TeamTime разкрива тайните на мотивацията

2
Добави коментар
varna.moreto.1
varna.moreto.1

Мотивацията на персонала е сред ключовите фактори за повишаване конкурентната способност на всяка една организация, без значение дали предлага услуги, или произвежда продукт. Оцеляването на пазара изисква осигуряване на квалифициран, мотивиран, високопродуктивен и лоялен персонал, способен да реализира целите на фирмата. “Една организация е толкова добра, колкото добър е нейният екип. Практиката показва, че най-много време се изразходва в управление на екипа. Мотивираният и добре стикован помежду си екип, не само пести време и средства на фирмата, но и генерира нови финансови постъпления”, сподели част от професионалния си опит г-жа Марионела Божкова, която е ръководи екипа на TeamTime Bulgaria – компания, специализирана в развитие на лидери и работни екипи. Г-жа Божкова има над 10 години управленски опит в аптеки “Санита” и супермаркети “Пикадили” и 4 години като старши тренер и мениджър в екипа на AIMS International. Член е на Международната коучинг федерация (ICF).

Опитът като тренер и коуч на г-ж Божкова показва, че фирмите все повече обръщат внимание на мотивацията на персонала си. Често обаче, под мотивация се разбира механично увеличаване на възнаграждението или бонусите, подобряване условията на труд. Това дава само кратковременни резултати. Такива дават и дежурните похвали и окуражаване.

“Трайната мотивация се отнася до развитието на личността. Служителите са ентусиазирани, успешни и проактивни когато техните лични цели и разбирания съвпадат с целите на организацията”, коментира г-жа Божкова.
Един от най-успешните инструменти за повишаване мотивацията на служителите и синхронизиране на техните цели с целите на организацията е специализирано обучение и тренинги.”Поведението на всеки човек като цяло, както и отношението към труд, се определя въз основа на вече заложби, натрупан опит, образование, модели на поведение, страхове, очаквания. Те поставят пред служителя често нереални „филтри”, през които се пречупва като поведението му, така и изпълнението на конкретните задачи”, коментира г-жа Божкова.

Опитът й показва, че при провеждане на специализирани тренинги и/или коуичнг сесии, служителите се отърсват от нереалните очаквания, гледат трезво и прагматично, започват да постигат поставените им цели, да стават носители на промяна, демонстрират гъвкавост при вземане на решение или изпълнение на конкретна задача. “Личността се развива и разгръща, започват процеси по самоактуализация, отключват се скрити източници на продуктивност, изгражда се себеувереност, мотивацията за труд, за постигане на цели и резултати се увеличава”, споделя част от опита си г-жа Божкова. Практиката й се потвърждава и от проучване, проведено от Международната коучинг федерация (ICF), според което специализираният и коучингът повишават продуктивността на екипа с 51%, управлението на времето се подобрява с 57%, индивидуалното работно представяне се увеличава с 70%.