Как да си направим домашна ракия?

1
Добави коментар
slavchev
slavchev

Направете си качествена домашна ракия

В последно време, хората в България започнаха да търсят все повече домашната продукция и в това разбира се няма нищо странно, тъй като всичко домашно е с много по-добър вкус. Хляб, сладки, туршии, конфитюр – всичко това е много по-вкусно, когато е направено по така наречените „бабини рецепти“, но в този материал ще разгледаме нещо по-особено – домашната ракия.

В почти всеки магазин можете да откриете най-различни марки ракия, но както и сами сте се убедили, тя е на доста висока цена, а и в много от случаите не е достатъчно качествена и приятна за пиене. За да си направите домашна ракия обаче, трябва да имате познания за самият процес, както и да знаете правилните пропорции, за да стане всичко на ниво.

На практика, домашна ракия можете да направите от всичко, което ферментира, като също така може да използвате царевица, ечемик, жито и други зърнени продукти, но там процеса е доста по-сложен и нерентабилен. Най-добре е да използвате грозде или сливи, а ако нямате под ръка, винаги можете да си купите от пазара или директно от някое село.

Много важно е, целият процес да протича в максимално хигиенична обстановка, така че измийте старателно бидоните, казана и въобще всичко, за което се сетите. Измийте внимателно бидона или съда, в който ще съхранявате джибрите, след което изсипете плода, но никога не пълнете до горе. Оставете място, тъй като при ферментацията ще се увеличи обема на джибрите и не слагайте веднага захарта. Разбърквайте всеки ден, докато всичко стане на каша, след което добавете захарта и 1-2 кубчета мая за хляб, която помага за пълната ферментация и нормалното разграждане на дрождите.

Когато добавяте захарта към джибрите е препоръчително да следите захарността, която трябва да бъде не повече от 23-24 процента. 1 кг. захар се разтваря в 3.5 л. хладка вода, но е важно да знаете, че всяка захар е различна и затова може да получите различни резултати. Когато добавите всичката захар и маята, трябва отново да разбъркате материала, за да се разтвори нормално. Първите няколко дена оставяйте джибрите отворени, за да могат да „дишат“. Разбърквайте всеки ден, може и по 2 пъти (сутрин и вечер). По този начин материалът ще ферментира по-бързо и пълноценно.

Ако нямате захаромер, с който да следите захарността на джибрите, можете да приложите и друг трик. Когато джибрите паднат на дъното и на върха се образува воднисто петно, то това означава, че е време да заредите казана и да сварите ракията. Когато варите джибрите е добре да внимавате дали казана е измит хубаво, дали няма загоряло по него и разбира се да добавите вода, тъй като по този начин ракията става много по-мека и пивка. Можете да добавите 1-2 пакетчета сода бикарбонат, която обира киселините, няколко лъжици сол, която помага за по-бистрият вид на ракията, както и няколко глави лук.

Когато ракията потече от казана, първите 2 литра ги отделете за преваряване или за други нужди. Първакът, както го наричаме не е препоръчителен за пиене, а когато градуса падне под 35, отново отделяйте материала за преваряване (така наречените патоки). Най-добре е да направите средният градус на ракията да е около 44-46, но след като я сварите я оставете в кофа или друг обемист съд, за около седмица. По този начин ще се премахне неприятният мирис на спирт и ракията ще стане много по-добра за пиене. След това я прецедете внимателно през памук, за да се избистри и да се премахнат евентуални боклуци от казана.

Когато всичко е готово, можете да оцветите домашната си ракия с дъбов чипс, да я оставите да отлежи в специално буре или пък да използвате сушени сливи (без костилка), който също придават много приятен цвят и аромат. Можете да използвате клони от черница или джанка за оцветяване, но това не ви го препоръчваме.

Е, вече имате вкусна домашно приготвена ракия, която трябва да консумирате с мярка, подходящо мезе и разбира се – добра компания. Наздраве!

Време за варене на

домашна ракия

1/5 снимки в галерията Началото на есента е време за варене на домашна ракия. Производство на ракия за домашна консумация се осъщестявява в почти всяко българско село въпреки акциза и строгите санкции. Които домакинства …

 

Спонсорирани връзки: