Ешерихия коли – безобидна или смъртоносна

1
Добави коментар
type0negative
type0negative

Каква е тази бактерия. Симптоми на ешерихия коли в урината. В дебелото черво. В кръвта. В стомаха. В еякулата. В гърлото. В носа. В очите. Лечение. Как действа аугментин. А гентамицин? А зинат? А ципрофлоксацин? Действие на цитросепт. На монурал. На уринал. На сребърна вода. При цистит. Заразяване. При бебе. При бременни. При бяло течение. Е коли и гъбички.

Макар и не особено добре проучена и позната, в последно време бактерията ешерихия коли придобива нова популярност.

Каква е тази бактерия.

Най-често изписвана като E. Coli, тази бактерия съществува във вътрешните органи на животните и хората.

Ешерихия коли

Повечето от разновидностите не са вредни или в най-лошия случай могат да доведат до къси периоди с диария, най-често когато са налице пътувания до развиващи се страни.

Някои от щамовете на ешерихия коли обаче биха могли да предизвикат застрашаващи живота състояния, каквито са абдоминалните крампи, диарията, придружена от кръв – симптоми, които могат да бъдат последвани от сериозни увреждания на редица органи.

В повечето случаи заразяването с ешерихия коли е резултат от употребата на замърсена храна и вода. По-конкретно – необработеното на висока температура месо и суровите зеленчуци.

Организмът на зрял човек успява да се справи със заразата от ешерихия коли най-често в рамките на седмица. При децата и при по-възрастните обаче е възможно усложнение, което може да бъде резултат от отказ на бъбреците. Това състояние се нарича HUS – хемолитично-уремичен синдром.

Симптоми на ешерихия коли в урината.

Болествотворните агенти най-често предизвикват лош мирис и причиняват помътняване на урината. Ешерихия коли причинява пикочни инфекции, които в повечето случаи са много упорити. Инфекциите на пикочните пътища заемат втората позиция по честота след тези на дихателните пътища.

Възпаленията, които са предизвикани от ешерихия коли, са цистит (възпаление на пикочния мехур), пиелит – възпаление на бъбречното легенче, уретит – възпаление на пикочопроводите и др. Възпаления като тези се появяват най-често в резултат на инфекция и то в повечето случаи при жените.

Немалко са и случаите, когато възпаленията са резултат на и на предшестващи увреждания на пикочната и половата система, бъбречно-каменната болест, както и след манипулации като слагане на катетри и др. Също така биха могли да се появят като диабетни усложнения или при отслабена имунна система. Много често срещана е коли инфекцията и при бременните – при около 40 до 60%. Инфекцията с ешерихия коли при мъже в повечето случаи съпътства острите и хронични простатити.

Инфекцията с ешерихия коли на пикочо-половата система се характеризира със следните симптоми – едностранните или двустранни постоянни болки в слабините и в областта на пояса, многото позиви за уриниране, съпроводени или не с парене и болка, гадене, втрисания и висока температура.

Освен мътната и неприятно миришещата урина, към симптомите бихме могли да добавим и кръвта в урината и нощното уриниране.

В дебелото черво.

Колибацилите, както още са известни бактериите ешерихия коли, принадлежат към голямото семейство на бактериите, които нормално обитават червата на топлокръвни като хората и най-вече на преживни животни.

Опасният щам 0157

Повечето колибактерии са безвредни. Съществуват обаче и такива като 0157, 0111 и 026, които водят до заболявания като гастроентероколит, цистит, пневмония, менингит и пр.

Щамът 0157 на ешерихия коли пък отделят токсин, който би могъл да причини много тежка диария, съпроводена с кръв и повръщане, обезводняване, повишена температура и даже стопиране на функцията на бъбреците.

Инфекцията започва, когато намиращите се в заразени храни, напитки, вода и животни ешерихия коли, произвеждащи Stx токсин (E. coli O157:H7), попаднат в организма на човека след поглъщане. Ешерихия коли се размножават бързо в дебелото черво и плътно се свързват с клетките в чревната стена.

Това плътно закрепване води до по-лесно усвояване на токсина от малките капиляри в чревните стени. Счита се, че възпалението, което тези токсини предизвикват, е и причината за първия симптом на заразата с Е. коли – хеморагичния колит. Той се проявява с внезапни болки и спазми в корема, които са последвани от диария.

