Да отслабнем бавно, трайно и завинаги – Edna.bg

3
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Д-р Маргарита Виткина е практикуващ специалист диетолог-ендокринолог, както и диетолог, консултиращ пациенти с наднормено тегло. Тя диагностицира и извършва лечение на заболяванията, свързани с жлезите с вътрешна секреция в човешкия организъм.

Срещнахме се с нея, за да поговорим за диабета и как да се предпазим от него, както и за диетите и здравословния начин за отслабване.

Вижте какво сподели д-р Виткина по темата за заболяването и неговите два типа, както и за затлъстяването, специално за Edna.bg:

– Вие консултирате множество хора, болни от диабет. Кои са основните причини това заболяване да се разпространява така обезпокоително бързо?

Д-р Виткина: В целия свят се наблюдава сериозно нарастване на пациентите, болни от диабет. Като заболелите от диабет тип 2 са много повече от заболелите от диабет тип 1.

От диабет тип 1 заболяват хора в млада детска възраст и причината е автоимунен процес, който унищожава панкреаса, докато диабет тип 2 не е свързан с абсолютна липса на инсулин, а с инсулинова резистентност и ключов фактор в развитието му е лошият начин на живот, липсата на физическа активност и затлъстяването.

Като под затлъстяване имаме предвид най-вече хора с повишена обиколка на талията. Стресовите професии също са рисков фактор за развитие на диабет.

д-р Маргарита Виткина

Природата е направила така, че когато човек е застрашен, нивото на кръвната му захар трябва да се качи, за да може той да бяга и да се спасява. Така е било при първобитните хора. В съвременния свят се наблюдава следното – началникът идва, стресира те, нивото на кортизола се покачва, както и нивата на още 15 хормона, които активират кръвната захар, а човекът стои на бюрото и няма как да реагира на тази природна потребност.

И се получава така, че този полезен приспособителен механизъм се явява като нещо вредно. Това води до натрупване на мастна тъкан в областта на талията, защото тази захар се складира именно там. Когато човек яде обилно в периодите между основните хранения, инсулинът “прибира“ захарта под формата на мастна тъкан, ако тя не се изразходи чрез физическа активност.

– Какви съвети бихте дали на хората, които страдат от това заболяване?

Д-р Виткина: 90% от лечението на диабет тип 2 е в диетата и физическата активност. За превенцията от това заболяване трябва да се концентрираме също основно върху тези фактори. 10% е дялът на медикаментите, които карат панкреаса да произвежда инсулин.

Голяма част от диабетичните храни в магазините съдържат заместител на глюкозата, а именно фруктоза. В малки количества фруктозата не е вредна, но в големи може да доведе атеросклероза.

Когато има диабет, е важно плодовете да не се приемат като десерт, тъй като съдържат плодова захар. Полезно е плодът да се приема преди хранене и то в малко количество (до около 100 калории) – това е една средно голяма ябълка, портокал, малък банан, 7-8 зърна грозде. Това е количеството фруктоза, което се усвоява, без да се отделя инсулин и да качва кръвната захар.

Но най-важното, което винаги споделям на своите пациенти, е да се научим да се храним редовно, често, в неголеми количества, да приемаме достатъчно течности и да спортуваме.

– Как можем да отслабнем бавно, трайно и завинаги?

Д-р Виткина: Първо трябва да се въоръжим с търпение. Ако излишното тегло се свали бързо, има реален шанс от загуба на мускулна маса, костна тъкан, Важно е отслабването да става бавно, постепенно и да се редуцира единствено мастна тъкан.

Не бива да се предприемат диети с нисък калориен прием, например около 600-800 калории дневно. Подобен хранителен режим е безкрайно труден за спазване, тъй като организмът се изтощава по-лесно.

Много важен фактор за отслабването е закуската. Добре е тя да бъде най-обилното и богато хранене за деня. Нека изключим от менюто белия хляб, сладкишите, тестените изделия. Необходимо е да се правят поне 2 междинни хранения дневно, но те трябва да са или плод или салата със сирене или пилешко месо.

Поне 2 пъти седмично нека в менюто да се включва риба. За следобедна закуска най-подходящо пък е киселото мляко. То се обработва най-добре от организма именно следобед.

За вечеря трябва да се избягват въглехидратите – картофи, ориз. Най-добрият вариант за вечеря е пилешко или телешко месо с гарнитура салата.

И последно, но не на последно място – важно е да се пие много вода, поне 3 литра дневно. Чаят също е прекрасен начин за началото на деня, вместо кафе. Истината е, че всъщност кафето дехидратира тялото, така че за всяка изпита чаша кафе, трябва да изпиваме една чаша вода.

Медът също е една от най-хубавите храни – особено за хора, работещи умствен труд. По 3 лъжички мед сутрин дава енергия, насърчава умствената дейност и в такова количество не се превръща в мастна тъкан.

– Съвместими ли са думите “вкусна“ и “диета“?

Д-р Виткина: Важно е една диета да е вкусна. Ако накараме един човек да се храни по начин, който не му харесва, да си приготвя храна, която не обича, това гарантира неуспех. Този човек ще очаква с нетърпение края на диетата, за да се нахрани. И често пъти след края на подобен хранителен режим, резултатът е няколко килограма повече.

Храната трябва да е вкусна. Няма проблем да овкусяваме салатата си – със зехтин, сол, лимонов сок. Разбира се, в разумни количества.

Шоколадът, сладките храни – няма проблем да са част от менюто, но нека консумацията им да бъде умерена. Вместо цял шоколад, нека се насладим на вкуса на 2-3 блокчета.

Движението също може да бъде приятно. Човек трябва да открие коя физическа активност му харесва и да я практикува поне по 30 минути на ден – може да е йога, дълга интензивна разходка, плуване и т.н. Важно е постоянството.

*Прочетете още:

Интервю с диетогога доц. д-р Светослав Ханджиев за диетите, здравословния хранителен режим и начин на живот

Интервю с д-р Мария Николова за остеопорозата и необходимостта на организма от витамин Д