Обредният хляб – от “Ресторанти Сватба Варна“

20
Добави коментар
bgsvatbatat
bgsvatbatat

Сватбената погача – неизменна част от всяка сватба във Варна

Сред старите и безспорно най-апетитни сватбени традиции е обредният хляб. Екипът на „Ресторанти Сватба Варна“ разкрива неговата важност и споделя начина на приготвяне на неустоимо вкусни и красиви ритуални питки и погачи.

 „Ресторанти Сватба Варна“ за сватбената погача

Неизменните елементи на всяка сватба във Варна са красивата булчинска рокля, халките на младоженците и разбира се традиционната сватбена питка. Сватбеният хляб е традиция още от далечното минало, поддържана и до днес. На сватбения ден той олицетворява бъдещото изобилие на семейството, така че външният вид на традиционния обреден хляб е от изключителна важност. Затова ако го приготвяте сами, ще трябва доста да се постараете. Погачите се украсяват с различни фигури от тесто, символизиращи щастие и плодовитост.

Приготвяне на домашна погача за Вашата сватба във Варна

Продуктите, които са необходими за приготвянето на една сватбена питка са: 20 г грама суха мая, 8 чаши брашно, 100 г олио, 1/2 чаша прясно мляко, 10 яйца, 6 супени лъжици захар, 2 чаени лъжици сол.

Екипът на „Ресторанти Сватба Варна“ Ви разкрива един от начините за приготвяне на обредния хляб. 

Първото, което трябва да направите, е да разтворите маята в прясно мляко заедно с една чаена лъжица захар. Останалата част от захарта се разбива с жълтъците, като един от тях се оставя за намазването на питата.  Добре разтворената мая се добавя към жълтъците и се разбърква. 

В голям съд се поставя брашното и се прави дупка в средата (наричана още кладенче). В кладенчето се изсипва сместа от жълтъците, добавя се олио и разбитите на сняг белтъци, след което се посолява. И тук идва майсторлъкът на замесване, от който до голяма степен зависи как ще изглежда и какъв вкус ще има питката за Вашата сватба във Варна. След като цялата смес се разбърка много добре, се замесва тесто. Тестото се меси с ръце, докато спре да лепне. Следва да се получи не по–малко от два килограма тесто. Тестото трябва да престои около час, покрито. След като измине определеното време,  се натиска няколко пъти с ръка и се оставя да втаса за втори път.

Следва и другата най-важна част от приготовленията – оформянето на погачата. От замесеното тесто се отрязва поне половин килограм, а другата част се оформя като топче и се слага в съд за печене, постлан със специална хартия. Тестото, което сте поставили в съда за печене се намазва с вода, а от отрязаното тесто се правят фигури и украса. Според екипа на наръчник „Ресторанти Сватба Варна“ това е моментът, в който Вашето въображение и идеи вземат превес!

След като се намаже с жълтък, примесен с една супена лъжица вода, питката се пече в нагрята на 200 градуса фурна.  Когато се зачерви, питката се покрива с фолио и температурата на фурната се намаля до 180 градуса. Пече се до готовност.  Сватбената пита се намаже с масло или с подсладена вода. Препоръчително е да се покрие с хартиени салфетки и да се завие с кърпа, след което погачата се оставя да престои цяла нощ.

Обредният хляб е една от най-сладките традиции на всяка сватба във Варна! Още любопитна и полезна информация относно сватбените обичаи в България и по света, може да откриете в категорията „Сватбени традиции“.