Вдишайте спокойно.

Сега задръжте дишането и насочете праната към заболялата част на пациента. Мислено се концентрирайте на заболялата област и си напявайте наум мантрата ОМ. Отчетливо си представяйте как праната прониква в поразените клетки и ги разрушава.

44. Когато вие сте болен, можете да изпълните това упражнение върху  себе си.

 

ДИСТАНЦИОННО ЛЕЧЕНИЕ

45. Може да се повтори процесът, описан вече в раздела „Праническо лечение”, като се уедините в помещение за медитация, изпращайки прана по посока на местожителството на пациента.

46. Назначете на пациента време за лечебния сеанс. Помолете го, в момента, когато вие му изпращате поток прана, той да се настрои мислено да я приеме.

47. Брахма-мухурта (последния час на нощта, примерно 4:00 часа) – това е най-добрият период за провеждане на сеанс за дистанционно лечение.

 

ОБЩИ ПРЕПОРЪКИ

48. Практикувайте редовно пранаяма, рано сутрин и на празен стомах.

49. На нито един от етапите от изпълнението на пранаяма не трябва да се пренапрягате. Усещайте само покой, радост и щастие.

50. Вдишването и издишването изпълнявайте безшумно.

51. Помещението, в което практикувате пранаяма, не трябва да е прашно или зле проветрено. В него трябва да е сухо и свежо.

52. Пранаяма може да се практикува на брега на река ири езеро, в тихо ъгълче на градина, сред природата, когато не духа студен вятър.

53. Не практикувайте пранаяма в горещи дни.

54. Ако сте се изпотили, не си изтривайте потта с дрехата. А по-добре разтрийте тялото си с ръце. Това придава сила и лекота на вашата телесна конституция.

55. Практикувайте няколко цикъла пранаяма преди медитация. Това прогонва сънливостта.

 

 

БЛАГОТВОРНИ ЕФЕКТИ НА  ПРАНАЯМА

56. При практикуване на пранаяма се отсраняват раджас и тамас, които скриват саттва.

57. След пранаяма, умът придобива способност за концентрация.

58. Практиката на пранаяма отстранява заболявания на тялото и обновява клетките, тъканите и нервите.

59. Практикуването на пранаяма подобрява паметта и укрепва интелекта.

60 Тя успокоява вълнението на чувствата и сдържа поривите на метежния разум и силните чувства.

61. У този, който практикува пранаяма, се появява добър апетит и хубаво разположение на духа, леко и красиво тяло, издръжливост, отлично  здраве, енергия, жизнена сила и превъзходна способност за концентрация.

 

Автор:  Шри Свами Шивананда Сарасвати

Превод: Соня Петрова – Аеиа

Йога ОНЛАЙН – ЙОГА ВКЪЩИ ИЛИ В ОФИСА (линк)

< Предишна

Следваща >