Наличие на Е.коли в кръвта.

Най-честата причина за появата на пиелонефрита (възпаление на тъканта на бъбреците) е инвазията на бактерии като ешерихия коли в бъбрека. Най-често бактериите достигат до него от уретрата към пикочния мехур.

Кръвоносните съдове също са възможен път на бактериите към бъбреците. Ако бъбречната инфекция не се лекува правилно, е възможно тяхното трайно увреждане, както и разпространението на ешерихия коли в кръвта и сепсис.

Не е изключено, ако в друга част на тялото възникне инфекция, тя да достигне до бъбрека чрез кръвта и да доведе до пиелонефрит. Инфекция с ешерихия коли по кръвен път настъпва сравнително рядко, но рискът за такава нараства, когато има инфектирано чуждо тяло в организма като сърдечна клапа или изкуствена става.

В стомаха.

Ако болестотворните видове ешерихия коли попаднат в стомаха чрез заразен източник, това е доста неприятно. Признаците са болки в областта на стомаха, продължаващи над два дни. Инфилтрацията на микробите се атакува с антибиотици. Препоръчително е антибиотиците да бъдат бързо разграждащи се, за да не нарушават чревната микрофлора. Ешерихия коли в стомаха водят до колиентерити (ешерихиози).

В еякулата.

Макар и редки, случаи на наличие на ешерихия коли в еякулата има. Наличието им вероятно означава следствие на подуване на семенните възли или на хроничен простатит, причинен от бактериите.

За диагностициране на бактериалния простатит най-важното изследване е микробиологията на еякулат, урина и простатен секрет.

Ешерихия коли е сред най-честите причинители на простатита. Тяхното проникване в простатната жлеза е възможно чрез няколко механизма. Най-честият от тях е каналикуларният. Когато се инфектира уретрата, причинителите попадат в простатата по съседство.

Също така е възможно замърсяване на простатата с микроби от ректума, както по лимфогенен път, така и посредством пряка инвазия през неговата стена.

Зараза по кръвен (хематогенен) път. Тук причинителите навлизат в простатата чрез кръвта след прекарване на гнойно или инфекциозно заболяване на друг орган.

В гърлото. В носа. В очите.

За да се разбере произхода на определена бактериална инфекция, е препоръчително да се проведе микробиологично изследване. За да бъде абсолютно точно, желателно е микробилологията да се направи преди да бъде включен антибиотикът.

В зависимост от това, кой орган е болен, се взима биологичен материал като очен секрет, когато окото е възпалено, гърлен и носен секрет, когато налице е възпаление на носоглътката.

Понякога откритите в окото ешерихия коли говорят за замърсяване на очите посредством ръцете.

Откритите в секрета ешерихия коли невинаги са причинителят на болестта. Наличието на бактерията би могло да бъде само носителство. Тогава бактерията живее в организма, без да причинява заболяване.

В такива случаи, особено при деца, не е препоръчително микробът да се лекува. Излишните лекарства навреждат. Достатъчно е само проследяване на състоянието.

Лечение.

Инфекцията с ешерихия коли е самоограничаваща се.  Голямо значение по време на проявите й има поддържането на водно-солевия баланс. Това става благодарение на достатъчния прием на течности – пиене на вода, билкови леко подсладени чайове, а при необходимост може да се прибегне до оводняване чрез прием на рехидратиращи течности и физиологичен разтвор.

Към терапия с антибиотици трябва да се прибягва едва тогава, когато проявите на бактериална инфекция се засилват и продължават. Въпреки че инфекцията стихва, добре е да се знае, че бактерията се запазва и при подходящи за нея условия отново би могла да се прояви.

Що се отнася до ешерихия коли, водещата е профилактиката. Тя включва висока лична хигиена, миене на ръце след ходене до тоалетна, избягване на консумацията на неизмити и замърсени храни, на мляко, което не е пастьоризирано, както консумацията на риба и месо, които не са достатъчно добре термично обработени.

Плуването във водни басейни, които са замърсени, също е рисково. В районите, в които канализацията е лоша, е наложително питейната вода да се преварява.

Как действа аугментин.

Когато все пак се наложи терапия с медикаменти, нека видим с какво разполагаме срещу ешерихия коли.

