Културни обичаи, за които да внимавате при пътуване в чужбина

1
Добави коментар
yApple

Опознаването на различни културни обичаи при пътуване в чужбина е вълнуващо преживяване, но крие риск самите вие да станете жертва на културните различия. И въпреки че най-разумно би било предварително да се информирате за обществените порядки на мястото, където отивате, ние ще ви услесним с няколко културни обичая, за които да внимавате при пътуване в чужбина. Други можете да добавите вие!

Културни обичаи, за които да внимавате при пътуване в чужбина

Ръцете долу! В случай, че не сте запознати с етикета за поздрав или с езика на жестовете в дадена страна, по добре използвайте ръцете си само за пипане на разни предмети и за държане на други. Така ще си спестите множество неловки ситуации, тъй като не е възможно винаги да знаете дали няма да обидите някого с дадено действие. Това може да ви се струва лесно на първо четене, но всъщност е истинско предизвикателство да избягвате да правите нещо, с което сте свикнали – да сочите, да се ръкувате, да одобрявате, дори да махате.

Кимване с глава за „Да“. България е една от малкото държави (ако не единствената), в която кимането с глава означава „Не“, а поклащането наляво – надясно – „Да“. В почти всички останали държави в света е точно обратното – вертикалното движение с главата означава съгласие, докато хоризонталното – отрицание.

Поведението на масата. Въпреки че има общоприети порядки за поведение на масата в ресторант или на прием, които се спазват в цял свят, има и такива, които са строго специфични за дадена държава. Например в Япония се смята за неучтиво, ако не нацапате покривката докато се храните (колкото повече, толкова по-добре) или ако не сърбате звучно супата си. Но подобно нещо в изисканата Франция ще ви спечели презрение и дори предупреждение. Същото важи и за лактите на масата (до китките), разговорите по време на хранене, яденето с пръсти и т.н Истината е, че без значение в коя държава се намирате, не всички ще се обидят от едно и също нещо. Важното е просто да не смущавате околните.

Посланието на цветята. Въпреки че цветята са интернационален жест на уважение, в някои страни различните цветя имат конкретна сивмолика, която може да остави у получателя им грешни впечатления. Не подарявайте карамфили на вечеря в Германия, Полша и Швеция, тъй като се свързват с погребение. Същото важи за хризантемите в Белгия, Италия, Испания, Франция и Турция. Във Франция и Австрия червените рози означават романтичен интерес, докато в Мексико и Чили жълтите рози са символ на скръбта и раздялата. Нечетният брой цветя пък се смята за нещастие в Китай и Индонезия.

Социален статус – жена. В много страни (особено с преобладаващо мюсюлманско вероизповедание), жените (включително туристките) имат по-нисък социален статус и са принудени да спазват определени норми. Проучете предварително, за да не ви арестуват за непристойно облекло (макар всъщност да носите бермуди и тениска) или че се движите сами по улиците, без придружител от мъжки пол. Дори да се чувствате ограничени в правата си, за ваше собствено спокойствие (и безопасност), е по-добре да се съобразявате с наложения модел на поведение.

Все пак, ако някой път не сте сигурни как точно да се държите (а такива ситуации ще има много) или искате да следвате съвсем точно начина на живот на местните, просто гледайте техните действия и ги повтаряйте. Така всички ще са доволни. Ако се справите добре, ще спечелите адмирациите им. Ако сгрешите, поне няма да сте единствени. А и може би ще се намери някой да ви покаже.

Прочетете още:Поздрав според културните обичаи по светаЕзикът на жестовете – изгубени в преводаКакъв бакшиш се оставя в различните държави?

 

08. 03. 2013 г. / Цвети Тошева