Bocuse d‘Or – eдно от най-престижните кулинарни състезания

15
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

В края на януари 2015 година се проведе 15-ото издание на престижното кулинарно състезание Bocuse d‘Or. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ разказва повече за същността, историята и правилата за връчване на „златна топка“ в кулинарията.

Основни идеи на състезанието

Bocuse d‘Or е световно състезание за кулинарни надежди, което се провежда през период от 2 години. Името му се свързва с идола на няколко поколения готвачи – Пол Бокюз. Конкурсът се провежда в края на януари в Лион, Франция и е един от най-престижните в световен мащаб, като често се отъждествява с Олимпийските игри. Участниците са предизвиквани да достигнат до самата граница на креативността и виртуозността си, а дори и да я прескочат. Целта на Bocuse d’Or е не само да отрази изключителния талант на участниците, а също да представи различни кулинарни култури и да разкрие най-новите техники и тенденции. За да спечелят, състезателите трябва да надминат себе си в своето изкуство, комбинирайки страст, прецизни ходове и безупречна техника.

Bocuse d‘Or  – преди и сега

През 1987 година Пол Бокюз, вдъхновен от мащабните спортни събития, създава идеята за кулинарна надпревара тип шоу, която да акцентира върху уникалните умения на състезателите. Днес на всеки две години шоуто приветства 24 обещаващи млади кулинари от пет континента, селектирани след 18-месечен глобален подбор. Предизвикателството пред тях е да приготвят две ястия в рамките на 5.35 часа на живо пред около 2500 ентусиазирани привърженици и под зоркия поглед на утвърдени майстор-готвачи, изнасяйки спиращо дъха представление.  Създаден от легендарен шеф-готвач за неговите последователи, Bocuse d‘Or  не е просто конкурс; това е шоу, празник, трамплин за таланти и гастрономическа арена, на която кулинарните култури по света оживяват.

Промените в правилата на конкурса

Въпреки че е запазил цялостния си автентичен облик, престижният конкурс за млади готвачи от ресторантите по света търпи промени в правилата си през 2012 година. Една от тях обаче определено е най-значима. За разлика от предишните години, когато темите за рибното и месното ястие са обявявани шест месеца преди финалите, от 2013 година насам темата за рибния специалитет става ясна за участниците само два месеца преди крайния етап на състезанието. Целта е да се насърчи демонстрацията на още по-голяма креативност и спонтанност, които истински да впечатлят и удивлят публиката.

Правилата на Bocuse d‘Or 2015

Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че всеки участник, представящ конкретна страна, тази година приготви две ястия – с месо и с риба. В основата на месното ястие беше свободно отгледана токачка, а самата рецепта трябваше да е своеобразно огледало на регионалната гастрономия на състезателите. Колкото до рибното ястие, то следваше да съдържа френска ручейна пъстърва и поне 50% растителни съставки, като продуктите, които могат да се използват, станаха ясни в самия ден на финала. Тогава се избра и т.нар. „тайна съставка“ – зеленчук, който задължително трябва да присъства в ястието. Истинско предизвикателство!

А Вие почитатели ли сте на кулинарни специалитети, които спират дъха? Насладете им се в ресторант Вила Марциана – Варна!

Още от рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“