В Швейцария си поръчват нашенски къщи от слама

14
Добави коментар
marto1602
marto1602

Швейцарци с вкус си поръчват нашенски екокъщи от кирпич, слама, камъни и дърво. Те се изработват по тертип от старите майстори във фирма в Хасковска област, пише „Стандарт“.

Собствениците на родното дружество са двама швейцарци и хасковлията Илиян Василев. Тримата управляват и първата ферма за бизони на Балканите, която е и най-голямата в Европа – в тополовградското село Орлов дол.

Предприемчивите мъже решили да използват глината от бутнатите кирпичени къщи край с. Орлов дол, които се намирали върху закупената от тях земя за бизоните. Самата технология е разработвана близо 10 години от инженер и архитект, според които местната глина е много качествена.

Къщите са „умни“, защото на практика при тях енергията, необходима за отопление и охлаждане, е нула. Външните им стени са дебели 70 см. Изработени са от гипсокартон, дърво, глина, дърво, слама и външна минерална мазилка. Плочите между етажите са от дърво и слама, а изолацията на покрива – от азиатски треви. Един от покривите дори направили на остров Бали.

Самият въздух в тези къщи е различен, обяснява Василев. В тях влажността винаги е 50%. На швейцарците през зимата разходът за отопление е нула при положение, че там зимните температури падат до -30 градуса. В триетажна къща от 500 кв., произведена в Хасково, януарската сметка за ток например е била 30 евро. „Тези къщи са с гаранция 100 години“, казва Илиян Василев. Той дава пример, за да опише цялостната концепция на технологията: Какво се случва с едно животинче, ако го сложиш в найлонова торба? Умира. Ако го сложиш обаче в дървена щайга – ще живее! Затова и логото на фирмата е „Къщите, които дишат“.

От халето в Хасково до подножието на Алпите вече са стигнали за година и половина няколко къщи. Всичко се прави в България – от основите през банята, двора и дори обзавеждането. В производствената база у нас е направена и къща на три етажа и половина, в която ще има и асансьор.