Липсата на лед прогони 35 000 моржове към бреговете на Аляска

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

от GreenTech.bg на 02/10/2014

Бързо топящите се арктически морски лед принуди около 35 000 тихоокеански моржове да се оттеглят на брега на Аляска, обявиха учени от няколко федерални агенции в сряда.

Моржовете са ловки водолази и често се потапят на стотици метри чак до дъното на континенталния шелф, за да се хранят. Те обаче се нуждаят от морски лед, който използват като платформа, където да раждат малките си, да ги обгрижват и да се пазят от хищници. Когато няма лед, те се оттеглят на сушата.

„Една от разликите между това излизане на брега и други такива действия е свързана с размера и броя на животните, идващи на брега”, каза експертът от щатската геологическа служба Чадуик Джей.

Такива масови излизане на сушата в областта на Чукотско море, която и полярните мечки използват като платформи за лов, е наблюдавана за първи път по бреговете на Русия, преди тихоокеанските моржове да започнат да се появяват по крайбрежието на Аляска през 2007 г., съобщиха американските учени.

Изследователите, наблюдаващи това поведение, смятат, че около 35 000 моржове са дошли на брега в близост до крайбрежното село Пойнт Лей, на около 1130 км северно от Анкоридж, през уикенда. Зъбатите зверове могат да са дълги над 3 метра и тежат до 1 225 кг.

От щатската служба по рибарството и дивата природа се безпокоят, че такова мащабно събиране на сушата вероятно ще увеличи процент на смъртност, причинена главно от масовото движение. То може да бъде много коварно и опасно най-вече за по-младите моржове, които могат да бъдат стъпкани от топаническо бягство на по-големите животни, предизвикано от преминаването на самолет или хищник – например мечка гризли или полярна мечка.

Публикувано в Био | Тагове биологично разнообразие, биоразнообразие, изменение на климата, климатични промени