Разлики между алкални и Ni-Cd/Ni-Mh акумулаторни батерии

1
Добави коментар

Животът ни в днешно време нямаше да е същият, ако не бяха измислени батериите. И ако сте се замисляли поне веднъж какви са разликите между алкалните и акумулаторните батерии, то тази статия ще даде отговори на всичките Ви въпроси. А ето и именно най-значимите разлики.

Разлика в напрежението

Алкалните батерии притежават номинално напрежение 1.5V. То е малко по-високо от реалното работно напрежение, с което оперира уредът. За разлика от първичните батерии, акумулаторните Ni-Mh и Ni-Cd батерии имат номинално напрежение 1.2V. Те са в състояние да покажат подобна производителност както първичните клетки. Като цяло почти всички устройства, които работят с еднократните батерии, могат да бъдат захранвани и със зареждаеми такива. Срещат се изключително редки случаи, при които е възможно използването само на алкални батерии.

Разлика в размерите

Като цяло размерите на най-често използваните батерии са стандартизирани. Това са АА, ААА, С и D. Въпреки всичко обаче често се наблюдават малко по-големите размери (в рамките на около 1 мм) на акумулаторните батерии спрямо алкалните. Възможно е, ако не се съобразите с този фактор, зареждаемите батерии, които сте закупили, да не могат да влязат в твърде плътното легло на уреда.

Разлика в щампованата дата

Върху всички алкални батерии се поставя така наречената щампа „най-добър до“. Тази дата показва до кога батерията е годна и може да покаже най-добра производителност. За разлика от първичните батерии, акумулаторните батерии биват щамповани най-често с дата на проиводство. Това е така, защото те могат да бъдат използвани по всяко време, стига да са заредени. Тази дата обаче не е задължителен елемент на всяка зареждаема батерия.

Разлика в жизнения цикъл

Алкалните батерии са първични батерии. Това означава, че те могат да бъдат използвани само и единствено еднократно. Когато бъдат изхабени, трябва да се изхвърлят. Техният жизнен цикъл е по-кратък в сравнение с акумулаторните батерии. Зареждаемите батерии могат да бъдат използвани между 500 и 2100 пъти в зависимост от това как се поддържат и технологията, която използват. На практика една акумулаторна батерия може да замени стотици алкални батерии.

Разлика в екологичната вреда

Смята се, че зареждаемите батерии нанасят много по-малки екологични вреди, отколкото алкалните батерии. Това се дължи на факта, че акумулаторните батерии се използват многократно и заменят голям брой първични батерии.

Разлика в цената

Цените на незареждаемите батерии са в пъти по-ниски отколкото тези на акумулаторните батерии. Например алкална батерия АА може да бъде намерена на цени между 0.20 лв. до 1.50 лв. за 1 бр., докато цените за зареждаеми батерии АА варират между 4 лв. и 8 лв. за 1 бр. Тези цени са в зависимост от марката и качеството на батерията.