Почистване на дървен под, боядисан с блажна боя

1
Добави коментар
mebelenblog
mebelenblog

Продължаваме  серията статии със съвети и идеи за почистване. Днешната статия е за почистването на различни подови настилки, без използване (или с минимално използване) на вредни химически препарати, а с лесни за намиране и екологично чисти продукти. Защо не опитате? 

Почистване на дървен под, боядисан с блажна боя

Избърсва се ежедневно с влажна кърпа. При замърсяване се измива с хладка вода, в която е прибавен амоняк (2-3 лъжици амоняк на 3-4 л вода). Избърсва се с кърпа, потопена в чиста вода, и се подсушава с чиста кърпа. Добре се измива и с отвара от трици, която се приготвя, като се пусне торбичка с трици във вряща вода. След като ври няколко минути, тази вода се разрежда със студена.

Почистване на небоядисан дървен под

Обикновено се мете ежедневно с влажна метла ли се почиства с прахосмукачка. Периодично се мие с топла сапунена вода или с препарат за подове, като се търка с четка винаги по дължината на дъските, изплаква се с чиста вода и се завършва с добре изцедена кърпа. Мие се на части, като се избягва използването на много вода.

Почистване на линолеум

Забърсва се ежедневно със суха мека кърпа. При замърсявания се измива с разтвор от мек сапун или специален препарат за линолеум. Мие се бързо, за да не се повреди от сапуна, изплаква се с чиста вода и се подсушава с мека суха кърпа. Може да се намаже с тънък слой сварено ленено масло.

Може да се измие само с топла вода, като се търка с мека вълнена кърпа  след това се измие отново със студена вода и се подсуши. Добре е след измиването да се избърше с кърпа, потопена в неварено прясно мляко.

През три месеца трябва да се намазва с растително масло и да се минава с мека кърпа, най-добре копринена.

Не се препоръчва да се чисти с бензин, газ, спирт, терпентин, сода, остри сапуни и препарати на содена основа, защото го повреждат.

Почистване на нелакиран паркет

Не се мокри и не се мие с вода. Ежедневно се почиства с четка от конски косъм и се избърсва със суха мека кърпа. Лесно и бързо се чисти с прахосмукачка с мека четка от естествени влакна. След това се лъска с вълнен парцал или специален препарат за полиране на паркети.

Паркетът се чисти основно през 3-4 до 6 месеца, според замърсяването, като се мие с бензин, препарат за почистване на паркети или се стърже със стоманена тел. Когато е много захабен, се цикли. Измитият и изциклен паркет се намазва с тънък слой препарат за предпазване на паркети. Добре е след първото намазване, да се повтори още няколко пъти през промежутък от 7-8 часа и да се лъсне с вълнена кърпа или препарат за полиране на паркети. Така паркетът ще стане гладък и няма да задържа прах.

Препоръчваме обаче да лакирате паркета, за да го почиствате по-лесно.

Премахване на мастилени петна от нелакиран паркет

Ако има петна от мастило по неполирания паркет, може да го изстържете с парче стъкло (като внимавате да не се порежете) или друг остър предмет. Стъргането се извършва по посока на дървесните влакна. Когато изстържете петното, намажете паркета с препарат за полиране на паркети и го излъскайте.

Премахване на мазни петна от нелакиран паркет

Петната от растително масло се чистят по-трудно от паркета, отколкото петната от други мазнини, тъй като то прониква дълбоко в дървото. Петното се намазва обилно с бензин и се посипва с талк или хума на прах. След 24 часа талкът или хумата се отстраняват с метла или с прахосмукачка и мястото, където е било петното, се измива с разтвор от подходящ препарат и се подсушава.

Ако резултатът е незадоволителен, чистенето се повтаря, докато петното изчезне.

След като сте премахнали петното, можете да изстържете мястото със стоманена тел и да намажете с препарат за полиране на паркет.

Почистване на мокет

Мокетът се почиства с прахосмукачка по 3 пъти седмично за стаите, в които има повече трафик и 1-2 пъти седмично за стаите, които се ползват по-малко.

Добре е да правите по-основно почистване на мокетените настилки веднъж месечно, като се търкат с четка с остър косъм, напоена с разтвор от препарати за мокети и меки подови настилки. След това се забърсва с чиста кърпа.

За освежаване на цветовете може да се чисти с амонячен разтвор – 2 лъжички амоняк на 5 л вода. За да ви е по-удобно, можете да прикрепите четката към дълга дръжка.

Почистване на килими

Килимите се чистят с прахосмукачка най-малко един път седмично. При почистването на килими с ресни с прахосмукачка, се минава 10 см навътре, аз да не се всмукват и зацапват ресните и да не се изтъняват краищата на килима.

Килимите се почистват основно 1-2 пъти годишно. Най-често използваният начин за основно почистване на килимите е тупането. Тежките килими не трябва да се тупат на лост, а в хоризонтално положение. След изтупването, се обезпрашават с прахосмукачка и се освежават, като се избърсват с кърпа, натопена във вода и оцет или се изчеткват с мокър (употребен) руски чай, със сняг (през зимата) или със сол. Препоръчва се четката да бъде с остър косъм. Това помага да се изправят влакната на килима и да не се пречупват.

Можете да използвате и някой от специалните препарати за килими, като спазвате инструкциите за употреба, посочени на етикета.

Килимите трябва да се разместват 1-2 пъти годишно, за да се износват равномерно.

През първите месеци на употребата, новите килими не се чистят с прахосмукачка, а се метат с обикновена метличка по посока на косъма.

Някои килими могат и да се перат. Това е посочено на етикета на килима, а можете да попитате и продавач-консултанта в магазина при покупката.

Почистване на под, замърсен с мазни петна

Подът около печката за готвене и около масата за хранене се мие с луга от сапун, с разтвор от прясно гасена вар ли със сапунена вода и малко амоняк, след което се изплаква добре и се подсушава.

Петната се изчистват напълно, ако от вечерта се намажат с каша от хума и оцет или само с вар. На сутринта се измиват.