Риболов на езерна пъстърва

7
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

До преди няколко години, освен на яз. Доспат, местата за риболов на пъстърва бяха малко. С увеличаването на платените водоеми този проблем отпадна. Рибата там е спокойна и атакува смело всяка подадена стръв.

Пъстървата се учи много бързо. Издърпваните от водата риби, поведението на наранените риби и непознатата стръв карат пъстървата (особено едрата) да бъде по-внимателна. Тя вече не стои край самия бряг в търсене на храна. От този момент риболовът става – екпериментално-творчески. Има доста начини за риболов на пъстърва. Със спининг тя може да бъде ловена на почти всички видове класически изкуствени примамки. Някои мухари се опитват да ловят пъстърва на различни видове мухи и стримери. На лед, през зимата , пъстървата кълве успешно както на изкуствена , така и на естествена стръв. Най-доброто време за риболов на пъстърва е, когато водата е 12 -14 градуса. При по-топла вода рибата става вяла и почти не се храни. Захлаждането на водата през есента и затоплянето й през пролетта са сигнал за активизирането й. Но дори и в такива моменти, понякога пъстървата отказва да кълве на изкуствени примамки. Тогава на помощ идва риболовът на щека. Има три основни начина за риболов на пъстърва на плувка.

Риболов на дъното Този начин е подходящ за водоеми със сравнително равно дъно и дълбочини 2-4м на дистанцията на щеката. Когато имате намерение да ловите само пъстърва , не всяка подхранка би била подходяща. Напоследък на пазара има доста специализирани храни за пъстърва, като за отбелязване са храните на SENSAS и VAN DEN EYNDE. Макар и да звучи странно , пъстървите харесват специализираната храна за риболов на шарани в студена вода. Използвам Fishmeal Supercarp с пръст и малко ситен вердевас. За да поддържам интереса на рибата , периодично подавам с прашката по малко пъстървови гранули, които ароматизирам със спрей Richword, с мирис на раци и миди. Най-добре рибата кълве на “сандвич” – бял червей и вердевас. Макар че понякога има кълване и на консервирана царевица и торен червей. Час и половина след началото кълването видимо намалява. Трябва да се сменя тактиката, тъй като пъстървата стана подозрителна.

Риболов над дъното За този начин е необходима къса линия, като стръвта трябва да се намира на около 1.5м над дъното. Линията трябва да е максимално лека, плувката и куката по-малки, както и влакното. Желателно е плувката да бъде с цвета на небето. Рибата става все по-внимателна и са важни всички дребни на пръв поглед подробности. Кардинално се променя храната и начина за задържане на рибата върху петното. За целта съм се подготвил от вечерта. Около половин кг. черен дроб прекарвам няколко пъти през месомелачката, а накрая го разбивам с миксера, като добавям и малко пъстървова гранула. Тази смес е идеална за риболов на хищници над дъното. По време на риболова дохранвам постоянно – като подавам с къпинга по малко кървава маса и подавам бързо линията в кървавия облак. Бавнопотъващият облак кръв не може да остави пъстървата равнодушна, а тъй като в него няма какво да изяде, тя веднага атакува подадената и стръв. Стръвта може да бъде всякаква – ситно парче дроб, червеи, изкуствен или естествен хайвер… След около час кълването на пъстървата отново намалява. Вероятната причина би могъл да бъде появилият се вятър и повишената предпазливост на пъстървата. Време е отново да измисля нещо, и аз измислих.

Риболов на движеща се стръв Променяйки аромата на подхранката с ароматизатора Scorpix(който нося за всеки случай) приготвям третия топсет с още по-олекотен такъм и друго разположение на съчмите. Слагам по-дълъг и по-тънък повод и започвам да облавям периметъра пред себе си, като пускам плавно и отпускам стръвта до дъното. Естествено , не забравям да дохранвам периодично с купинга, като правя обаче по-дълги паузи между къпирането. Вдигам рязко цялата линия и я пускам едва-едва под различни ъгли. Тази тактика ми носи още няколко допълнителни риби. Плувката в този случай много често изобщо не потъва, а само потрепва. Трябва да се засича мълниеносно, за да не може пъстървата да нагълта дълбоко куката със стръвта. Истината е обаче, че този начин на риболов е абсолютно невъзможен при силен вятър. Имайте предвид, че пъстървата е изключително нежна риба. Раните, нанесени от големите куки , могат да я убият. Когато хващате пъстърва с голи ръце , може да предизвикате у рибата температурен шок. Затова , по-добре я хващайте през мрежата на кепчето и внимателно с кукоизваждач вадете куката от устата й.