Скандална творба разтърси музея MACBA :: codemoda.com

1
Добави коментар
sivushka
sivushka

Бивш крал в неудобна поза

 

Когато директорът на големия барселонски музей за модерно изкуство Macba Бартомеу Мари забранява изложбата „Звярът и владетелят“ малко преди планираното й откриване, той не подозира за развихрилия се за часове грандиозен скандал. Решението му е продиктувано от включената в експозицията творба „Неподходящо облечен за завладяване“ / HC4Transport на австрийската артистка Инес Дужак. В скулптурната композиция е включена и фигура на бившия вече испански крал Хуан Карлос Първи, който е изнасилен. Обяснението на директора е, че тази творба е неподходяща за политиката на музея. Всички професионални асоциации, самите артисти, служителите на музея и гражданите в социалните мрежи вдигнаха толкова шумен протест срещу цензурата, че директорът промени решението си и отвори изложбата. Този ход не успя да запази главата му и малко по-късно бе принуден да подаде оставка след седем години на поста. Преди това обаче съкрати двамата комисари на изложбата. Консорциумът отговарящ за музея ще обяви международен конкурс за директорското място.

 

Творба от същата изложба; Mary Reid Kelley, Priapus Agonistes, 2013;

 

В същото време комисарите на музея от Щутгарт, който е съавтор на изложбата, настояват испанските им колеги да не бъдат подлагани на санкции и защитават техния професионализъм. Те искат от Macba не само публично да се извини на всички участващи тридесет артисти, но и да ги покани с всички платени разходи на подобаващо откриване на изложбата след скандала.

 

Първоначално подалият оставка директор казва, че не е знаел за участието на полемичната творба в изложбата. Австрийската артистка веднага го опроверга и предостави публично доказателство, че той е подписал разрешението месец по-рано. Според авторката на породилата скандала творба тя представлява пародия на колониалните отношения между Европа и Латинска Америка и критика към насилието в колониалните и сексуалните връзки. Иначе изложбата е замислена с мисия да анализира границите на политическата власт в западните общества чрез модерното изкуство.  Ако разигралият се сапунен сериал няма продължение, изложбата ще остане отворена до края на август. А рекламата породена от изчерпателното отразяване на историята, се оказва безценна.

 

Ines Doujak, Eccentric Archive

 

 

Ines Doujak, Eccentric Archive

 

Leon Ferrari, L’Osservatore Romano, 2001 (2008)

Col•leccio MACBA. Consorci MACBA. Donacio de l’artista

 

 

 

06-04-2015

Автор : Ивайло Харалампиев

Снимки : Macba