БЛАЖНА БОЯ

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

 Блажната боя всъщност е маслена и попада в групата на алкидните бои, оригиналната суровина за добиването й е лененото масло. За разреждане на маслени бои се използват различни минерални спиртове и терпентин. Това, което ги отличава и налага употребата им е устойчивия ѝ твърд слой, който се образува след нанасяне и изсъхване на боята.

Затова е важна обработката на повърхността, която ще се боядисва, не се препоръчва полагането на блажна боя върху третирани първоначално с латексови бои повърхности, както и върху стара вече напукана боя. Латексът „диша“ и пропуска влага от самата стена, докато блажната боя „запечатва“ повърхността и не реагира повече на изменения, което води до напукването й ако нанесена върху латексов слой. Трябва да се вземе предвид и това, че веднъж изсъхнала блажната боя не позволява изпаряване на влага от стената. В обратния случай няма пречки – нанасяне на латексови бои върху стара блажна боя. Единствено условие е доброто състояние на повърхността, т.е. липса на пукнатини и надигания.

 Малките молекули, които изграждат маслената боя, я правят подходяща за използване върху неравни повърхности и най-вече дърво, тъй-като проникват в дълбочина и „консервират“ няколко слоя от дървената повърхност. Подходяща е и за метални повърхности, които задължително трябва да бъдат предварително грундирани. След като изсъхне окончателно, /процесът отнема около три дни/ слоят блажна боя може да бъде лесно почистван, тъй като е устойчив на редица химически съставки. На практика може да бъде повреден или отстранен само със спирт. Не се препоръчва използването на маслени бои във влажни помещения, боята не е плесенно устойчива.

При работа с блажни бои се препоръчва използването на предпазни маски, заради обилното отделяне на множество летливи вещества, честото вдишване им може да доведе до временно неразположение и леки алергични реакции, до момента на окончателното изсъхване. Материалите се пазят от огън и нагрети повърхности, камини, печки, отоплителни уреди, поради лесната запалимост на боите и разредителите. Използват се посочените от производителя разредители, като след работа всички използвани инструменти се накисват в разредителя, до пълно отпадане на боята, след което обилно се изплакват с топла вода. След боядисване е желателно в помещението да не се спи два дни и да се осигури постоянно проветряване.

Избор на блажна боя, произведена с последните технологии в химическата промишленост може  да направите в магазин Вилаз.