Как да подготвим основите за интериорно боядисване – Направи си сам – Ремонти строителни и довършителни дейност за дома и офиса

10
Добави коментар
vaklinov
vaklinov

14 основни стъпки, които гарантират правилната подготовка на основата за интериорно боядисване.Когато ще се боядисват помещения в интериора, правилно подготвените основи са наполовина спечелена битка. Предвид това, си струва да знаете най-важните неща за подготовка на повърхностите до етап грундиране и боядисване. Изброените по-долу стъпки описват най-често прилаганите действия и не покриват всички възможни обстоятелства, с които може да се сблъскате.

1. По възможност изнесете мебелите от помещението или ги покрийте със защитно фолио. Покрийте подовите повърхности. Най-добрият начин да се открият недостатъци по стените е да се изнесат мебелите. Ако това е невъзможно ги съберете на едно място. Свалете завесите и демонтирайте техните приспособления. Покрийте осветителните тела. Защитете електрическите контакти и ключове с маскираща лента.

2. Почистете и измийте стените, ако съществува проблем от натрупано замърсяване. Използвайте два отделни съда – един с чиста течност за навлажняване на гъбата и един с вода за изплакване на замърсената гъба. Не използвайте един и същ съд за двете цели. По време на изплакване или измиване на стените, изключете електрическото захранване.- Наслояването на носен от въздушни течения прах, се почиства първо на сухо с прахосмукачка и след това с навлажнена кърпа или гъба и почистващ препарат.- За почистване на петна от мазнини или никотин, използвайте специален препарат или воден разтвор на три натриев хлорид – около 40 грама в 1 литър вода. След третиране на повърхността не забравяйте да изплакнете с вода.- Отстранете мухъла с готов за употреба, професионален антимухъл препарат. Масово разпространените препарати на хлорна основа само избелват основата и не унищожават мухъла. Професионалните препарати за отстраняване на мухъл не само осигуряват ефективни резултати, но същевременно с това са и по-безопасни за употреба. Не почиствайте мухъла механично преди да е третиран с препарат. Спорите на мухъла са много леки, изключително вредни и лесно може да заразят човека или съседните повърхности. Проветрявайте помещението по време на третиране с препарата.3. Ако старото покритие е несъвместимо с новото, го отстранете със специален препарат за премахване на стари бои. Измийте основата след като процеса на обработка и почистване приключи.4. С помощта на стъргало или нож, премахнете всички слаби частици или лющеща се боя. Разширете пукнатините до около 2 мм, като им придадете „V“ образна форма. Това увеличава контактната форма за материалът, който ще се използва за ремонт. За интериорни ремонти се препоръчва използването на фини акрилни китове или пълнители за стени.

5. Нанесете ремонтен материал в пукнатините. Два или повече тънки слоя ремонтен материал е по-добро решение, отколкото един дебел слой. Дебелият слой има тенденция към свиване и напукване при изсъхване.6. Ако съществуващата стена има текстура, различна от гладка повърхност, последният слой от ремонтния материал може да се обработи с гъба или твърда четка, като се изтегля, докато материалът е все още лепкав. Може също така да се нанесе един слой релефна боя върху напълно изсъхнало ремонтно покритие.7. Премахнете всякакви пирони, винтове, монтажни дървени трупчета или дюбели, ако няма да се използват в последствие. В случай, че това е невъзможно, опитайте да ги набиете навътре в стената. Запълнете образувалите се кухини с ремонтен материал.

8. Малки несъвършенства по повърхността на мазилки или гипсокартонени плоскости, като надрасквания или вдлъбнатини от натиск, както и следи от олющена боя, трябва да се коригират с тънки слоеве ремонтен материал.9. Големи неравности по стените, трябва да бъдат коригирани с подходяща шпакловъчна смес.10. Стени със стари гланцови покрития трябва да се шлайфат фино и да се почистят от праха с влажна гъба. Това ще създаде добра контактна повърхност за следващото покритие. Не опитвайте да пребоядисвате гланцови повърхности.11. Тествайте носимоспособността на стари бояджийски покрития. За целта, върху малка част от боята може да се нарежат линии с макетен нож, под формата на решетка с растер около 2 см., след което върху тази повърхност да се залепи маскираща лента, като се остави единия край да стърчи. Лентата се отлепва като се дръпне рязко стърчащият край. Ако по нея няма полепнали люспи боя, покритието се приема за здраво.

12. Уплътнете всички фуги около рамки на врати и прозорци с акрилен или полиуретанов уплътнител. Големи кухини около рамки на дограма могат да бъдат запълнени с полиуретанова пяна, която след изрязване и шлайфане, трябва да се измаже с акрилен продукт. Не използвайте силикони за фуги, които ще бъдат боядисвани.13. Уплътнете съединителните фуги на гипсокартонени плоскости. Използвайте за целта акрилни или гипсови пълнители. Ако върху гипсокартона не се предвижда нанасяне на шпакловка, фугите трябва да бъдат фино шлайфани и изравнени с повърхността на плоскостите. Почистете праха от шлайфането с влажна гъба.14. Защитете ъглите на съседни повърхности с маскираща лента.

Ако не съществуват други труднопредвидими обстоятелства, така подготвените повърхности са готови за грундиране и боядисване.

/Източник: Марисан/