Съвети за безопасно къпане

6
Добави коментар
lorelli
lorelli

Съвети за безопасно къпане

20 авг 2014

Съвети за безопасно къпане

За всеки родител първите къпания са наистина плашещи. Мисълта за мокро, въртящо се и немирно бебе е стресираща, но с всеки следващ път къпането става все по-лесно и приятно, както за родителите, така и за малкия бебок. 

За новородените бебета, през първите десетина дни преди пъпчето да падне, е добре да се използва навлажнена гъба или кърпа, като бебето трябва да бъде увито на топло и поставено на мека и равна повърхност (може и кърпа). Последователно се изважда и почиства по един крайник, подсушава се и се продължава със следващия. След първия месец, къпането два-три пъти седмично е достатъчно, стига да се почиства редовно зоната около пелената, както и да се измиват ръчичките и лицето по няколко пъти на ден. С напредване на възрастта, нараства и нуждата от по-редовно къпане. Подходящо време за това е преди хранене, тъй като след него, то може да повърне. При по-големите бебета банята е ефикасен начин за успокояване и отпускане преди лягане.

Къпането е време както за веселба с вашето бебче, така и за особено повишено внимание от ваша страна. Първото и най-важно правило е никога, по никакъв повод не бива да оставяте бебето без надзор! Ако по телефона или на вратата се позвъни, увийте бебето в хавлия и го вземете със себе си. Дори и във вода дълбока два сантиметра, малкото дете не е в безопасност.

Преди да започнете с банята, пригответе всичко необходимо, за да не се налага да се отделяте от бебето дори за миг. Трябва да имате под ръка мека кърпа, голяма кърпа с качулка, памучни тампони, бебешка четка. Бъдете пестеливи с използването на бебешки шампоани и сапуни, те не са много подходящи, тъй като могат да изсушат кожата и да предизвикат обриви. Банята трябва да е достатъчно топла, за да не настине бебето (24-25°). Щом пъпчето е вече паднало, детето може да се къпе в бебешко корито. Поставете гумена подложка или кърпа на дъното, за да се предотврати хлъзгане. Второто най-важно нещо, след непрекъснатия надзор над бебето, е температурата на водата. Бебешката кожа е много по-чувствителна от нашата, затова винаги проверявайте температурата в коритото с опакото на китката или лакътят – те са по-чувствителни към топлина. Добре е да имате и термометър за вана, за да следите топлината на водата, тя трябва да е между 31° и 35°. Никога не поставяйте бебето в коритото, докато още се пълни с вода! За да избегнете инциденти, намалете температурата на бойлера на 50°. Необходими са само между 5 и 8 см вода в коритцето, при бебета под шест месечна възраст, а за по-големите, водата не трябва да е по-дълбока от височината на кръста на бебето в седнало положение. Поставете топла кърпа на коремчето му, за да не настине. По време на къпане обърнете особено внимание на зоните около пелената и гениталиите, ръцете и краката, сгъвките зад коленете, бедрата, вратлето и зад ушите. Използвайте памучни тампони, за да почистите зоната около очите, с леки повърхностни движения.

Само след първите няколко бани и спазване на основните правила за безопасност, къпането ще се превърне във весела и забавна част от деня.