Телешко варено с… агнешко

1
Добави коментар

Ще кажете – какво варено, какво месо в тия жеги. Така си е, по това време на годината вървят повече салатите и тараторът, но пък няма лошо човек да си приготви и една супа, при това пълна със зеленчуци и с малко крехко месце. Течната храна допълнително помага на организма да се справи с горещината, пък и разнообразява традиционната обедна сухоежбина през работните дни.

Класическата рецепта е с телешко, но тъй като в кухнята на Aspekti.info, и по-точно във фризера, от Гергьовден кротко си почиваше едно агнешко бутче, решихме да импровизираме. Резнахме едно по-крехко парче, около 200-300 грама, сварихме го добре, махнахме му онова, което обикновено наричаме тлъстина, и го оставихме на спокойствие за известно време. Бульона прецедихме и също запазихме за предстоящия кулинарен експеримент.

Най-важната съставка в това ястие всъщност са зеленчуците. Ние заложихме на класическа комбинация – една средноголяма глава лук, една малка зелена чушка, три пресни картофа и две тънки морковчета. Обелихме картофите, наситнихме ги на кубчета, същото направихме и с лука, а морковите нарязахме на филийки. Тъй като агнешкото месо си има достатъчно мазнина, решихме да не добавяме допълнителна. Покрихме дъното на една по-големичка тенджера с част от прецедения бульон и ръснахме отгоре лука. Като се позадуши, пратихме и морковите с чушката да му правят компания и доляхме още малко бульон. След няколко минути картофките също се присъединиха към групата, а накрая сложихме и месото, нарязано на малки парчета, заляхме с останалия бульон, ръснахме щипка сол и допълнихме с вода. Оставихме мешавицата да къкри на тих огън. Докато чакахме зеленчуците да омекнат и месцето да започне да се къса безпроблемно, накълцахме 3-4 стръка пресен керевиз и го прибавихме към останалите да се поопознаят.

Вареното само си подсказва кога е готово, понеже от тенджерата започва да се носи едно чудесно ухание на прясно сварена зеленчукова хармония, но по-неизкушените от кулинарията не бива да се притесняват да надигат капака и да опитват от време на време. Този класически вариант, разбира се, може да се обогати с различни вариации, като му се добавят един-два ситно нарязани домата, че защо не и малка тиквичка, както и всякакви подправки за супа. Резултатът винаги е успешен и със сигурност е подходящ както като първо ястие на обяд, така и като основно вечер.

Колкото до останалата част от агнешкото бутче – не е никакъв проблем да го мушнете във фурната заедно с 5-6 картофа и малко гъбки, в добре покрита с готварско фолио тавичка, за 2-3 часа. Но за това – друг път.