Как се отглежда цветето Ранункулус?

5
Добави коментар
how2bg
how2bg

Името на това цвете не звучи особено привлекателно, но не може вече да не сте забелязали красивите му цветове, които шарят цветарските бутки по улиците. Разнообразието от ярки цветове и тънки венчелистчета, разположени на множество пластове представляват радост за окото и карат розите да позеленяват от завист спрямо небодливата алтернатива за празници като 8-ми март. Ранункулус се развива прекрасно в градини с южно и западно изложение, освен това вирее добре и в саксия. Щом бъдат отрязани тези цветя издържат и дълго във ваза. Могат да се закупят от разсадници както през есента, така и в ранна пролет.

Външен вид

Листата на ранункулуса приличат на тези на целината и израстват от 15 до 30 см. Цветовете растат на стебла от 30-45 см и се появяват през март за посадените през есента цветя или през юни-юли за посадените през пролетта. Цветовете устояват до 6 седмици.  Представителите на единият подвид ранункулус  – Tecolote -израстват с големина от 7 до 15 см в диаметър и разполагат с вариации в златисто, розово, цвят сьомга, оранжево, бяло, жълто, червено, пастелен микс и шарка от бяло с розово или циклама. При вида Bloomingdale стеблото е по-късо – до макс. 25 см, има го в бледо оранжево, розово, червено, лилаво, жълто и бяло.

Условия за отглеждане

Ранункулусът е цвете издържащо на хладен климат, най-добре се чувстват в райони с мека зима и дълга хладна пролет. Корените им издържат на температури до -12 °С, а вече израсналите растения могат да се справят с температури под -7°С само за няколко часа.

Цветята се садят на грудки в три категории – джъмбо размер  (най-малко 7-8 см обиколка), размер едно са по-малки (6-7 см), а размер две в диаметъра са 5-6 см, размер три рядко се продават заради своите 3-4 см обиколка. Големината на грудките е важна, защото тя подсказва броя на цветята, които ще се родят. Джъмбо размерът носи към 35 броя, докато размер 3 ще донесе около 7 цвята, от размер 1 ще се родят към 20, накрая – от размер 2 получавате около дозина. При закупуване на грудки ще забележите, че са сухи и твърди, но като абсорбират влага омекват и набъбват. Не е необходимо да ги накисвате във вода преди засаждане, защото ако постоят по-дълго ще се размекнат напълно. Засадете грудките с върха надолу на 2-5 смъ дълбочина в почва без глинеста структура.

Както казахме най-подходящо е разположението юг и запад, но ако градината ви гледа на север пак е възможно, ако се придържате към друга система. Трябва да посадите цветето в ранна пролет седмица-две преди последната слана. Можете и да ги посадите през февруари в саксии на закрито и после да ги присадите. Сложете саксиите на прозорец, гледащ на юг или запад. Температури от порядъка на 12-15 градуса са идеални за тях. В ранна пролет започнете да изнасяте саксиите навън, за да се аклиматизират постепенно. Увеличавайте времето на престоя им навън като ги прибирате за през нощта.

Ранункулус обича слънце, но не му харесва топлината и влагата. Никога не прекалявайте с поливането, почвата винаги трябва да остава леко суха. Чувства се добре в саксия, но развива големи корени. В саксия от 25 см дълбочина могат да поберат една-две джъмбо грудки или три грудки от размер 2. След засаждане полейте, отгоре можете да добавите стърготини от какао, дървесна кора и други. Растението няма нужда от поливане, докато почвата има някаква влажност; след засаждане не поливайте до забелязване на първи стръкчета от порядъка на 40-50 см.

Като отрязан цвят ранункулус издържа до 7 дни, обикновено не са скъпи в букет. Можете да ги отрежете веднага след като са цъфнали в ранна сутрин, защото тогава още имат заредена влага от нощта.

За съжаление тези цветя са едногодишни и след прецъфтяването обикновено градинарите изчакват да изсъхнат и да ги изкоренят. Има разбира се и вариант да ги запазите по-дълго – след като изсъхнат напълно, изровете грудките, изрежете връхчетата им и ги запазете на хладно място за засаждане догодина.