Парно отопление

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Системата, наречена парно отопление използва предимството на високо латентната топлина, която се излъчва при кондензирането на парата в течност. Както при хидравличното отопление, всяка стая е снабдена с така наречения радиатор в самата система за парно отопление. Радиаторът отново е свързан с източник на ниско налягане – котела.

Парата, която навлиза в радиатора кондензира и излъчва латентна топлина, като се превръща в течност. Източникът на отопление (радиаторът) загрява въздуха в стаята и снабдява помещенията с топлина и уют. Кондензираната вода се връща в котела благодарение на гравитацията или помпата.

Някои системи използват само една тръба като комбинират парата и кондензираната вода. Всяка система разполага с вентилационни клапани, които позволяват на въздуха да излезе. „Заклещването“ му пречи на правилното циркулиране .

В домашни условия парата е настроена на приблизително ниско налягане. Ако трябва да сравняваме парното отопление с другите системи и методи на отопление, трябва да отбележим, че контролирането относно изпускането на парата при другите опции е значително по-трудно. Парното отопление  може да бъде използвано като добра алтернатива в университетски сгради например с цел подпомагане използването на ефикасен централен котел и да намали разходите за гориво.

Електрическа система за отопление

При този вид отопление електрическата система, с която сме се сдобили произвежда електричество, което директно затопля помещението. Често, електрическото отопление се оказва много по-скъп вариант за отопление в сравнение с топлината, с която другите системи ни снабдяват (природен газ, пропан или масло). Електрическата топлина може да бъде осигурена от много видове уреди като печки, конвектори, маслени радиатори и т.н.

Електрическите уреди за отопление имат най-често вентилатори. Те циркулират топлина, издухвайки вятъра, който преминава през нагревател. Вентилаторите, които се намират в електрическите системи, придвижват въздуха през 5-киловатови елемента. Загрените елементи се активират един по един, за да се избегне пренатоварването на електрическата система.

Прегряването на системата се предотвратява от предпазен ключ, който се нарича контролен превключвател. Този превключвател може да изключи съоръжението напълно, ако вентилаторът се повреди или ако нещо пречи на въздуха да излезе свободно. В такъв случай, загряният въздух се изпуска  през тръбите за снабдяване. За по-големи сгради централното отопление се осигурява благодарение на специално съоръжение, наподобяващо пещ, но с по-големи размери.