Почистване на мека мебел

1
Добави коментар
mebelenblog
mebelenblog

Мебелите във всеки интериор са внимателно подбрани и са ценна част от цялостната визия на дома. Полирани маси, бюфети, гардероби, библиотеки, мека мебел и други – те са удобство и украса, но красотата и трайността им зависят много от грижите за тях, правилното поддържане и почистване. Гланцът на полираните мебели може лесно да се похаби, ако те се забърсват с мокра кърпа или ако върху тях се остави мокра чаша, ваза или саксия. Фурнирът също се похабява при намокряне – отлепва се и се повдига нагоре. Ето защо трябва да се внимава при поливането на цветята. Ако върху полирана маса, покрита само с покривка, сложите горещи чинии без подложка, фурнирът побелява. При разливане на вино, ракия или друг вид спиртна напитка, върху политурата се образуват петна. Лакът се разваля също и ако се покрива с найлонова покривка или мушама.

С грижи, внимание и знания може да избегнете повреждането и загрозяването на мебелите и обзавеждането.

Белите петна от поставяне на горещи предмети се чистят, като се търкат с обгорена тапа или с пепел от цигара и тапа, докато изчезнат.

Ежедневно мебелите трябва да се почистват от прах с мека кърпа – грубата може да ги надраска. Тапицираната с плат (дамаска или плюш) мека мебел най-лесно се почиства с прахосмукачка, но по-добре да се пази от напрашаване, особено ако е тапицирана с памучна дамаска, която много лесно се замърсява.  Добре е такива мебели да се обличат в калъфи или да им се поставят шалтета, които лесно се свалят и перат. Те предпазват обзавеждането и от избеляване.

Тапицерията от вълнен плюш е по-трайна и не губи хубавия си вид, дори ако мебелите се използват без калъф или шалте.

Почистване на мека мебел

Въпреки всички предпазни мерки, все пак мебелите се напрашават и замърсяват, затова трябва да се чистят с прахосмукачка или по следния начин: стар чаршаф, намокрен с чиста вода или с вода с малко оцет и добре изстискан, се постила върху тапицерията и върху него се тупа с тупалка. Прахът се поглъща от мокрия чаршаф, но е добре тупането да е, ако не навън, то прозорецът в стаята да е отворен. Чаршафът се изпира няколко пъти, докато почистите съответната мебел. След това тапицерията може да се изчисти по-основно, в зависимост от материала, от който е направена.

Почистване на плюш

Плюш се чисти с мека четка, потопена в разтвор от вода и спирт (1:1) или със специален препарат за плюш. При чистенето плюшът се четка по посока на мъха и обратно. После се изчетква със суха четка и се подсушава с кърпа.

Когато плюшът е загубил лъскавината си, тя може да се възстанови с няколко капки бадемово масло, капнато върху хартия, с която плюшът се търка, както при чистене.

Почистване на ленена материя

Мебелните тапицерии, направени от лен се почистват с топъл сапунен разтвор или с препарати за лен, като материята се търка с четка, потопена в разтвора. После се изполакват с чиста вода и се подсушват с чиста кърпа. Може да се глади през суха кърпа с гореща ютия.

Почистване на кожа

Кожата се чисти, като се мие с гъба или мека кърпа, натопена в разтвор от 1 супена лъжица амоняк, 4 лъжици оцет и 0,5 л вода. След това се забърсва със суха кърпа, докато се подсуши и излъска. За по-голяма лъскавина, може да се намаже с разбит на сняг белтък или с тънък слой мас или растителна мазнина.

Вместо с разтвор, кожата може да се почисти с прясно мляко.

Почистване на матирана мебел

Матираната мебел се почиства със суха мека кърпа. Трябва да се пази от намокряне и от топлина.

Почистване на байцана мебел

Байцаната мебел се чисти като матираната. Водата и горещината също развалят красивия й външен вид. Пораженията могат да се поправят с едноцветен байц.

Почистване на мебели, боядисани с блажна боя

 Мебелите, боядисани с блажна боя, се измиват с хладка вода, в която е добавен спирт или амоняк. Не трябва да се използва сапун или други подобни почистващи препарати, защото боята може да се напука.

Почистване на тръстикова мебел и тръстикови облицовки за стени

Този тип обзавеждане се почиства чрез забърсване с кърпа. При необходимост се измиват с топла сапунена вода, към която е добавен малко амоняк или сол. И в двата случая се препоръчва изплакване с чиста вода и подсушаване със суха кърпа.

Лакирана мебел

Почистването на лакираните мебели от прах се прави всеки ден с мека кърпа, след което се полират с кожа (или гюдерия).

Когато се налага по-сериозно почистване, лакирание мебели се мият с отвара от трици или с вода, в която е разтворен мек сапун. След това се изплакват добре и се подсушават. Полират се със зехтин и восък.

Лакираната мебел трябва да се пази от терпентин и бензин.