Италианският сенат осъди престъпленията с човешки органи в Китай

1
Добави коментар

Италианският сенат одобри законопроект, който въвежда тежки глоби за граждани, съзнателно извършващи трафик на човешки органи.

По време на обсъжданията преди гласуването, сенаторите изразиха своето възмущение от китайската система за трансплантации, която според тях е довела до организирано убийство на десетки хиляди невинни хора.

„Китай е втори само след САЩ по брой на трансплантации на органи“, каза сенатор Маурицио Романи, спонсор на законопроекта.

„Но Китай няма установени процедури за снабдяване с органи от пациенти в мозъчна смърт – основен източник на органи в западните държави. Китай също няма национална система за споделяне на органи. Въпреки това се хвали с близо 10,000 операции за трансплантация на година – много повече от броя на екзекутираните затворници. Откъде тогава идват тези органи?“, попита Романи в залата на Сената.

„Отговорът е драматичен. Източникът на тези органи са затворници на съвестта, и най-вече последователи на духовния метод Фалун Гонг. Те са убивани за техните органи.“

„Използвам термина канибализъм, за да опиша това явление“, добави сенаторът.

Законопроектът ще внесе промени в Наказателния кодекс чрез въвеждане на наказателни мерки срещу трафика на органи. Неговата цел е да попречи на италиански граждани да пътуват до Китай с цел получаване на орган за трансплантация, както и да попречи на лекари да подпомагат подобен бизнес.

Печалбите на глобалния черен пазар на човешки органи са между 1.1 милиарда лева ($600 милиона долара) и 2.2 милиарда лева ($1.2 милиарда) годишно, според Global Financial Integrity, неправителствена организация, базирана във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ.

Докато Индия и Пакистан са доказани участници в тази търговия, сега анализаторите обръщат поглед към китайската система заради нейната държавна подкрепа, мащаб, изобретателност и жестокост.

Италианският законопроект предвижда затворнически присъди от 3 до 12 години и глоби от 100,000 до 600,000 лева (50,000 до 300,000 евро) за подпомагане на сделки с трафик на органи от живи хора. Рекламирането и окуражаването на трансплантационен туризъм – пътуване на пациенти до държави като Китай с цел получаване на орган – също се наказва, като въвлечените лекари може да получат доживотна присъда.

Законопроектът ще бъде гласуван в Камарата на депутатите (долната камара на парламента), преди да се превърне в държавен закон.

Подобен законопроекти е предложен за гласуване в австралийския щат Нов Южен Уелс.

Израел прие закон, който забранява изплащане на медицински застраховки на трансплантационни туристи. Законът цели да спре израелските граждани от пътуване до Китай за получаване на незаконно придобит орган.

Представители на всички политически партии подкрепиха законопроекта в италианския сенат: 212 гласуваха „за“, 1 „против“.

Преди гласуването се проведе разгорещен дебат, в който според сенатор Ивана Симеони, са били представени „неопровержими документи“, че в Китай се случва повсеместно насилствено отнемане на органи.

„Само при мисълта за подобно експлоатиране на човешкото тяло ме побиват тръпки“, добави сенатор Симеони.

Сенатор Серджо Ло Джудиче, член на управляващата Демократическа партия и на Комисията за човешки права, следи отблизо законопроекта от самото начало – когато правозащитният адвокат Дейвид Матас говори пред Комисията на италианския сенат на 19 декември 2013 г.

Ло Джудиче информира колегите си за Фалун Гонг, популярна традиционна духовна практика в Китай, и за преследването на нейните симпатизанти от китайските власти от 1999 г. насам.

Сенаторът представи дейността на двамата разследващи Матас и Килгор, бивш канадски парламентарист. През 2006 г. те публикуват книгата „Кървава реколта“, която описва в подробности доказателства за масовото изземване на органи от последователи на Фалун Гонг.

Европейският парламент и организациите на ООН също призовават за разследване на наличните доказателства.

Сенатор Доменико Сцилипоти сравни насилственото отнемане на органи в Китай с трафика на органи, извършван от Ислямска държава в Ирак и Сирия.