Започваме с аугментин. Той е антибиотик, който действа, убивайки бактериите, причинители на инфекции, сред които и ешерихия коли. В състава му има две различни субстанции – амоксицилин и клавуланова киселина.

Амоксицилинът спада към групата на пеницилините, които могат да станат неактивни понякога. Клавуоновата киселина обаче предотвратява това.

А гентамицин?

Гентамицинът пък представлява аминогликозиден антибиотик. Използва се за лечението на инфекции, причинени от бактерии и по-конкретно от грам-отрицателните такива, сред които, разбира се, ешерихия коли. Действието на гентамицин е блокиращо синтезата на бактериалния белтък.

А зинат?

Зинат е бактериостатично и бактерицидно средство с достатъчно широк спектър на действие. Действието му се основава на нарушението на синтеза на бактериалната стена, благодарение на активното вещество цефуроксим.

Обичайните лекарства срещу ешерихия коли

Цефуроксимът е ефективен срещу различни бактерии като стрептококи, стафилококи, ешерихия коли и други микроорганизми.

Има положително действие при лечението на заболявания, причинени от микроорганизми, на които пеницилиновите препарати не действат. В аптеките зинат се продава във формата на таблетки и суспензии.

Зинат се използва за лечението на болести на дихателните пътища, а също и на заболявания на пикочо-половата система, включващи остър или хроничен пиелонефрит, уретрит, цистит, основен причинител на които е ешерихия коли.

А ципрофлоксацин?

Преди да продължим със следващия антибиотик, предписван при инфекции, предизвикани от ешерихия коли, трябва да споменем, че антибактериалната терапия трябва да се провежда в съответствие с антибиограмата.

В много от случаите ешерихия коли е чувствителна към препаратите от групата на флуорохинолоните, какъвто е и ципрофлоксацин. Както лекарството, така и дозата и продължителността на лечението следва да се определи само и единствено от специалист. С оглед на превенцията на развитие на резистентност на бактериите към антибиотиците, самолечението е недопустимо.

Действие на цитросепт.

Вече в няколко поредни статии споменаваме за еликсира, извлечен от грейпфрут – цитросепт. Цитросептът е подходящ за лечение на ешерихия коли, тъй като освен, че унищожава бактерията, би могъл да се приема продължително, което несъмнено е предимство.

Обичайната доза е 5 капки 3 пъти дневно за първите 5 дни, следващите пет дни приемът се увеличава на 10 капки три пъти на ден, след което три пъти по 15 капки за период от около 1 до 3 месеца. Цитросепт се разтваря в 100-150 мл течност и може да бъде съчетан с всякакви лекарства.

При цистити и гинекологични проблеми с ешерихия коли могат да се правят и промивки и тампони с цитросепт.

На монурал.

Понеже ешерихия коли е сочен за най-честият причинител на цистит, монурал е наистина добро оръжие срещу бактерията. Преимуществото на монурал е в това, че той се отделя в бъбреците в непроменен вид, създавайки висока концентрация в урината и действа точно там, където е необходимо. По този начин се избягва дисбактериозата, която нерядко се развива след лечение с антибиотици.

На уринал.

Действието на уринал и другите от серията, в състава на които присъства американската червена боровинка, се изразява в способността му да ограничава прилепването (адхезията) на бактериите от вида ешерихия коли(основен причинител на цистит) по стените на пикочния мехур и пикочните пътища и ускорява по този начин прочистването им. Американската червена боровинка е призната за единствения плод с такова уникално въздействие.

На сребърна вода.

Изследванията за полезността на сребърната вода сочат, че най-активните елементи на среброто не са неговите атоми, а Ag+ йоните му. Те лесно проникват в тъканите на живите организми и свободно циркулират в кръвотока и телесните течности.

А срещайки се с патогенните микроорганизми, вируси и гъбички, те също толкова лесно проникват в обвивката им и довеждат до унищожението им, при това, без да влияят на полезната микрофлора.

По този начин в организма се създава неповторим природен щит, пред който простуди, грип, стомашно-чревни инфекциозни заболявания и други са безсилни.

Сребърната вода се използва не само за профилактики и общо укрепване на организма. Тя широко се употребява при лечението на различни заболявания, сред които и болестите на стомашно-чревния тракт. В този случай тя се приема вътрешно.

