Haute cuisine – кулинария от висша класа в ресторантите във Варна и по света

21
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Наслаждавали ли сте се на специалитети в ресторантите на Варна, които изглеждат като същински произведения на изкуството? В повечето случаи те са създадени според принципите на Haute cuisine. Какво представлява това забележително движение в кулинарията, разказва екипът на блог „Ресторанти Варна“.

Същност на Haute cuisine – от блог „Ресторанти Варна“

Екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че в превод от френски „haute cuisine“ означава „висша кухня“ и първоначално този термин се отнася до луксозни хотели и ресторанти от най-висока класа във Франция. Висшата кухня в ресторантите на Варна и по света се отличава с дълга и сложна подготовка и впечатляващо представяне на ястията, придружени от прекрасни редки вина. В наши дни като висша кухня се определя маниерът на готвене на най-елитните готвачи, незавсимо от страната, в която се намират. Този стил на приготвяне на ястията се прилага предимно при изискани частни приеми и във висококласни ресторанти във Варна и по света. Екипът на рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“ споделя, че терминът висша кухня се използва, за да отличи елитната кулинария от обикновената такава.

Haute cuisine преди ресторантите на Варна

Основните принципи на висшата кухня са създадени преди десетки години. Както екипът на блог „Ресторанти Варна“ вече спомена, понятието „haute cuisine“ се е употребявало по света за означаване на висшата френска кухня в периода от 1750 до 1975 година. Най-ранната препратка към висшата кухня може да бъде открита през 14-ти век в кулинарна книга на Taillevent – майстор-готвач на френския крал Чарлз V. В тази книга са споменати три ключови аспекта на висшата кухня, които и до днес са сред основополагащите в ресторантите във Варна и по света. Това са: внимание към подправянето на храната, отделно приготвяне на основната част от ястията и сосовете, с които те се сервират, както и използването на сложни готварски методи. Екипът на рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“ отбелязва, че готвачът и писател La Varenne може би има най-голяма заслуга за налагането на принципите на висшата кухня. Той е този, който разграничава рязко начина на готвене през Средновековието от този през 17-ти век. Кулинарията преминава към по-леки ястия, приготвени от подбрани продукти и към по-забележителни презентации – принципи, които и до днес се спазват в най-добрите ресторанти във Варна и по света. В края на следващото столетие вечният кулинарен майстор Antonin Carême също излага своето виждане за висшата кухня. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че въпреки че много от неговите специалитети все още изглеждат екстравагантни, той успява да опрости и стандартизира, доколкото е възможно, по-ранните изключително сложни рецепти.

Ранни произведения на висшата кухня в ресторантите на Варна и по света

Екипът на рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“ споделя с Вас някои интересни хрумвания на висши кулинари от миналото, които се интерпретират успешно от множество готвачи в ресторантите на Варна. Едно старо произведение на висшата кухня е „roux“ – бял сос, приготвен от брашно и масло. Звучи Ви познато, нали? „Roux“ и до днес се използва като основа на популярни сосове от типа на Бешамел например. Други рецепти на Haute cuisine включват плънки от разнообразни съставки като пилешко месо, гъби и лук, както и бульони, често приготвени от mirepoix – комбинация от лук, моркови и целина – с пилешко или говеждо месо. Въпреки че тези ранни произведения на висшата кухня звучат абсолютно непретенциозно, всеки готвач във висококласните ресторанти във Варна и по света добавя огромна доза креативност към приготвянето им. Така те придобиват завършения, впечатляващ вид, с който са познати на гастрономите.

Събудихме ли апетита Ви за кулинарни приключения с безкомпромисно качество в ресторантите на Варна? Отдайте им се в ресторант Вила Марциана!

Още новини от рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“