Как да съхраним кърмата и какво да правим с препълнените гърди?

1
Добави коментар
pepas
pepas

За майка, която за първи път решава да кърми и е странно понятието препълнени гърди. Какво всъщност се случва. След раждането в женския организъм се отделя хормон отговорен за лактацята наречен пролактин. В началото се отделя така наречената коластра, която е изключително богата на хранителни вещества и толкова ценна за мъничето ви. Количеството и е малко, тъй като стомахчето на вашето съкровище може да поема около 10-15мл. (2-3 чаени лъжички) на кърмене. Не се заблуждавайте обаче, това количество коластра му е напълно достатъчно, защото тя е изключително богата. Коластрата представлява гъста жълта течност. Тя започва да се синтезира в гърдите ви още преди раждането, за това някой жени могат да стиснат зърното си и да излезе малко от нея преди да са родили. Това е нормално. Тъй като стомахчето за първи път започва да функционира, това е най-деликатната и ценна храна за него. Около седмица след като сте родили гърдите ви започват да произвеждат тъй нареченото „зряло мляко“ – то е в голямо количество, изглежда по-рядко и има по-светъл цвят. Съдържа повече вода, а въглехидратите, мазнините и белтъците са в идеално съотношение. Нормално е количеството кърма да се увеличи. По тази причина пълните гърди са често явление. Възможно е след по-голям интервал от време те да станат тежки, болезнени и твърди. За това е необходимо честото им изпразване. Ако имате повече кърма отколкото вашето бебче може да поеме, то ви е необходима помпа. Освен, че ще изцеждате гърдите, по този начин ги стимулирате да произвеждат повече. Колкото по-често ги изцеждате, толкова по-бързо ще произвеждат те. За това когато искате да намалите кърмата постепенно и внимателно разреждате кърменията или цеденето и обратното. Хормона пролактин се произвежда най-много през нощта, за това сутрин гърдите са препълнени.

Вашето лекарство е бебето. То знае прекрасно какво да прави и е най-добрата „помпа“ на света. Ако обаче гърдите са ви болезнено твърди, то тогава опитайте се да изцедите малко от тях като стиснете зърното между палеца и показалеца си леко. Така ареолата ще омекне и бебчето ще засуче по-лесно. Другия вариант е да изцедите малко с помпата.  За по-лесно изцеждане можете да си вземете топъл душ или вана, да слагате топли кърпи на гърдите. Това ще ви облекчи. След като приключите с кърменето продължете с изцеждането на двете гърди докато омекнат. Ако и след това имате болка, поставете студена кърпа. Ако болката е силна и продължава консултирайте се с лекар.

Ако кожата ви е зачервена на участък от гърдата вероятно се дължи на затруднено изтичане на кърма. Застоят на кърма създава условия за развитие на инфекция. Потърсете помощ. Не спирайте да цедите или кърмите.

Ако имате прекалено много кърма и бебето ви се дави, просто изцедете малко за а намалите напрежението и силата на струята да намалее. Можете и да промените позата на сукане.

Запушени гърди

Има жени с гъста и маслена кърма от която каналите на гърдите им се запушва по-лесно. Има жени с по-тесни или по-широки канали, с по-рядка или по-гъста кърма. Защо се запушват гърдите ви. Това зависи от няколко фактора.

Първо колко често ги изцеждате. Трябва да имате график, не някакъв строг ненарушим график, но трябва да изпразвате гърдите по един или друг начин на определени часове (3-4-5 часа) в зависимост от вашите нужди. В началото е добре това да става по-често (2-3 часа). Ако все пак гърдите ви се запушват не увеличавайте времето на задържане на кърма в тях. Запушването се усеща като твърда бучка, която е болезнена. В такъв случай трябва да се отпуснете. Спокойствието в такива моменти е важно, защото отпуска каналите, а стресът ги стяга. Затоплете гърдата, за да се разширят каналите и кърмата да излезе. Има най-различни бабини рецепти, които може да откриете като налагане с листо от зеле, смесване на брашно със спирт и др.

Изпитан метод, който не изисква нищо е да спрете да цедите гърдата за около половин час (това се прави, ако с часове сте се опитвали да я изцедите и нищо), Гърдата трябва да се успокои. След това седнете удобно и нокът подразнете внимателно зърното. Това трябва да създаде усещане на „слизане“ на кърмата в гърдите ви да отпуши канала от само себе си. Този метод е изключително полезен и не изисква нищо.

Предпазни мерки против запушване освен редовното изцеждане са:

1. Носете сутиен без банели с меки чашки, за да не се притискат гърдите.

2. Спете по гръб, за да не притискате гърдите.

3. Почивайте си, почивайте си, почивайте си и бъдете спокойни.

4. Предлагайте на бебето винаги първо засегнатата гърда.

Ако гърдата ви е запушена повече от 12 часа, свържете се с лекар за да ви окаже помощ.

Как да съхраняваме кърмата си?

Първо и много важно нещо е строгата хигиена. Гърдите трябва да се измиват преди и след всяко кърмене със сапун. Евентуално след изцеждането и измиването да се намажат с крем за зърна, който ще ги омекоти и овлажни, за да не се разранят.

Вариантите за съхранение на кърмата са няколко. Първия от тях е да си закупите пликове за кърма, на които има оставяно специално място за надписване на дата на която сте я изцедили. Това ви е необходимо, защото можете да съхранявате кърмата във фризер от 6 до 12 месеца. Друг вариант на пазара са кутийки за съхранение на кърма. При тях обаче периода е около 8 дни. В хладилник можете да съхранявате кърмата за около 24 часа, а на стайна температура около 8 часа. Въпрос на избор е кой вариант ще изберете. В хладилник можете да съхранявате кърмата в бурканчета стерилизирани и затворени. Изцеденото количество кърма изсипете в кутийката или пликчето, с чисти ръце, без да докосвате вътрешните им стени, за да не ги замърсите с бактерии. Запечатайте внимателно, надпишете датата и поставете във фризера. Ако използвате хладилник, няма да ви е нужно да написвате.

Когато ви е необходимо да размразите кърмата това трябва да стане задължително в хладилник. Размразяването и на стайна температура ще я направи негодна. Едва след като е напълно размразена кърмата, можете да отворите съда в който сте я съхранявали и да пресипете в шишето за хранене. Затоплете с вода или чрез специален уред за затопляне на кърма. Никога не слагайте на котлона, в микровълновата печка, не варете кърмата. Можете да доливате кърма при вече замразена такава, макар да не ви го препоръчвам. Отваряте пликчето и доливате, затваряте веднага и прибирате във фризера. Затопляйте кърмата непосредствено преди да я дадете на детето. Проверявайте като капнете малко количество от нея върху вътрешната страна на китката ви. Тя трябва да бъде с приятна топлина, не гореща или студена.

Всичко написано до тук на пръв поглед изглежда сложно и много като информация. След като го направите веднъж, два пъти ще се учудите колко е лесно.

Ако имате кърма в излишък, винаги можете да я давате на някоя майка, която се нуждае от нея. Ако живеете София можете да станете дарител на Банка за майчина кърма.

Автор: Михаела Христова