Доказано е, че сребърните йони ефективно потискат действието на бактерии като ешерихия коли, които причиняват инфекции на стомашно-чревния тракт. При такива инфекции се приема сребърна вода, дозирана по следния начин:

Половин чаша вода се приема 30-40 минути преди ядене 2-3 пъти дневно в продължение на 2 до 4 седмици. Употребата на сребърна вода трябва да е систематична, тоест, ако получите значително подобрение, не трябва да преустановявате приема, а да го продължите с профилактична цел. В този случай дозата може да се намали наполовина.

При цистит.

При 80-90% от случаите на цистит причинител е ешехирия коли

Както неведнъж бе споменато, най-честите причинители на цистит са бактериите, които обитават стомашно-чревния тракт. В 80-90% от случаите причинителят е ешерихия коли. Попадне ли в пикочната система, Е. коли започва своето бързо размножаване и води до цистит – възпаление на стената на пикочния мехур. Лечението е антибиотично.

Заразяване.

Начинът на предаване на ешерихия коли е фекално-орален. Заразяването с ешерихия коли е през устата, когато бактерията, отделяна от фекалите на заразоносителите и болните, бъде погълната.

Факторите, съпътстващи заразата, са мръсните ръце и хранителни продукти, а основните пътища на предаване са хранителен, битов и воден.

При бебе.

Интересен е фактът, че за пръв път Ешерих е изолирал бактерията във фекалиите на кърмачета през 1885 година.

Колиентеритите са сериозен проблем при бебетата и за здравеопазването като цяло, понеже разпространението и смъртността им са значителни в кърмаческа и детска възраст.

Основен фактор при предаване отново са замърсени ръце, храни и други елементи, които са в обкръжението на децата и болничните детски заведения. Предаването на ешерихия коли може да се осъществява чрез играчки, бельо, термометри, съдове, биберони и изобщо всичко, което се намира в детското обкръжение.

Възможно е разпространението на ешерихия коли и чрез майчината кърма, детски храни и сухи млека и др.

Към колиентерити най-податливи са кърмачетата на възраст между 3 и 6 месеца, като най-възприемчиви са хипотрофичните и недоносените деца, както и тези на изкуствено хранене.

След преболедуване имунитетът е нетраен. Майчината кърма има защитен ефект. Лечението се състои в хоспитализация или лечение в домашни условия, според преценка на специалиста.

При бременни.

По време на бременност много често възникват инфекции, за които бременната жена дори и не подозира. Това се дължи не само на това, че организмът през този период отслабва, но и заради това, че изследванията не са с тази насоченост. Ето защо ешехирия коли се оказва абсолютна изненада за бременните.

от Е. коли страдат и бременните

Обикновено за ешерихия коли се мисли едва тогава, когато изследванията на урината покажат, че има възпаление. След това се прави микробиологично изследване, което определя причинителя и антибиотика, с който той да бъде лекуван.

Причините за появата на Е. коли при бременните са недобрата лична хигиена и интензивно растящата матка.

Лечението при наличие на ешерихия коли по време на бременност не трябва да води до притеснения, защото на пазара съществуват много антибиотици, които не влияят отрицателно върху плода. най-важното е да сте подготвени за това какво може да ви бъде предписано.

Лечението обикновено се провежда между 3 и 10 дни, след което се прави общ анализ на урината. Микробилологично изследване се прави месец-два след приключване на лечението.

При бяло течение.

Не са редки случаите, когато се появява вагинално бяло течение, предизвикано от неспецифични бактерии като ентеробактер и ешерихия коли, които нормално обитават дебелото черво.

Нормално е единични такива бактерии да бъдат откривани във влагалището. При лоша хигиена или при съчетание на анални с вагинални полови контакти е възможно да се развие бяло течение с причинител ешерихия коли или друга неспецифична бактерия.

Е коли и гъбички.

Връзката между ешерихия коли и гъбичките може да се открие в антибиотичното лечение, което се предписва за унищожаването на бактерията. След антибиотично лечение, особено ако то е неконтролирано, обикновено се получават гъбични инфекции, понеже микробите отстъпват място на гъбичките.

Състоянието, променящо състава на микрофлората, се нарича дисбактериоза. Тя се характеризира с появата на вредни гъбички като кандида. Антибиотиците намаляват количеството полезни бактерии.

Ешерихия коли – безобидна или смъртоносна 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Коментари чрез Facebook

коментара