Как да успокоим стресираното куче? (1 част)

6
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

18.12.2014

Страхът е нормална реакция у кучето пред лицето на непозната и стресова ситуация. То може да избере да подвие опашка и да се скрие при вида на непознат човек, при силна буря или друг пронизителен шум. Но не кратковременната проява на страх е притеснителна колкото продължителния стрес, който кучето изпитва в някои ситуации като например когато остане само у дома („страх от изоставяне“).

 

Както е и при хората, силният и продължителен стрес е вреден за здравето на кучето. Освен негативния ефект, който той оказва върху здравословното състояние, хроничният стрес се отразява негативно и върху поведението на животното като в много случаи засилва в него агресията. Как можем да разпознаем уплашеното или стресирано куче? То със сигурност проявява поне няколко от тези признаци: скимтене, силно прилепнали назад уши, криене, изхождане в дома, понижен апетит, безцелно обикаляне, учестено дишане, треперене, подвита под корема опашка, прозяване. Кучетата, които стават нервни по време на буря могат да се опитат да се свият до собствениците си, показват разрушително поведение или се опитват да се самонаранят.

 

Как можете да се справите с куче, което изпитва ужас от непознати? А ако изпада в паника всеки път, когато се разрази буря? Ако проблемът ви е свързан със страха от изоставяне, погледнете този материал на тази тема: „Страх от изоставяне у кучето“, а за повече информация разгледайте специфичните техники за справяне със стреса у кучето по-долу.

 

Безопасно място Дали кучето ви се бои от силни шумове, непознати или не понася да бъде оставяно дори за секунда само, безопасното и тихо място, където може да се скрие много често се оказва достатъчно, за да помогне на стресираното и плашливо куче. Това място може да е например в килер, поради липсата на прозорци. Ако се спрете на този вариант, имайте предвид, че достъпът до стаята не бива да е ограничен по никакъв начин – вашето куче би следвало да може да влезе и да се скрие вътре винаги, когато почувства нужда от това. Вашето присъствие в стаята не е наложително, освен ако това не успокоява вашия любимец. Като собственик вие най-добре можете да прецените дали кучето ви се чувства по-сигурно когато е само, или когато вие стоите тихо до него и го галите. Друг удачен вариант, който изисква и по-малко пространство, но също е достатъчно ефективен, е използването на кучешка клетка. Ако вашият любимец се страхува от силни шумове или от непознати, бихте могли да шумоизолирате стените на клетката с подходящ изолиращ материал от строителството или например одеала.  Не затваряйте вратичката на клетката нито когато кучето ви е вътре, нито когато е извън нея. Както и с тихата и безопасна стая, така и клетката би трябвало да е място за понижаване на нивото на стрес на кучето и би следвало да бъде винаги достъпна за него. 

 

 

(2 част – прочети тук)

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:
„Тъгуват ли кучетата?“

„Социализация на малкото кученце“

„Обучение на непослушно хъски“