Мащерката – билката на боговете

1
Добави коментар
wenip
wenip

Мащерката се смята за билка, която лекува почти всички болести. Малките ухайни тъмносини, виолетови или розови цветчета имат божествена сила според много от легендите, стигнали до наши дни.

Божествена сила За връзката на мащерката с божествените сили се разказва в библейската история за Мария – когато тя започнала да ражда, ложето било застлано с мащерка. Според втора легенда сълзите на красивата Елена се превърнали в ароматна мащерка. Други източници наричат мащерката цвете на Афродита – гръцката богиня на красотата. След като вземели вана, гърците се намазвали с благовонни масла, извлечени от мащерка, и хвърляли стръкчета от билката в огъня, а уханията от дима стигали до боговете.

В Рим тя символизирала мощта на Сатурн. Добрите вълшебници спели върху постелки, посипани с листа и цветенца именно от тази билка, а ако в навечерието на Валпургиевата нощ си намокриш очите с роса, събрана от листенцата на мащерката, ще срещнеш феи и доброта.

Като защита Твърди се, че гадателите в Гърция използвали силата на билката, за да получат отговор на своите въпроси. Девойките изплитали красиви венчета и украсявали косите си, а това било символ на плодородието. Не само жреците в древна Елада знаели за магическата сила на билката. Славянските вещарки познавали лековитите й свойства и ги използвали като защитно средство срещу уроки и нечисти и тъмни сили. Обичай на много от народите, населяващи Кавказ, е тялото на починалия да се покривало с мащерка.

Мащерката се смята за трева, която има двоен ефект: ободрява, дава енергия и нови сили, но и успокоява тялото и душата преди сън. През Средновековието жените пришивали в хастара на дрехата на мъжете си изсушена мащерка. Вярвало се, че войните ще получат допълнително мъжество и смелост по време на сражения. Славяните са знаели за дезинфекциращите свойства на билката и са я използвали по време на епидемии от холера и чума, като хвърляли от билката в огньове.

На почит в Русия Ако се задълбочим в народната традиция и символика на мащерката, едва ли ще открием друг фолклор, в който толкова богато да е описано значението на билката, колкото в руския. Тя все още се използва в по-малките руски селски църкви по време на службите вместо тамян.

Билката има поне десет различни наименования, една част от тях е свързана с медицинските й качества, друга – с аромата и вкуса. А леко горчивият привкус е в основата на стара притча. В нея се разказва, че когато богът на горите създал дърветата и растителността в тях, се огледал и разбрал, че творението му е прекалено красиво и сладко, липсвало равновесие. Затова той дал живот на треви с горчив вкус. Билката е един от символите на родното място в Украйна. Напускайки домовете си, хората откъсвали мащерка, за да не загубят спомена за бащината стряха.

Във фолклора на казаците Най-много предания има във фолклора на казаците, които са вярвали, че тревата защитава селата от нашествията на враговете. Още в стари времена са използвали амулети и украшения, в които имало прах от изсушена мащерка за защита срещу лошите сили. В домовете хората слагали мащерка навсякъде: в глинени съдове, в ракли и гардероби. Така опазвали дрехите от молците, но и вярвали, че злите духове няма да обладаят членовете на семейството. Било полезно децата да вдишват въздух, напоен с аромата на мащерка. Родителите вярвали, че чедата им ще са силни и здрави. Ако искали да проверят дали някой говори истината, произнасяли името му и хвърляли снопче от изсушената билка в огъня. Резултатът говорел за честността на човека. Ако димът се насочвал направо нагоре, това било знак, че човекът говори истината, ако обаче се разстилал на нивото на земята – скривал истината.

В любовта Хората вярвали, че мащерката предизвиква любовен копнеж, освобождава от притеснението в любовта, удължава красотата на нощта. Използвали са я в магии за привличане вниманието на любимия, за заклинания да се върне съпругът, да се родят физически здрави деца, както и да има спокойствие и разбирателство между двамата съпрузи. Бъдещата невеста миела косата си с отвара от мащерка, вплитала билката в косите си, носела гривна, изплетена от жилавите стъбла. Целта била да се запази красотата и здравето, а новото семейство да се радва на добри дни.

И макар че това са предания и поверия, обвити с мистичност, всички съвременни научни изследвания доказват, че билката има важно значение в лекарствената промишленост, кулинарията и козметиката.