Рожденият ден на стриптийза – от канкан до pole dance

1
Добави коментар
wenip
wenip

Това се случило вечерта на 9 февруари 1893 г. в прочутото парижко кабаре Мулен Руж. По време на изпълнението красивата танцьорка Мона съблякла всички дрехи от себе си и естествено, била арестувана и наказана да плати 100 франка. Това довело до протест и безредици във френската столица.

Оттогава 9 февруари се смята за рожден ден на стриптийза. Самата дума идва от английски език и е съчетание от strip (събличам се) и tease (дразня) – но докато се стигне до известния днес еротичен танц, имало да изтече много вода и да се променят много от представите на обществото за приличие. Прочутият танц канкан, който се появява половин век преди горните събития, може да се нарече протостриптийз, нещо като предшественик на стриптийза. Канканът бил включен в програмите на ресторантите, кабаретата и други развлекателни заведения.

Общото е между двата танца е, че десетилетия наред са смятани са непристойни, предизвикателни и даже вулгарни. Между танцьорките и проститутките слагат знак за равенство. В Америка първоначално стриптийзът се нарича бурлеск. Изминава много време, нравите се променят и днес стриптийзът е напълно приемлив за обществото. Нещо повече, еротичните танци са неотделима част от масовата култура, почти няма филм без подобен епизод.

Заниманието със стиптийз в САЩ се смята за обикновена професия, като например медицинска сестра или продавачка. Стриптизьорките плащат данъци, женят се, отглеждат децата си. За много момичета изпълнението на пилона е само старт в кариерата и начин да спечелят пари за живот и образование. Обичайното място на това шоу е в нощните клубове и дано не си мислите, че е лесно занимание без рискове от всякакъв характер.

Класически елемент на стриптийза е изпълнението на пилон, край който танцува и се съблича момичето. Тя може да слезе от сцената в залата и да сяда на коленете на посетителите. Има категорично правило, че на гостите на заведението е забранено да докосват с ръце стриптизьорките. Освен това местните и федерални власти в САЩ периодично приемат наредби, които определят точно колко може да се събличат стриптизьорките. А днес може би вече сме в третия етап от живота на стриптийза – танцът на пилон или pole dance се развива и като самостоятелно направление в спорта.