Годишно в България се раждат 100 деца със Синдрома на Даун

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Днес е Международният ден на хората със Синдром на Даун

Днес отбелязваме Международният ден на хората със Синдром на Даун. Денят се отбелязва от 2006 г. насам, а от 2012 г. Организацията на обединените нации официално подкрепя инициативата.

Спецификата на датата

Избраната дата – 21 март, не е случайна. Тя символизира наличието на трета хромозома в 21-вата хромозомна двойка, откъдето произлиза и другото наименование на Синдрома – тризомия 21.

На днешния ден в цял свят се организират събития, които имат за цел да насочат общественото внимание в посока информираност за болестта, подкрепата и защитата на правата на живеещите със Синдрома на Даун.

Международната асоциация на хората със Синдром на Даун стимулира своите членове по целия свят да избират свои собствени инициативи и събития, с които да привличат внимание и да разясняват какво представлява синдрома, какво означава той за хората, които са засегнати от него и как те играят важна роля в нашия живот и общества.

100 деца със Синдрома на Даун се раждат годишно в България

В световен мащаб това е най-честата генетична аномалия, като само в България годишно се раждат по 100 деца, страдащи от този проблем, по данни на Сдружението на родителите на деца със Синдром на Даун у нас.

През миналата година 22 хил. бъдещи майки са се подложили на биохимичен скрининг. При 45 от тях е доказано, че плодът е със синдром Даун.

Виж още: Какво е ПГД и кога се препоръчва

Противно на масово разпространениете схващания и предразсъдъци децата, засегнати от тази генетична аномалия, не са умствено изостанали. Често при тях се наблюдават хипотиреоидизъм, сърдечни нарушения, нисък мускулен тонус, но тези проблеми се преодоляват с медикаменти и физиотерапия.

Миналата година Международната асоциация на хората със Синдром на Даун пусна уникална и въздействаща реклама за това как децата, страдащи от коварната болест могат да бъдат пълноценни хора. Видеото, озаглавено „Скъпа бъдеща мамо“ има милиони гледания в YouTube.

Източник: Puls.bg