Научни открития във фотодерматологията и грижата за кожата » Красота

1
Добави коментар
svetla58
svetla58

На 4 април в София се проведе научна конференция, посветена на фотодерматологията. Това е обществено значима тема, защото кожните дисфункции, причинени от UV лъчите, влияят не само върху здравето на хората, но и върху техния социален живот. Фотодерматологията обхваща редица важни теми – от стареене на кожата и рак до много заболявания, свързани с фоточувствителност, които засягат огромен брой европейци. Конференцията посетиха 170 специалисти от България, Сърбия и Македония.

По покана на Биодерма България по време на конференцията лекции изнесоха световно признати учени и специалисти в сферата на фотодерматологията от Франция, Англия, Шотландия и България, които представиха последните научни открития в областта.

Проф. Тиери Пасрон от Франция изследва и доказва, че различната дължина на вълните от видимия спектър на светлината има различен фотобиологичен ефект върху кожата.

Той установява, че въпреки правилната употреба на фотозащита срещу UVA и UVB лъчите, има повторна поява на хиперпигментации при неговите пациенти с мелазма, особено след летните месеци. Това е причината в своето изследване да направи сравнение между въздействието на синьо-виолетовия и червения спектър на светлината върху хиперпигментациите.

За пръв път Проф. Пасрон доказва, че синият спектър от видимата светлина (дължина на вълната 415 nm) причинява повторната поява на хиперпигментации.

Според Проф. Тиери Пасрон това откритие неминуемо ще повлияе на традиционната слънцезащита, която трябва да бъде адаптирана спрямо специфичния кожен проблем. За нуждите на пациентите с мелазма Проф. Пасрон съвместно с Лаборатории BIODERMA разработват слънцезащита, която защитава от UVA и UVB лъчите, но също предоставя защита срещу синия спектър на видимата светлина.

Бъдещето на слънцезащитата е в създаването на специфични продукти, адаптирани спрямо специфичните нужди на кожата.

Проф. Джнон Хоук от Великобритания представи своето виждане по един изключително обсъждан и спорен в последно време въпрос, а именно необходимостта от Витамин D за здравето и употребата на слънцезащита. Темата е особено важна за майките, защото кожата на бебетата е все още недоразвита и има несъвършени функции. Това е причината майките да се интересуват как да защитят децата си от вредните UV лъчи и едновременно с това да набавят необходимото количество Витамин D.

Проф. Джон Хоук споделя, че има научни доказателства, че е нужно малко количество слънчева светлина, за да набавим на кожата достатъчно количество Витамин D, защото химичните процеси превръщат получените свръхдози UV радиация в неефективна субстанция Витамин D в кръвта.

Прекомерното излагане на слънце нанася необратими щети върху кожата, без да ни снабдява с допълнително количество от ценния Витамин D.

Според Проф. Хоук бебета под 6 месеца не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина без да са добре защитени. Проф. Хари Моузли от Шотландия добавя, че има доказана пряка връзка между случаите с кожен рак (меланома) и броя на изгарянията в детството. Според него всеки път, когато кожата ни изгаря, ние й нанасяме трайни увреждания, които се натрупват и в бъдещ момент увеличават риска от развитието на меланома.