Абдоминопластика – Пластика на корема – Пластична хирургия д-р Ангел Енчев – Коремна пластика за прибиране на отпуснат корем

5
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Виж галерия

Свалянето на голямо количество килограми (както при мъжете, така и при жените, включително при бременност) обикновено предизвиква отпускането на мускулите на коремната стена, предизвиква образуването на рагади и излишък от кожа в областта под пъпа. В резултат на това се наблюдават значителни естетични и функционални проблеми: подсичане – ако коремът е провиснал, болки в гръбначния стълб – поради голямата тежест, проблеми при навеждането, неблагоприятно разположение на пикочния мехур и съответно на матката при жените, и в крайна сметка притеснение от некомфортното усещана при събличане.

Горепосочените проблеми принуждават много често пациента да се обърне за помощ към пластичен хирург за извършването на Абдоминопластика (коремна пластика). При прегледа на пациента, в много от случаите, особено при по-младите пациенти, хирургът констатира наличието на повече подкожна мазнина. В тези случаи проблемът се решава само с извършването на липосукция в дадената област. В тези случаи няма отпускане на мускулите на коремната стена, а само натрупване на подкожна мастна тъкан при коетизвършва се о не е нужно извършването на Abdominoplasty / пластика на корема.

Техниката на Абдоминопластика се състои от хоризонтален разрез, направен над срамната кост, отлепяне на кожния слой от мускулната обвивка до подребрената дъга, запазвайки пъпа върху коремната стена. Прегъват се и се зашиват обвивката на мускулите помежду си. Остатъкът от кожа се премахва. Като техника коремната пластика е лесно осъществима и резултата е отличен при правилното и планиране. Обаче, следоперативният период е по-тежък и пациентът ще трябва да престои един до три дни в болницата. Постъпвайки в клиниката за пластика на корем пациентът трябва да е подготвен, че го очаква една рутинна хирургическа интервенция, несъмнено за постигането на един добър резултат. Ще трябва да знае, че ще остане един ден в болницата, с прибрани към корема крака и с два дренажа (тръбички). На следващата сутрин се свалят системите и болният вече ще стане от леглото внимателно, носейки един специален колан. Около обяд напуска болницата, носейки колана и ще му бъде предписан необходимия антибиотик.

Болките след коремна пластика – абдоминопластика, обикновено са поносими и обезболяващи се прилагат само през първия ден венозно. Ако е наложително, могат да се взимат болкоуспокояващи и през следващите дни през устата. На 4-ия ден пациентът посещава лекаря си, за да му бъдат премахнати дренажите и да се направи превръзка. Връщайки се у дома може да свали сам марлите и да си направи един душ, след което отново поставя марли на раната, предварително дезинфекцирана с Йодосепт, Бетадин и поставя колана. Носенето на колана е задължително през първия месец и може да се сваля само по време на сън.

Конците се премахват на седмия ден след коремна пластика, когато пациентът може да се завърне и към служебните си задължения. Не се позволява пациентът да вдига тежки предмети през първия месец, също така и да не прави гимнастика през този период. Прибързаното премахване на дренажа, преди 4-ия ден, може да доведе до събиране на течности под кожата. След 4-ия ден събирането на течност е рядкост.

В средния участък на белега е възможна частична некроза при пушачите или при пациенти, които в миналото са се подложили на други хирургични интервенции в областта над пъпа. Това забавя заздравяването на оперативната раната и може за известно време да притесни пациента, тъй като ще се наложи правене на превръзки за няколко дни. Хипертрофия на белега (удебеляване) при абдоминопластика е възможно да се получи при ниския разрез, поради отточността. Това, обаче, лесно се коригира по-късно с локална анестезия. При всички случаи белегът от коремна пластика се скрива под бельото. Изтръпвания и спонтанни слаби болки по кожата е възможно пациентът да усеща за по-дълаг период от време.

За извършването на коремна пластика пациентът постъпва в болницата гладен и без да е пил вода през последните шест часа. Задължителните клинични изследвания (кръвна картина, захар, урина – урея, ЕКГ, рентгенография на гръден кош) може да ги носи със себе си или да ги направи в деня на операцията.

При всички оперативни интервенции, както и при Абдоминопластиката – се забранява приемът на Аспирин, четири дни преди извършването на операцията.