Хора на Марешки пак щурмуват Агенцията по лекарствата

1
Добави коментар
mignews
mignews

Десетки разрешения за откриване на аптеки и за продажба на лекарства са извън закона

Нов скандал, свързан с варненския аптекарски бос и лидер на партия „Либерален алианс“ Веселин Марешки,  тресе трета седмица фармацевтичната общност. Няколко души, близки на Марешки, освободени преди месец от Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) атакуват с жалби президента, МС, министерството на здравеопазването и телевизиите решението да бъдат съкратени, съобщиха пред Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ служители от здравното ведомство.

В жалбите си бивши вече чиновници, скандално назначени преди година в ИАЛ в противоречие на закона за държавния служител, се оплакват от реваншизъм от страна на новото ръководство на ИАЛ. Те възразяват срещу новия устройствен правилник, който влезе в сила през септември. Той предвижда сливане на две дирекции, вследствие на което се налагат преструктуриране и съкращения. Сред освободените хора попадат и близки на Марешки, които работят в дирекция „Контрол на търговията с лекарства“. Част от тях са били обект на проверки на Инспектората на МЗ.

Една от най-сериозните промени, разлютила хората на Марешки е свързана с освобождаването на Людмила Ангелова. Ангелова е бивша адвокатка на варненския бос в „Хигия“. Тя бе назначена през 2013 година в Агенцията като директор на дирекция „Контрол на търговията с лекарствата“ и като такава е разпореждала проверки срещу конкуренти на Марешки. Всички тези безобразия са ставали със знанието на двама директори, близки на варненския аптекарски бос – Евелин Благоев, чиято жена е служител на Марешки и Кирил Ненов, който е бил в листите на Либерален алианс. Разчистването на конкуренцията е ставало с мълчаливата, но активна подкрепа на две правителства – на ГЕРБ и на БСП – ДПС.

Във фармацевтичната общност са в абсолютно недоумение защо по жалбите на освободените служители са образувани светкавично две проверки – от страна на Инспектората на МЗ и на Главния инспекторат на МС, докато техни сигнали са подминавани.  Още повече, че през 2013 година именно Инспекторатът на МЗ е констатирал, че куп назначения в ИАЛ са извършени в нарушение за закона. Преди да започнат да действат като наказателни бригади срещу конкуренти на варненския аптекарския бос, част от инспекторите са работили в хранителни вериги, били са касиери или техници, т. е никога не са имали нищо общо с лекарствената политика. Трудовият им път е описан в два доклада на Инспектората на МЗ. А жалбите срещу работата им се съхраняват и в здравното ведомство, и в Българския фармацевтичен съюз. „Действително има жалби при нас“, потвърди главният секретар на Съюза Светослав Крумов.

 Справката

В официална справка на ИАЛ се казва, че в периода 2013 година са извършени 756 проверки на аптеки като 11 от тях са затворени. Сред затворените аптеки преобладават тези на конкуренти на Марешки – верига „Феникс“, „Манолова 2“ и още няколко регистрирани във Варна фирми. „Действително ни затвориха аптеки“, каза Пламен Павлов, управител на аптеки „Феникс“. Основното заради което са затваряни аптеките са строителни причини – в изолационното помещение пред тоалетната липсвала мивка, таванът на аптеката бил по-нисък от 2,50 и др. Правени са опити да бъдат затваряни и заради трудово отношения. Фармацевти са пускали жалби до МЗ, че начинът по който са правени проверките е недопустим- инспекторите са разигравали театър при който единият се е правил, че го боли коремът, а друг е искал лекарство, за да  мине на колегата му.

Проверка на инспектората е установила, че не е имало никакъв план за проверките на аптеки. В годишния разчет е била записана бройката на аптеките без да се указва коя аптека ще бъде проверявана и кога, което значи, че всички проверки могат да се извършат само на една или на няколко аптеки. Отговорност на съставянето на плана е на ръководството на дирекцията „Контрол на лекарствената политика“.„От два месеца проверките се правят по закон и ние не възразяваме срещу тях“, коментираха фармацевти. От юли насам ИАЛ има нов шеф – доц. Асена Стоименова.

Десетки аптеки – незаконни

Скандалът става още по-мащабен с факта, че в периода, в който Кирил Ненов, който смени Благоев на поста е бил в началото на тази година три месеца в болнични. В този период документи е подписвала неговата заместничка Златина Георгиева. Това е в абсолютно противоречие на закона, в който изрично се казва, че само директорът може да разписва документи. Такива са разрешения за откриване на аптеки, разрешения за употреба на лекарства и пр. Съдът би обявил тези документи за нищожни, ако те бъдат атакувани пред него.

Фармацевтичният бизнес застана зад новия директор на ИАЛ

„Като представителни организации на участници в лекарственото снабдяване у нас, бихме искали да изразим задоволството си от работата на Изпълнителната агенция по лекарствата в последните 100 дни, след назначаването на новото ръководство в средата на м. юли тази година.“ Това се казва в съвместно отворено писмо на Българския фармацевтичен съюз, ARPharM и БГФармА. Според организациите, за това време Лекарственият регулатор бързо е преодолял голяма част от натрупаните през последните години проблеми и провежда последователна и ефективна дейност, „която гарантира стабилност и предвидимост на лекарственото снабдяване и осигуряване на качествени и безопасни лекарствени продукти на българските пациенти“.

В писмото се отбелязва още: „В лицето на ИАЛ вече виждаме партньор, с когото можем да работим успешно както на национално ниво, така и за прилагане на европейските добри практики в сферата на фармацията и здравеопазването.“

Функционирането на фармацевтичния сектор и ежедневната работа на участниците във веригата на лекарственото снабдяване – производители, притежатели на разрешения за употреба, търговци на едро и дребно с лекарства – до голяма степен зависи от адекватното функциониране на Изпълнителната агенция по лекарствата, посочват още организациите и отбелязват, че честите смени на ръководството на агенцията през последните години са създавали сериозни проблеми.

„Провежданата политика в сферата на лекарствата и медицинските изделия и дейностите с тях изисква последователност и приемственост, ето защо изразяваме готовността си за подкрепа на устойчивото развитие на ИАЛ в открит диалог с държавните институции и неправителствени организации в сектора“, завършва отвореното писмо.

Писмо за подкрепа на Стоименова изпратиха и от Националната аптечна камара. „Управителният съвет на Националната аптечна камара приветства действията на доц. Асена Стоименова, изпълнителен директор на ИАЛ, по осветляване на тъмната страна на българския лекарствен регулатор“, се казва в него.

„Настъпи времето длъжността на Изпълнителния директор на ИАЛ да се заема само от магистър-фармацевт с достойнство и безупречна професионална репутация както у нас, така и в чужбина! Крайно време е Изпълнителната агенция по лекарствата да се превърне в независим държавен регулатор, еманципиран от конюнктурата на политическите боричкания“, пишат още от организацията.